Tábortűz felett lehet sütni boltban kapható fagyasztott pizzát?
2
Régen a falvakban majd minden háznál volt kemence..Mondjuk olasz pizzát ugyan szerintem régen nem nagyon sütöttek magyarhonban de kenyeret,langallót azt igen..Amúgy kövön is sütöttek pizzát..
2. A pizza nem magyar étel. Lehet szenilis vagyok, meg az elszigeteltség is közrejátszott, de pizza létezéséről gyerekként nem is hallottam. Talán a 80-as évekbetől csak.
Viszont az édestestvére a kenyérlángos sokfelé készült.
De mi az, hogy sütő nélkül?
Sparhelt minden konyhában volt. Gáztűzhely is talán a 60-as évektől.
Sütő minden háztartásban volt.
Valami ilyen lapos kenyétfélét viszonylag könyyű, mert feltapasztod egy felforrósított kőre vagy fém lapra, aztán átsül és kész. Ilyet egy csomó bushcraftos ember csinál, viszonylag egyszerűen.
Ilyet nagyon sok kultúra készít, Afrikától Indián át Dél Amerikáig, ezt nem (csak) az olaszok ősei találták ki.
Pl van ez a falra tapasztós technika
A pizza feltéteitől lesz pizza, amikkel viszont nehezebb bírni, kevésbé sül át stb.
Pont ezért pl az ősibb pizza amit pl Pomeiiben ettek, később kapott feltéteket, mint pl a mi lángosunk (csak nem olajban sütve).
És nem, dehogy volt minden háznál kenyérsütésre alkalmas kemence. Volt egy pék, akihez elvitték az asszonyok heti egyszer a kenyereiket, aztán x óra múlva mentek érte.
Vagy pedig falunkánt volt egy kommunális hely, ahova összejártak sütni. Egy kemence felfűtése nem olcsó mulatság, még ha heti 7-10 kilót süt is valaki, nem éri meg. Pláne úgy, hogy az erdő nem a parasztoké, nem volt csak úgy tüzifa.
De ja, egy ilyen öntöttvas serpenyőben megoldható a modern pizza is
Kieg, ez az öntöttvas cucc tulajdonképp egy bogrács+fedő,amiben belül van egy tálca, lábakon hogy ne kapjon oda.
Egy ilyen lábas seepenyő-polcot szerintem egy random tepsiből egy kézifűrész, reszelő és harapofogó segítségével tudsz hajlítani.
A pizza nyilván max akkoa lesz mint a bogrács belül, de megoldható
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!