Van 14 szelet kifilézett pulykamell. Karácsonyra szeretném megcsinálni. De hogyan? Adnátok jó recepteket? Saját receptekre lennék kíváncsi! (fakanál, mindmegette, stb ismerem, de most a ti véleményetek érdekelne)
Töltött pulykamell
Hozzávalók (8 személyre):
* 40 dkg spenót (mirelit vagy zsenge)
* 2 közepes hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 zsemle
* 5 dkg parmezán sajt
* 5 dkg ementáli sajt
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 tojás
* 2 evőkanál zsemlemorzsa
* 2 evőkanál mandulaforgács
* fél teáskanál szárított oregano
* fél teáskanál só
* 1 késhegynyi frissen őrölt bors
* 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
* 1, 5 kg kicsontozott, lebőrözött pulykamell
* fél teáskanál szárított kakukkfű
* 4 evőkanál kókuszzsír (olaj)
* 1, 2 dl víz
* 20 dkg gomba
* 2 salottahagyma (apró hagyma)
* 1 csokor petrezselyem
* 1 evőkanál vaj
* 2, 5 tejföl
* 2, 5 dl tejszín
* só
* frissen őrölt fehérbors
Töltött pulykamell
Elkészítése:
Előkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 10 perc
Pihentetési idő: 6 óra
A spenótot felengedjük (Ha zsenge spenóttal dolgozunk, a leveleket átválogatjuk, lehúzzuk a vastag ereit, megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon apróra összevágjuk.) A megtisztított hagymát felaprózzuk, a zsemlét felkockázva kevés vízben megáztatjuk. A parmezán sajtot megreszeljük, az ementálit kis kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne barnítsuk meg. Hozzáadjuk a spenótot, állandóan kevergetve pároljuk, amíg össze nem áll. (Míg a zsenge spenót össze nem esik) Ezután egy másik edénybe öntjük. A zsemlét kicsavarjuk, majd a sajtokkal, a tojással, a zsemlemorzsával, a mandulával, a sóval, az oreganoval, a borssal és a szerecsendióval a spenóthoz keverjük, és a masszát ízlés szerint tovább fűszerezzük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Cérnával összevarrjuk a pulykamellen azokat a helyeket, ahonnan a csontokat kifejtettük. Jó éles késsel egészen mély "zsebet" vágunk bele, és beletöltjük a spenótos masszát. A nyílást bevarrjuk. A húst kívülről sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük, és egy megfelelő nagyságú tepsibe fektetjük. A kókuszzsírt nagyon felforrósítjuk, ráöntjük a pulykamellre, amit a sütő alsó részén egy és fél órán keresztül sütünk. A sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk kevés forró vízzel és a saját levével.
A mártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát és a megmosott petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. A gombát rátesszük, három percig erős lángon pirítjuk, majd a hagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A gombás hagymát összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd kihűtve, hideg helyre tesszük. A megsült pulykamellet hagyjuk kihűlni, majd alufóliába tekerve hat órára a hűtőszekrénybe tesszük. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és a hideg gombamártással tálaljuk.ínáljuk.
Személyenként körülbelül 2500 kJ/600 kcal-t, 54 g fehérjét, 35 g zsírt, és 16 g szénhidrátot tartalmaz.
Amerikai currys pulykamell spagettivel
Hozzávalók
50 dkg pulykamell filé
20 dkg gomba
1 doboz ananászkonzerv (darabolt)
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
3 dl csontlé
1 kanál liszt
curry
gyömbér
só, bors ízlés szerint
szezám olaj, vagy zöldségolaj a fõzéshez
Leírás
A gombát, hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban megdinszteljük. A húsról lehúzzuk a bõrét, kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. Beletesszük a megdinsztelt zöldség mellé és együtt fõzzük. Az ananászkonzerv levét és a csontlét hozzáöntjük. Curryvel, gyömbérrel, sóval, borssal ízesítjük. Lassú tûzön fõzzük, mert a pulykamell hamar megfõ és széteshet. Hagyjuk, hogy a szószból párologjon is el egy kicsi. Késõbb még tehetünk bele curryt, gyömbért ízlés szerint. Amikor a pulyka megfõtt, tejszínes habarással behabarjuk. Az ananászt külön, üvegesre dinszteljük, és elkeverjük a pulykával. Currys spagettivel tálaljuk.
Munkaidő
30 perc
Elkészítési idő
45 perc
Jó étvágyat!
Eredetileg csirkéből készül, én általában pulykamellből készítem, de bármilyen husit használhatsz.
Margarinnal kikent jénai aljába sorba leteszem a kivert és sóval, borssal ízesített husikat. A husik közepére kerül az előzőleg rózsáira szedett és megfőzött karfiol. (Hogy ízesebb legyen én zöldségeket erőleves kockában szoktam megfőzni/párolni) És végül a besamelmártás (én ezt is tovább ízesítem zöldfűszerekkel és egy kevés fehérborssal). A tetejére füstölt sajtot szoktam reszelni és irány a sütő. (Ha nem baromfiból készíted, javaslom a sütés első szakaszában fóliával takard le, hogy a hús jól összepuhuljon.)
Mandulás pulykamell szegfûgombával
Hozzávalók:
*
60dkg pulykamell
*
3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula
*
10dkg szegfûgomba (vagy champignon)
*
4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)
*
1 csokor újhagyma (vagy póré)
*
2 ek. szójaszósz
*
2 szál bazsalikom
*
1 tojásfehérje
*
2 ek. kukoricakeményítõ
*
szezámolaj
*
só
*
fehér bors
A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük. Köretnek rizst készítünk hozzá.
Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal
Hozzávalók:
*
60 dkg pulyka- vagy csirkemell filé
*
1 kiskanál só
*
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
*
4 evőkanál olaj
*
1 kg sárgabarack
*
4 dl 5%-os vörösborecet
*
1 dl balzsamecet
*
2,5 dl vörösbor
*
1 nagyobb fahéj
*
15 dkg barna cukor
*
fél mokkáskanál só
*
1 mokkáskanál Tabasco-mártás
A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.
Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval fűszerezzük. A hússzeleteket serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Köretként rizs javasolt.
Pulykamell Karácsonykor
Hozzávalók:
*
1 kg-os puykamell filé
*
30 dkg szeletelt Bacon
*
3/4 kg alma
*
1/2 kg körte
*
1/2 kg aszalt szilva
*
só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor
A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.
Rakott pulyka
Jénai tálba helyezel egy sor pulykamellet (ízlés szerint fűszerezve), majd rá egy sor sonka szalámit (vagy bacont), utána egy sor reszelt sajt, majd kezded előlről. A lényeg, hogy a tetejére sajt kerüljön.
Összesütve igazán finom.
Karácsonyi pulyka másképp
Hozzávalók:
1 kg pulykamell filé
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 dl tej
4 dl friss tejföl
4 tojás
25 dkg Trappista sajt
4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
só
Elkészítés:
A pulyka mellet felszeleteljük és kikloffoljuk. A szeleteket besózzuk, vagy tetszés szerint fűszerezzük. A lereszelt nyers burgonyából, a lisztből, a tejből és a tojásból sűrű tésztát készítünk, melyet zúzott fokhagymával, sóval és fehér borssal ízesítünk.
Először lisztbe, majd ebbe a sűrű tésztába forgatjuk a pulyka szeleteket, mindkét felét, majd közepes tűzön aranysárgára sütjük.
A borzacskákat lecsepegtetjük, a tejfölt felmelegítjük és a szelet húsokra kenjük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk.
Jó étvágyat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!