Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha az egyben sült húst azonnal...

Ha az egyben sült húst azonnal felszeletelem, levet ereszt. Miért kell a szeleteléssel 2-3 percet várni?

Figyelt kérdés
Kivárom, nem gond. A fizikai/kémiai oldala érdekel.

2022. ápr. 5. 21:18
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mert a nedvek "elhelyezkednek" a rostok között.
2022. ápr. 5. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a húsban leálljon a húsnedv "keringése".
2022. ápr. 5. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Az a pár fokos lehűlés is lelassítja a folyást, a húslé ugyanúgy viszkózusabb lesz, ahogy a motorolaj is visszadermed (persze az arányok mások) egy hosszabb út végén. Még akár meg is fordíthatod a húst ilyenkor.
2022. ápr. 5. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
95%
Nagyobb húsnál, pld. egyben sült comb, karaj, tarja nagyon nem 2-3 perc, inkább 20-30. A lényeget az előzők megírták.
2022. ápr. 5. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
86%
A kollagén megdermed és (enyvként) összefogja az izomrostokat.
2022. ápr. 5. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

5-ös, ha hűtő hidegre hűtöd vissza. Pár perc alatt semmilyen kollagén nem dermed meg semennyire. És pár perc alatt viszkózusabb se lesz, ezt is legalább szoba hőmérsékletre hűtéssel lehet elérni.

A legnagyobb szerepet szimplán a hőtágulás okozza, illetve ebben az esetben a hűlés okozta térfogat csökkenés.


Ha jól lett megsütve a hús, és van rajta egy védő fehérjeburok, az gátolja valamennyire a húsnedvek kifolyását, ettől viszont a benne maradt lé, szinte szétfeszíti a húst.

Ha ilyenkor kezded szeletelni, a megduzzadt izomszövet, szó szerint szinte kipréseli magából a levet. Ha sülés közben megszúrsz jó heylen jó időben mondjuk egy grill csirkét, vagy akár egy csirkecombot is, konkrétan spriccelni fog belőle a lé.

Egy kis pihentetéssel (maghőmérséklettől függ, hogy ez 2-3, vagy 20-30 perc, ezért helyes a 4-es válasza)

enyhül ez a belső feszültség jobban helyet talál magának minden a burkon belül.


Egyébként a kollagénes dermedést még fokozni is lehet, ha olyan típusú a hús, (és akár főtt hússal is működik) pl egy marha lábszár, vagy sertés csülök esetében, ha mondjuk szépen akarjuk felszeletelni.

Ha eléggé meghűlt, amennyire szorosan csak lehet, becsavarjuk folpackba, fél napra betesszük a hűtőbe, és utána a legpuhábbra főtt húst is könnyedén , gyönyörűen lehet szeletelni.

2022. ápr. 6. 06:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
74%
Hogy ne eresszen levet.
2022. ápr. 6. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
#1-6 Köszönöm.
2022. ápr. 6. 07:49
 9/9 A kérdező kommentje:
#4 Kacsa-, vagy csirkemellet szoktam sütni, ahhoz elég a 3 perc.
2022. ápr. 6. 11:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!