Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hol tudok venni brutál,...

Hol tudok venni brutál, nagyon nagyon csípős paprikát?

Figyelt kérdés
Van egy külföldi barátom, aki nagyom szereti a csípőset, de bármilyen paprikát vettem eddig, lehet hogy nyersen csípős volt, de főzés után nem, és az étel sem. Legalábbis neki nem, szóval nagyon csípőset keresek, amitől tüzet tud okádni olyan ember is, aki imádja a csípőset. Lehetőleg Budapesten, rendelni nem szeretnék

2023. jan. 21. 10:53
 1/10 anonim ***** válasza:
39%

Hát vegyél ilyent.Aztán bolondítsd meg vele pluszban a paprikás ételt.

Mondjuk az egész üveggel.Attól már bizonyára tüzed fog okádni a cimborád is.

[link]

2023. jan. 21. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
60%

Vannak kimondottan ilyen chilivel foglalkozó webshopok.


Szerintem habanero alatt ne állj meg, ha ennyire szereti a csípőet.


Chilium

Házias ízek

Janchili


Nézd meg ezt is:

[link]



Egyébként igen, nyilván a paprikának van egy erőssége, ha hígítod akkor gyengébb lesz. Ez ugyanúgy igaz arra is, hogyha sok erős paprikát/szósz keversz egybe. Tehát 10 fajta erős szósz összekeverve nem lesz erősebb, mint a benne lévő közepesek kb, csak sokkal rosszabb ízű. A kapszaicin nem tud stackelődni.


Én egyébként mindenképpen valami felső kategóriával próbálkoznék nála, de azt ne rakd az ételbe egyből, mert akkor abból egy átlag ember nem biztos, hogy eszik. Gondolok itt például Carlina reaper-re.

2023. jan. 21. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Lidl

[link]


Illetve ehhez hasonló olajok, cseppek:

[link]


Kaphatóak nagyobb élelmiszer boltokban, melyikben mi...

Én ezt a linkeltet a metroból szoktam rendelni, de más boltokban, (Spar, Herbaria...) is szokott lenni hasonló, csak drágábban.


Annyi, hogy ezeket nem igazán főzéshez használom, hanem 1-1 adag étel beízesítésére, de főzni is lehet velük.

2023. jan. 21. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
2-es, de nem akar rendelni!
2023. jan. 21. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

#4


"Chilium" terméket én már láttam Spárban is például.. szóval még rendelni sem kell.

2023. jan. 21. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Erős Pistát még nem próbáltad?Lehet kapni extra erősben is.Elvileg van szinte minden boltban.Spar-ban nézd meg és Tesco-ban.
2023. jan. 21. 12:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem belefőzni kell, hanem tálalás után kell beletenni az ételbe.
2023. jan. 21. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

6-os! Az erős pista egy vicc, az erősebb változata a haragos pista, szerintem erre gondolsz.


Végül is lehet opció a haragos pista, személy szerint néhány dologra azért figyelnék vele kapcsolatban:

-A mennyiség. Ha valaki szerei a csípőset, abból azért sok kell, mert ha az illetőnek olyan az ingerküszöbe, magában elmajszolja.

- A sósság! Sóval van tartósítva, tehát először tegyünk az ételbe aránylag sokat, majd kóstolás után ennek függvényében állítsuk be az étel sósságát, mert ha először sózunk, akkor b-hatjuk, mert elsózzuk az ételt.

-A főzés ideje! Rengeteget befolyásol! Csak úgy, főzés nélkül, kenyérre kenve is lazán megeszem a haragos pistát.

Ha viszont egy ételbe az elején teszem bele, és van lehetőség főzni mondjuk 2 órán keresztül (vadpörkölt) olyan gyilkos módon kiadja az erejét, hogy fejre állok tőle.

Egy példa, sima erős pistára:

Hidegen kevert, paradicsomos alapú csípős öntet. Frissen elkészítve, a 10 éves lányom lazán megeszi. 3 nap múlva, nekem is könnybe lábad a szemem. 1 hét állás után fel kell húzni valamivel, mert ehetetlenül csípős.


E azért van, mert a pelyhekké darált paprika, egészben hagyott magokkal, kioldatlan állapotban tartalmazza a csípősségért felelős kapszaicint.


A 3-mas válaszomban linkelt szószok, olajok, kioldott formában tartalmazzák, így azonnali agyvérzést okoznak! :D)))

2023. jan. 21. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

7-es, már amelyiket!

Ahogy írtam, ha nagyon csípős kell, akkor az ilyen nagyobb darabokban hagyott (erős pista, haragos pista, stb) termékeket minél tovább főzi az ember, annál jobb.


A másik szempont:

A szóban forgó termékeknél, amik részben kioldatlan állapotban (nagyobb darabokban vannak) tartalmazzák a kapszaicint:


A kioldódás, folyamatosan megy. Azután is, hogy megesszük.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a) verzió: főzés nélkül, utólag annyi pistát teszek egy ételbe, hogy brutálisan csípjen, megeszem, emésztés közben kioldódik még 3x annyi kapszaicin, így "kifelé jövet" 4-szer annyira fog csípni, mint megevés közben.

b) verzió, annyit teszek az ételbe, (amit van lehetőség órákig főzni) hogy aránylag csípős legyen, a végére kifő minden ereje, így elérem a kívánt célt, és nem utólag fog fölöslegesen gyötörni, hanem evés közben.

2023. jan. 21. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

... még annyit hozzátennék, hogy a csípősség érzetét nagy mértékben befolyásolja a savasság.

Ha olyan embernek kell főzni, akinek a 7 fejű sárkány se elég tüzes, kombinálnám a csípősséget a savasságal.

Például az említett haragos pista, 1 héten keresztül ecetben ázva, és így főzve. Vagy alapból olyan terméket venni, mint mondjuk a tabasco, aminél egy borecetes erjesztésen esett át a chili.

2023. jan. 21. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!