Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van különbség a kettő között...

Van különbség a kettő között eredményében?

Figyelt kérdés

Aközött, hogy az élesztőt vízben felfuttatom és utána adom hozzá a liszthez. Vagy az élesztőt elkeverem a liszttel és utána ehhez öntöm hozzá a vizet?


A fejemben az van, hogy ha elkeverem a liszttel, akkor egyenletesebben fog megkelni a tészta, mivel az élesztő egyenletesen eloszlik benne.



2021. ápr. 15. 16:15
 1/10 anonim ***** válasza:
41%
elesztot ... langyos es cukros tejbe szoktak felfuttatni es utana hasznaljak
2021. ápr. 15. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
62%
A friss élesztőt fel szokták futtatni, általában tejben, abból kiderul az is, hogy jó e. A porelesztot elég a liszttel elkeverni. Mindkét módszerrel el fog keveredni rendesen tésztában.
2021. ápr. 15. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
72%

A friss élesztőt azért szokták előtte felfuttatni, hogy tuti működik-e... Tehát ne kelljen kidobni egy kiló bekevert lisztet, ha mégis döglött lenne az élesztő...


A száraz élesztőt mindkét módszerrel használhatod.

2021. ápr. 15. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Komolyan ezért futtatjuk fel? Én azt hittem azért, mert azt a fura állagú cuccost nem lehetne normálisan elkeverni.
2021. ápr. 15. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
70%
4: el lehet keverni egyébként... Vannak olyan vajas kelttészták, amiben közvetlenül a liszttel és vajjal szokás elkeverni az élesztőt.. (pl. pozsonyi kifli, vagy egyes pogácsareceptek)
2021. ápr. 15. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
51%

1-es: az élesztönek EGY DOLOG lényeges, hogy langyos folyadék legyen.

Ez lehet tej meg lehet viz, a cukor meg csak gyorsítja a folyamatot, de anélkül ugyanúgy müködik.

2021. ápr. 15. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
9%

Gyakorlatilag hülyeség "felfuttatni", csak ellövöd az élesztőt, és nem akkor fog annyira és akkor megkelni amikor szükséges, hanem jóval hamarabb. Mindig vegyél frissen rendes budafokit, vagy használj szárított porosat és biztos lehetsz benne, hogy az jó. Gondolj bele, ha a porosat egyébként nem kell, akkor a rendeset ami ráadásul rögtön működik is, mégis mégis minek kellene...

Ez is egy régi korokból megmaradt konyhacsökevény ami rég túlhaladottá vált.

A kelesztési-keverési hőfok annál pontosabban is meghatározható mint a "langyos", vagy a "radiátor teteje".


35 °C legyen és nem fogsz mellé nyúlni.

2021. ápr. 15. 23:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
87%

7-es: olyan nincs, hogy "ellövöd" az élesztöt, ne írj hülyeségeket!

Az élesztö úgy keleszt, hogy az élesztögomba elkezd szaporodni, azaz minél tovább kel, annál több élesztögomba lesz a tésztában.

Magyarul a felfuttatott élesztö úgyanúgy vagy még jobban keleszt, mintha anélkül tennéd a liszthez, a felfuttatás során elkezd szaporodni, és így több élesztögomba lesz aktív, mint anélkül.


A 35 fokos höfok meg olyan, hogy teljesen fölösleges ennyire túltolni a témát, a kézmeleg foyladék tökéletes. Egsetlen háziasszony sem fogja lázmérövel keleszteni az élesztöt.

Ennek egyedül nagyipari körülmények közt van érdelme, mert a gépeket be kell állítani.

2021. ápr. 16. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
69%
7: ezt a butaságot honnan veszed...???? Nincs olyan, hogy "ellövés".
2021. ápr. 16. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

A rendes kocka élesztőt azért futattják fel, hogy megnézzék, hogy jó-e, de ez kihagyható, de ajánlott felfuttatni.


A por élesztőnél is meg lehet csinálni, de azt rögtön keverheted bele.

2021. máj. 18. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!