Főzés, sütés közben az összes makrótápanyag- (ch, fehérje, zsír) és kalóriamennyiség változik?
Figyelt kérdés
A kérdésem arra irányul, hogy ha valaki egy recept során elkészítek egy ételt, akkor az össztömege csökken a sütés, főzés során. De kalóriaszámlálás szempontjából, változik-e a kalória és makrotápanyagok mennyisége is? Vagy elhanyagolható és arányosan újraszámolhatom azokat az étel új tömegére?2022. máj. 27. 18:41
1/3 anonim válasza:
A kalóriaszámoláskor minden alapanagot nyersen kell számolni, a kalóriát is meg a makrókat is. A fözés során nem változik egyik sem, csak az összetevök vizet vesz fel vagy ad le
2/3 anonim válasza:
Ne az új tömegére számold, hanem a régire. Tehát ha megvannak a hozzávalóid, akkor szépen kiszámolod, hogy azoknak mennyi a kalória- ill. makrotartalma. Összeadod, annyi lesz az elkészített étel tartalma is (nem pontosan, de elhanyagolható a különbség). Az egész mondjuk alapanyagban legyen 1 kg. Ha elkészíted, akkor legyen az egyszerűség kedvéért a fele belőle, vagyis 500 gramm. Ez az 500g kész kaja annyi kalóriát tartalmaz, mint az 1kg alapanyag.
Tehát ha mondjuk az 1kg alapanyag 2500 kalóriát ad ki összesen, akkor a kész kajából az 500g szintén 2500 kalória lesz.
3/3 A kérdező kommentje:
#2 Az új tömeges leszámolás alatt arra gondoltam, hogy az össztápanyag és kalóriamennyiséget számolom át.
Köszi a választ mindkettőtöknek!
2022. máj. 27. 19:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!