Miért permeteznek vizet a pékségben a sütőből frissen kivett pékárura?
Figyelt kérdés
2022. nov. 24. 21:17
1/7 anonim válasza:
Nehezebben szárad ki talán. Ha ilyen fagyasztott csokis csigát sütünk, utána mi is le szoktuk fújni, de őszintén nem érdekelt eddig, hogy miért, csak csináltam, amit a többiek. :D
2/7 anonim válasza:
Mert attól lesz fényes a külseje.
3/7 anonim válasza:
Ez logikusabbnak tűnik, igen. :D (#1 vagyok)
4/7 anonim válasza:
A sülés során a kenyérhéj vagy egyéb pékáru külseje sokkal forróbb és szárazabb, mikor kikerül a sütőből, mert (érthetően) onnan párolog ki a leghamarabb a nedvesség. A vízzel spriccelésnél ez a felület gyors hűtést kap (meg persze plusz nedvességet), így nem engedi azt sem, hogy a belső rétegekből gyorsan távozhasson a nedvesség. Végeredményben a pékáru nem szárad ki olyan gyorsan, tovább friss marad.
5/7 anonim válasza:
40-50 évvel ezelőtt még nagymamám otthon, kemencében sütötte a kenyeret.
Ő nem permetezte a vizet a kemencéből kivett kenyérre (nem volt hozzá eszköz), de egy arra rendszeresített, vízbe mártott kefével gyorsan áttörölte.
A víz egy része azonnal gőzzé alakul át, elpárolog, de egy része a víznek a párolgás előtt még bejut a "kéreg" alá, porózusabbá, és fényesebbé teszi a kenyér héját, ahogy azt már írták.
A lényeg, hogy a kenyér még forró, és a víz gyorsan gőzzé válik, elpárolog, nem "lemossák" vele a kenyeret.
6/7 anonim válasza:
A párolgás hőt von el, tehát hamarabb kihűl a kenyér.
7/7 Paczalos István válasza:
Nemcsak a végén permetezik meg vízzel, hanem úgy a sütés 2/3-nál az elektromos kemencékben túlhevített gőzt is kap a tészta. 12 fakkos sütőnél kb. 20 liter vizet forralnak, és nyomatnak be gőzként a sütőtérbe. (javítottam jópár ilyen sütőt pékségekben) így nem hasadozik össze-vissza a kenyér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!