Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mamám hogy készíthette a...

Mamám hogy készíthette a lábasban készült rakott krumplit, ami istenien szaftos volt?

Figyelt kérdés
Lehet hülyeség, de olyan kellemes íze volt, mintha nem csak tejföl de tej is lett volna benne.

2023. aug. 28. 13:40
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A "lábasban"-t szeretném értelmezni.

Tehát úgy gondolod, hogy nem sütőben sütötte, hanem a tűzhelyen?

(Mert lábasban lehet a sütőben sütni is!)

Ha a tűzhelyen készítette, akkor nyilván nem rétegezte, mert kavarni is kell rajta néha és bizony-bizony, a tejfölt hígabbra keverte tejjel.

Anyám is csinálta néha így, ha hamarabb akart elkészülni.

2023. aug. 28. 13:48
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Én például összekeverem a karikára vágott krumplit a tejföllel és úgy retegezed,nem száraz.

Az meg hogy lábosban vagy tepsiben sütöd teljesen mindegy.

2023. aug. 28. 14:06
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszi!!!

1es a tiéd áll a legközelebb hozzá. Most visszaemlékeztem és nem volt rétegezve. Szóval akkor összefőzhette a tejjel hígított tejföllel. Nagyon köszi 😃

2023. aug. 28. 14:15
 4/10 A kérdező kommentje:
Esetleg anyukád receptjét le tudnád írni? Vagy igazából ennyi a turpisság benne?
2023. aug. 28. 14:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok:

Valójában a rakott krumplinak azonkívül nincs különösebb receptje, mint amit leírtam.

Ami még finomabbá teheti, hogy ikrás házi zsírral készült, mert a vaj mindig luxus volt kivéve, ha valakinek tehenei voltak.

Sok tojás és finom füstölt házi kolbász bele, amit ha még nem volt elég száraz, anyám kicsit elősütött és a kisült zsírt ráöntötte.

Én a mai napig a sütőben sütöttet is megöntözöm tejjel, vagy főzőtejszínnel, így az enyém mindig zaftos.

2023. aug. 28. 14:42
 6/10 anonim ***** válasza:
93%

Régebben valaki írt egy lábasban fött rakott krumpli receptet, ott tejföl helyett tejet öntöttek a hagyományosan rétegzett egyebekre.

Ha megtalálom, belinkelem majd.

2023. aug. 28. 14:42
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

Megtaláltam a receptet:

Rakott krumpli tejben fözve (sváb étel)

Héjában megfőzöd a krumplit.

Hagymából csinálsz egy pörköltalapot (hagymát megdinszteled, beleteszed az őrölt paprikát) és víz helyett tejjel engeded fel.

Belekarikázod a krumpli több mint felét. Felengeded tejjel ismét. (Én ilyenkor meg szoktam sózni, mert ilyenkor még össze tudom keverni.)

Beleteszed a tojást és a kolbászt, majd a tetejére szeled a maradék krumplit. Ha kell, még egy kis sót is rászórhatsz. Ráöntesz még tejet, aztán összefőzöd.

Ha szaftosabban akarod, akkor több tejet tegyél rá, annyit, hogy ellepje.

2023. aug. 28. 14:43
 8/10 anonim ***** válasza:
82%
Az én mamám ugyanúgy rétegezte, mint a sütőben, és tejjel sem hígította a telfölt. Viszont rétegenként meglocsolta felolvasztott zsírral (házi készítésű, zsírszalonnából). Nem épp "alakbarát" megoldás volt, de nagggyon finom, az alja ropogósra sült, én azt szerettem benne a legjobban. :)
2023. aug. 28. 16:20
 9/10 Jól van ez így? ***** válasza:
53%
Besamellel is szokták készíteni.
2023. aug. 28. 21:19
 10/10 anonim ***** válasza:
84%

"Ha a tűzhelyen készítette, akkor nyilván nem rétegezte, mert kavarni is kell rajta"

Nem kell kavarni, ugyanúgy lehet rétegezni, mint ha sütőben süti az ember.

2023. aug. 28. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!