A lazacot hogy kell megcsinálni?
A csirkemell az jó, a lazacot is hasonlóan kell, mert hamar megsül. Nem lesz nagy különbség.
Elrontani meg azért nehéz, mert szerencsédre a lazacra illik az a mondás, hogy minél jobb egy alapanyag, annál kevesebbet kell vele foglalkozni (ízesítésben, technológiában)
Szóval egyszerűen csak sózd meg, és sütsd meg.
Nyilván, előtte ki kell olvasztani teljesen. Nem tudom, bőrrel vagy anélkül árulják, ha bőr nélküli, nincs egyéb dolgod. Ha bőrös, vagy lenyúzod róla, vagy lepikkelyezed, és rajtahagyod.
Utóbbi esetben bőrrel lefelé kezd el sütni. Sütés előtt egy negyed-fél órával sózd meg, és hagyd kint a konyhapulton. A sütéshez használj fele vajat, fele étolajat.
Vastagságtól függően, 1-2 perc után megfordíthatod.
Ha a másik oldala is sült, és oldalról belenézve, látod, hogy olyan 70-80%-ig megsült, húzd le a tűzről.
Nem baj, ha belül nyers marad.
(Egyrészt a lazac amúgy is ehető nyersen, másrészt)
a hő még tovább dolgozik, és mivel forró zsiradékban kezdted el sütni, sült rá egy kéreg, egy fehérjeburok.
Emiatt(is) a hő inkább befelé dolgozik, és 2-3 perc pihentetés után, tökéletesen puhára gőzölődik belül.
Sőt, ha nagyon vastag a hal, akkor mind a 4 oldalán sütheted, hogy a szélén is legyen egy ilyen kéreg, vagy burok.
Ha sütésnél teljesen átsütöd, akkor mire elkezded enni, túlsült, száraz lesz.
Még a szálkázás jutott eszembe, hát, vagy van benne, vagy nincs, de ha van, akkor se sok. Igazából ezt evés közben is ki lehet kerülni, de sütés előtt is ki lehet szedni.
Ilyenkor a hasüreg felőli oldalt végig simítod fordított irányban, (tehát fejtől farok felé) és ha találsz szálkát, egy erős szemöldökcsipesszel kihúzod.
Szóval se a sütését, se az ízesítését nem kell túlbonyolítani, minél egyszerűbb, annál jobb. Esetleg ha gazdagítani akarod egy kis extra kalóriával, akkor a sütő zsiradékot kicsit lepirítod (a vaj pirul meg benne) és ha van egy kellemes illata, akkor citromot csurgatsz bele, és ezzel a citromos pirított vajjal meglocsolod a legsült halat. Ilyenkor lehet kicsit nagyobb a vaj aránya.
(ezt tulajdonképpen tisztán vajból kéne, de abban úgy nehéz előtte megsütni a halat, mert a vaj önmagában megég. Egy semleges ízű sima étolaj nem rontja el az ízét, viszont meggátolja hogy megégjen.)
Nem kell túl misztifikálni.Levágod amilyen nagyságúra szeretnéd és kevés olajban szép lassan pirosra sütöd kb 12 perc alatt forgatva.
Bőrén sütheted nem kell pikkelyezni.
12 perc???
Menj már innen, rontsd máshol a levegőt... 12 perc alatt egy fél kilós egész süllő megsül.
Én is a kisebb caomagolt lazacszeletet javaslom. Vagy ha van natur lazac fagyasztva darabban akkor hutoben olvaszd ki egy ejszaka alatt.
En tepsiben szoktam, ugy nem kell vele foglalkozni. A fuszerezes izles kerdese regen fokhagymat es sot tettem csak ra es frissem citrom levét, mostanaban soval es tarkonnyal csinalom. Bedorzsolod a kulsejet a fuszerrel es sutopapiros tepsin 180 fokon kb 12-15 perc merettol fuggoen
Én olivaolajjal bekenem,sózom,borsozom,sütőben 2x10 percet sütöm kb 150 fokon,de rövidebb idő alatt is elkészül,csak èn így szeretem.
Amúgy frissen szoktam venni,de fagyasztottat is készítettem màr így
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!