Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van 14 szelet kifilézett...

Van 14 szelet kifilézett pulykamell. Karácsonyra szeretném megcsinálni. De hogyan? Adnátok jó recepteket? Saját receptekre lennék kíváncsi! (fakanál, mindmegette, stb ismerem, de most a ti véleményetek érdekelne)

Figyelt kérdés
2008. dec. 19. 09:56
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Töltött pulykamell


Hozzávalók (8 személyre):


* 40 dkg spenót (mirelit vagy zsenge)

* 2 közepes hagyma

* 2 gerezd fokhagyma

* 1 zsemle

* 5 dkg parmezán sajt

* 5 dkg ementáli sajt

* 2 evőkanál olívaolaj

* 1 tojás

* 2 evőkanál zsemlemorzsa

* 2 evőkanál mandulaforgács

* fél teáskanál szárított oregano

* fél teáskanál só

* 1 késhegynyi frissen őrölt bors

* 1 csipet frissen reszelt szerecsendió

* 1, 5 kg kicsontozott, lebőrözött pulykamell

* fél teáskanál szárított kakukkfű

* 4 evőkanál kókuszzsír (olaj)

* 1, 2 dl víz

* 20 dkg gomba

* 2 salottahagyma (apró hagyma)

* 1 csokor petrezselyem

* 1 evőkanál vaj

* 2, 5 tejföl

* 2, 5 dl tejszín

* só

* frissen őrölt fehérbors


Töltött pulykamell


Elkészítése:


Előkészítési idő: 1 óra

Főzési idő: 10 perc

Pihentetési idő: 6 óra


A spenótot felengedjük (Ha zsenge spenóttal dolgozunk, a leveleket átválogatjuk, lehúzzuk a vastag ereit, megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon apróra összevágjuk.) A megtisztított hagymát felaprózzuk, a zsemlét felkockázva kevés vízben megáztatjuk. A parmezán sajtot megreszeljük, az ementálit kis kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne barnítsuk meg. Hozzáadjuk a spenótot, állandóan kevergetve pároljuk, amíg össze nem áll. (Míg a zsenge spenót össze nem esik) Ezután egy másik edénybe öntjük. A zsemlét kicsavarjuk, majd a sajtokkal, a tojással, a zsemlemorzsával, a mandulával, a sóval, az oreganoval, a borssal és a szerecsendióval a spenóthoz keverjük, és a masszát ízlés szerint tovább fűszerezzük.


A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Cérnával összevarrjuk a pulykamellen azokat a helyeket, ahonnan a csontokat kifejtettük. Jó éles késsel egészen mély "zsebet" vágunk bele, és beletöltjük a spenótos masszát. A nyílást bevarrjuk. A húst kívülről sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük, és egy megfelelő nagyságú tepsibe fektetjük. A kókuszzsírt nagyon felforrósítjuk, ráöntjük a pulykamellre, amit a sütő alsó részén egy és fél órán keresztül sütünk. A sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk kevés forró vízzel és a saját levével.


A mártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát és a megmosott petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. A gombát rátesszük, három percig erős lángon pirítjuk, majd a hagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A gombás hagymát összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd kihűtve, hideg helyre tesszük. A megsült pulykamellet hagyjuk kihűlni, majd alufóliába tekerve hat órára a hűtőszekrénybe tesszük. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és a hideg gombamártással tálaljuk.ínáljuk.


Személyenként körülbelül 2500 kJ/600 kcal-t, 54 g fehérjét, 35 g zsírt, és 16 g szénhidrátot tartalmaz.

2008. dec. 19. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Amerikai currys pulykamell spagettivel

Hozzávalók

50 dkg pulykamell filé

20 dkg gomba

1 doboz ananászkonzerv (darabolt)

1 fej vöröshagyma

2 dl tejszín

3 dl csontlé

1 kanál liszt

curry

gyömbér

só, bors ízlés szerint

szezám olaj, vagy zöldségolaj a fõzéshez

Leírás

A gombát, hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban megdinszteljük. A húsról lehúzzuk a bõrét, kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. Beletesszük a megdinsztelt zöldség mellé és együtt fõzzük. Az ananászkonzerv levét és a csontlét hozzáöntjük. Curryvel, gyömbérrel, sóval, borssal ízesítjük. Lassú tûzön fõzzük, mert a pulykamell hamar megfõ és széteshet. Hagyjuk, hogy a szószból párologjon is el egy kicsi. Késõbb még tehetünk bele curryt, gyömbért ízlés szerint. Amikor a pulyka megfõtt, tejszínes habarással behabarjuk. Az ananászt külön, üvegesre dinszteljük, és elkeverjük a pulykával. Currys spagettivel tálaljuk.

Munkaidő

30 perc

Elkészítési idő

45 perc


Jó étvágyat!

2008. dec. 19. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Eredetileg csirkéből készül, én általában pulykamellből készítem, de bármilyen husit használhatsz.

Margarinnal kikent jénai aljába sorba leteszem a kivert és sóval, borssal ízesített husikat. A husik közepére kerül az előzőleg rózsáira szedett és megfőzött karfiol. (Hogy ízesebb legyen én zöldségeket erőleves kockában szoktam megfőzni/párolni) És végül a besamelmártás (én ezt is tovább ízesítem zöldfűszerekkel és egy kevés fehérborssal). A tetejére füstölt sajtot szoktam reszelni és irány a sütő. (Ha nem baromfiból készíted, javaslom a sütés első szakaszában fóliával takard le, hogy a hús jól összepuhuljon.)

2008. dec. 19. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Mandulás pulykamell szegfûgombával



Hozzávalók:


*

60dkg pulykamell

*

3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula

*

10dkg szegfûgomba (vagy champignon)

*

4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)

*

1 csokor újhagyma (vagy póré)



*

2 ek. szójaszósz

*

2 szál bazsalikom

*

1 tojásfehérje

*

2 ek. kukoricakeményítõ

*

szezámolaj

*

*

fehér bors



A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük. Köretnek rizst készítünk hozzá.

2008. dec. 19. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal



Hozzávalók:



*

60 dkg pulyka- vagy csirkemell filé

*

1 kiskanál só

*

fél mokkáskanál őrölt fekete bors

*

4 evőkanál olaj

*

1 kg sárgabarack

*

4 dl 5%-os vörösborecet

*

1 dl balzsamecet

*

2,5 dl vörösbor

*

1 nagyobb fahéj

*

15 dkg barna cukor

*

fél mokkáskanál só

*

1 mokkáskanál Tabasco-mártás



A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.


Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval fűszerezzük. A hússzeleteket serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Köretként rizs javasolt.

2008. dec. 19. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Pulykamell Karácsonykor



Hozzávalók:


*

1 kg-os puykamell filé

*

30 dkg szeletelt Bacon

*

3/4 kg alma

*

1/2 kg körte

*

1/2 kg aszalt szilva

*

só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor



A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.

2008. dec. 19. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!:)
2008. dec. 19. 11:00
 8/9 anonim válasza:
100%

Rakott pulyka


Jénai tálba helyezel egy sor pulykamellet (ízlés szerint fűszerezve), majd rá egy sor sonka szalámit (vagy bacont), utána egy sor reszelt sajt, majd kezded előlről. A lényeg, hogy a tetejére sajt kerüljön.

Összesütve igazán finom.

2008. dec. 19. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
100%

Karácsonyi pulyka másképp


Hozzávalók:


1 kg pulykamell filé

50 dkg burgonya

20 dkg liszt

2 dl tej

4 dl friss tejföl

4 tojás

25 dkg Trappista sajt

4 gerezd fokhagyma

őrölt bors



Elkészítés:


A pulyka mellet felszeleteljük és kikloffoljuk. A szeleteket besózzuk, vagy tetszés szerint fűszerezzük. A lereszelt nyers burgonyából, a lisztből, a tejből és a tojásból sűrű tésztát készítünk, melyet zúzott fokhagymával, sóval és fehér borssal ízesítünk.


Először lisztbe, majd ebbe a sűrű tésztába forgatjuk a pulyka szeleteket, mindkét felét, majd közepes tűzön aranysárgára sütjük.


A borzacskákat lecsepegtetjük, a tejfölt felmelegítjük és a szelet húsokra kenjük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk.


Jó étvágyat

2008. dec. 19. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!