Leírná nekem valaki a Charlott torta és a Fatörzstorta receptjét?
Csokis fatörzs rumos meggyel
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 10 dkg liszt
# 10 dkg cukor
# 1 dkg kakaó
# 6 dkg vaj
# 3 tojás
# A sziruphoz:
# 1 dl víz
# 8 dkg cukor
# 6 evőkanál meggypálinka
# A krémhez:
# 30 dkg étcsokoládé
# 5 dkg vaj
# 1,5 dl tejszín
# 1,5 dl tej
# 30 dkg rumos meggy
# 2 evőkanál kakaó
# A díszítéshez:
# csokoládéforgács
Elkészítés: A lisztet és a kakaót tálba szitáljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat, és sima masszává dolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához adjuk. A masszát a kivajazott tepsibe simítjuk, és készre sütjük (kb. 15 perc). Amikor kész, tiszta, nedves konyharuhára borítjuk, és rögtön feltekerjük. 1 dl vizet a cukorral felforralunk. Levesszük a tűzről, beleöntjük a pálinkát, és kihűtjük. 8 szem meggyet félreteszünk, a többit kettévágjuk. A tésztát kibontjuk, zsírpapírra tesszük, és a pálinkás sziruppal meglocsoljuk. A tejet felforraljuk, és kevergetve, apránként hozzáadunk 18 dkg reszelt csokoládét meg a puha vajat. Újra felforraljuk, és tovább kevergetve hozzáadjuk a maradék csokoládét, végül a kakaót. A krém háromnegyedét a tésztára öntjük, és a kettévágott meggyekkel megrakjuk. Újra feltekerjük, majd a csokikrém maradékával bevonjuk. A megmaradt meggyszemeket a tetejére tesszük, és a csokiforgáccsal megszórjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Karácsonyi fatörzs
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal, csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
Gesztenyés fatörzs recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
a tésztához: 4 tojás 10 evőkanál hideg víz 10 dkg (kb. 5 evőkanál) kristálycukor 10 dkg (kb. 5 evőkanál) finomliszt 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) porcukor
a krémhez: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza 20 dkg natúr (véletlenül sem sós!) vajkrém 0,3 dl rum
a mázhoz: 14 evőkanál kristálycukor 6 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor 6 evőkanál víz 8-10 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a vízzel habosra verjük (konyhai robotgéppel 1 perc), majd a cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi feloldódik benne, kissé kifehéredik, és tejföl sűrűségű lesz (konyhai robotgéppel 2 perc). A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal, nehogy összetörjön, az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és be-lisztezett gáztepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-17 perc alatt megsütjük. Azon melegében feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékleten felengedett gesztenyét a vajkrémmel és a rummal habosra keverjük. A piskótát kihengergetjük, a gesztenyés krémmel megkenjük, újra föltekerjük és a hűtőszekrénybe tesszük. A mázhoz valókat kevergetve 1-2 percig főzzük, kissé hűlni hagyjuk. A kész tekercset miután 1-2 szeletet levágtunk belőle a csokoládés krémmel körbekenjük, villával megcifrázzuk. A félretett szeleteket is megkenjük a krémmel (félbe is vághatjuk) és az egész fatörzshöz támasztjuk. Kb. 20 szeletre vághatjuk.
Készítek tehát egy könnyű, általában vajas piskótát. Négy tojás sárgája négy evőkanál porcukorral habosra keverve, bele egy csipetnyi só, leheletnyi vanília-esszencia, négy kanál finomliszt és négy kanálnyi olvasztott vaj. Finomra kikeverni, és azután hozzáadni a kőkeményre vert tojáshabot, amit a négy tojás fehérjéből alkottunk. Ennyi az egész, és ezt sütőpapírra simítva úgy 10-12 perc alatt megsütöm a 200 fokos sütőben. Egy tortaforma aljára is jusson a tésztából egy vékony rétegnyi: együtt megsüthetjük őket. Még melegen feltekerem a nagyobb, szögletes piskótát a sütőpapírral együtt, és hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. Attól függ, hogy épp milyen gyümölcshöz van kedvem... Most a málnát fogom előkészíteni. Átpasszírozok belőle vagy húsz dekányit, mert a magokat nem szeretem a krémben. Az áttört málnát egy huszonöt dekás tégelynyi mascarponéhoz adom, és pár kanál mézzel édesítem. Én biztosan teszek hozzá őrölt szerecsendiót, mert imádom a gyümölcsökhöz. Keményre vert, porcukorral édesített tejszínhabot adok hozzá, 3-4 dl tejszínből. Amikor készre kevertem a cuccot, még belekeverek húsz dekányi egész málnát.
A kihűlt piskótatekercset megkenem fél üveg, mondjuk tíz dkg málnalekvárral. Ha olyan szerencsés vagyok, hogy találok a kamrában a nővéremtől házi dzsemet, akkor persze azt használom :)
Egy félgömb alakú tálat kibélelek fóliával, és a piskótatekercsből szeleteket vágva kirakom a szélét. Gondosan, hogy szép legyen :) Azután megtöltöm az egész, piskótekercsekkel szépen kirakosgatott tálat a krémmel. A tetejét pedig lefedem a kerek piskótalappal.
Fóliát kap a tetejére, meg egy tányért, ami lenyomja, és mehet a mélyhűtőbe néhány órára. Tálalás előtt tálra borítom, lehúzom róla a fóliát és megdíszítem. Elég gyönyörű:
Túrókrémes Charlotte-torta
Diétás jellemző: Szénhidrátszegény, Kalóriaszegény, Zsírszegény
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: Piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
fél tasak sütőpor
2 dkg kakaópor
Krémhez:
40 dkg túró
20 dkg porcukor
20 dkg mascarpone
1 citrom héja
1 tasak vaníliás cukor
1 őszibarack-konzerv
Elkészítés: A piskóta hozzávalóiból süssünk egy vékony piskótalapot.
A krém hozzávalóit jól keverjük ki, és a felével kenjük meg a piskótalapot. Szorosan tekerjük fel, és fél órára tegyük hűtőbe.
A barackokat csepegtessük le.
A töltött tekercset szeleteljük 1cm vastagra.
Egy félgömb alakú tálat béleljünk ki fóliával. Tegyük bele a szeleteket, szorosan egymás mellé helyezve, és töltsük bele a maradék krémet. A felezett barackokkal borítsuk be, és a maradék tekercsekkel fedjük le.
2 órára tegyük hűtőbe, majd borítsuk tálra, és barack szeletekkel díszítve kínáljuk.
Tanácsok: Diétázók a cukrót édesítőszerrel helyettesíthetik.
Túrókrémes Charlotte-torta recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
fél tasak sütőpor
2 dkg kakaópor
Krémhez:
40 dkg túró
20 dkg porcukor
20 dkg mascarpone
1 citrom héja
1 tasak vaníliás cukor
1 őszibarack-konzerv
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóiból süssünk egy vékony piskótalapot.
A krém hozzávalóit jól keverjük ki, és a felével kenjük meg a piskótalapot. Szorosan tekerjük fel, és fél órára tegyük hűtőbe.
A barackokat csepegtessük le.
A töltött tekercset szeleteljük 1cm vastagra.
Egy félgömb alakú tálat béleljünk ki fóliával. Tegyük bele a szeleteket, szorosan egymás mellé helyezve, és töltsük bele a maradék krémet. A felezett barackokkal borítsuk be, és a maradék tekercsekkel fedjük le.
2 órára tegyük hűtőbe, majd borítsuk tálra, és barack szeletekkel díszítve kínáljuk.
Tanácsok:
Diétázók a cukrót édesítőszerrel helyettesíthetik.
Elkészítési idő: 180 perc
Fatörzs:
6 tojás fehérjét velversz 6 kanál cukorral, ha kemény, mehet bele a 6 sárgája, majd 6 kanál liszt 1 sütőpor.
Gáztepsire teszel sütőpapírt, erre öntöd a masszát, majd forró sütőben 15-20 percig sütöd, míg szép aranysárga nem lesz.
Ha kész, kiborítod a piskótát, még forrón lehúzod róla a sütőpapírt. 1 konyharuhát bevizezel, kicsvarod, majd erre teríted a piskótát s még forrón felcsavarod, s hagyod úgy feltekerve kihűlni.
2 ilyen piskótát sütsz.
Krém: Főzöl 6dl liter tejből 2 csoki pudingporral pudingot. (cukor nélkül)
3 kis teavajat 30dkg porcukorral habosra keversz, (ha szobahőmérsékleten hagyod egy fél órát a vajat, könnyebb kikavarni)majd mehet bele a hideg puding, majd 2 evőkanál sima kakaópor.
3 részre osztod a krémet. Egy -egy résszel megkened a piskótákat, majd feltekered őket, s a maradék krémmel kívülről is bevonod őket.
Egy tekercset tálcára helyezel középre, a másik tekercset ketté vágod, s jobb ill. bal oldalt hozzá illeszted a tálcán lévőhöz, hogy úgy nézzen ki mint a fatörzs. Majd villával mintha remegne a kezed meghúzogod a krém réteget amivel bevontad a sütit, s attól úgy fog kinézni mint a fa kérge. Boltban vehetsz egy kis marcipán gombát, virágot, levelet, amivel díszítheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!