Van különbség a kettő között eredményében?
Aközött, hogy az élesztőt vízben felfuttatom és utána adom hozzá a liszthez. Vagy az élesztőt elkeverem a liszttel és utána ehhez öntöm hozzá a vizet?
A fejemben az van, hogy ha elkeverem a liszttel, akkor egyenletesebben fog megkelni a tészta, mivel az élesztő egyenletesen eloszlik benne.
A friss élesztőt azért szokták előtte felfuttatni, hogy tuti működik-e... Tehát ne kelljen kidobni egy kiló bekevert lisztet, ha mégis döglött lenne az élesztő...
A száraz élesztőt mindkét módszerrel használhatod.
1-es: az élesztönek EGY DOLOG lényeges, hogy langyos folyadék legyen.
Ez lehet tej meg lehet viz, a cukor meg csak gyorsítja a folyamatot, de anélkül ugyanúgy müködik.
Gyakorlatilag hülyeség "felfuttatni", csak ellövöd az élesztőt, és nem akkor fog annyira és akkor megkelni amikor szükséges, hanem jóval hamarabb. Mindig vegyél frissen rendes budafokit, vagy használj szárított porosat és biztos lehetsz benne, hogy az jó. Gondolj bele, ha a porosat egyébként nem kell, akkor a rendeset ami ráadásul rögtön működik is, mégis mégis minek kellene...
Ez is egy régi korokból megmaradt konyhacsökevény ami rég túlhaladottá vált.
A kelesztési-keverési hőfok annál pontosabban is meghatározható mint a "langyos", vagy a "radiátor teteje".
35 °C legyen és nem fogsz mellé nyúlni.
7-es: olyan nincs, hogy "ellövöd" az élesztöt, ne írj hülyeségeket!
Az élesztö úgy keleszt, hogy az élesztögomba elkezd szaporodni, azaz minél tovább kel, annál több élesztögomba lesz a tésztában.
Magyarul a felfuttatott élesztö úgyanúgy vagy még jobban keleszt, mintha anélkül tennéd a liszthez, a felfuttatás során elkezd szaporodni, és így több élesztögomba lesz aktív, mint anélkül.
A 35 fokos höfok meg olyan, hogy teljesen fölösleges ennyire túltolni a témát, a kézmeleg foyladék tökéletes. Egsetlen háziasszony sem fogja lázmérövel keleszteni az élesztöt.
Ennek egyedül nagyipari körülmények közt van érdelme, mert a gépeket be kell állítani.
A rendes kocka élesztőt azért futattják fel, hogy megnézzék, hogy jó-e, de ez kihagyható, de ajánlott felfuttatni.
A por élesztőnél is meg lehet csinálni, de azt rögtön keverheted bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!