Melyik a kedvenc sütid? Milyen külföldi édessegeket érdemes megkóstolni?(mindegy melyik ország)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Szinte bármi, ami házi süti.
De ha nagyon választani akarok, akkor reszelt túrós, almás pite, nádasdi hold.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Brownie,
Női szeszély (ez egyfajta sült tojáshabos sütemény)
Fordított almatorta,ismertebb nevén Tarte Tatin.
Én is ajánlom a török örömöt és a Görög Baklavát. Emellett a mézea halvát és a törökmézet. 😋😋🤤🤤
Utána néztem Gyorsan és itt van pár külföldi édesség amit még a legfinomabbnak mondanak:
A Browniet is ismered gondolom, az amerikai.
Citromtorta, Franciaország.
Csokoládé mousse, szintén Francia.
Kólusztorta, Anglia.
Karamellpuding, Anglia.
Tojástorta, Hong Kong.
Mangós ragacsos rizs, Thaiföld.
Cendol, Szingapúr
A jeges kókusztejet pálmacukor sziruppal keverik, ami kellemes, karamellizált aromát ad az édességnek. Ezután feltétként különböző, zöld rizslisztből készült zselé kerül rá, amely rendkívül színessé teszi a cendolt. És hogy még egzotikusabb legyen, az egyik legfőbb hozzávaló az édesített vörösbab-gombóc.
Gulab jamun.
Ez egy különleges indiai fánk féle amit nagy gondviseléssel készítenek el. Krémes túró jellegű cucc van a belsejében.
Cornes de Gazelle, Marokkó
Ez a töltött kifliszerű édesség minden marokkói ünnep elengedhetetlen kelléke. Természetesen - mint sok más sütemény esetén - ezt is sokféleképp tölthetjük, de az eredeti verzióban a tészta belseje narancsos-mandulás krémet rejt. Elképesztően finom.
Kashata, Kelet-Afrika
Számunkra is ismerős lehet ez az édesség, amely gyakorlatilag nem más, mint ropogós karamell mogyoró vagy kókuszdarabokkal, esetleg mindkettővel. Afrika keleti részének piacain nagyon népszerű.
Katayef, Közel-kelet
Olajban sütött, félhold alakú kelt tészta, amelyet sütés után mézben áztatnak. Töltelékként édes sajtkrém, aszalt gyümölcsök, tejszín vagy mogyoró van benne.
Knafeh, Közel-kelet
Vagy magyarul künefe, nagyon kedvelt közel-keleti desszert. Nagyon egyedi a textúrája, sajtót és cérnametélthez hasonló tésztát tartalmaz, amelyet édes krémmel vagy mogyoróval is megbolondíthatnak. A Közel-keleten és Észak-Afrikában is fogyasztják.
Kulfi, India
Az indaiak általában pálcán fogyasztják ezt a kvázi jégkrémnek tekinthető, karamellás-tejes desszertet, amelyet kardamommal, pisztáciával és sáfránnyal is ízesítenek.
Medovik, Oroszország
A mézes piskóta teszi igazán egyedivé ezt az orosz tortát, amely az ország egyik legkedveltebb desszertjének számít. A piskótarétegek között - amelyek akár 10 "emelet" magasak is lehetnek - krémes cukormáz fekszik. Az egyik verzióban a krémben tejfölt használnak, amely klasszikus orosz aromákat idéz, egy másik verzióban pedig édes tejkonzerv, amely az orosz konyhaművészet egyik ikonja volt a szovjet érában.
Pavlova, Ausztrália és Új-Zéland
Örök vitaforrás az új-zélandiak és az ausztrálok között, hogy vajon honnan is származik a pavlova. Származzék bárhonnan, a ropogós habos, hófehér desszert remek választás lehet karácsonyra. Nevét az orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta, aki mindkét országot meglátogatta, de hogy valójában honnan származik, azt nem tudni.
Polvorónes, Dél-Amerika, Spanyolország és Fülöp-szigetek, Mexico.
Kelttészta-golyók. A tészta több hozzávalót tartalmazhat, így például mogyorót, pekándiót vagy mandulát is.
Tarte Tatin, Franciaország
A tarte tatin nem más, mint almatorta. Az almaszeletek vastag karamellában úsznak, cukor és vaj kíséretében állnak vastagon az alapot adó tésztán. A karakteres ízt leginkább az édes almaszeletek adják, így aki kedveli az almát, annak ez az aranysárga torta remek választás lehet karácsonyra.
Trifle, Egyesült Királyság
Egy újabb angol klasszikus. A neve lefordítva egyszerűen "apróságot" jelent - ez minden bizonnyal az egyszerű elkészítési módra utal. Készíthetik akár gyümölccsel, akár tejszínnel, a lényeg, hogy krémesnek kell lennie, sokszor pohárban tálalják. A brit desszert rendkívül régi, az első recept a 16. századból való.
Tres leches torta, Mexikó és Közép-Amerika
Gyakorlatilag tejtortaként is fordíthatjuk. Remek krémes desszert, amelyet Közép-Amerika majdnem minden országában fogyasztanak. A desszert elkészítésekor konzervtejet használnak, amelyet jó adag cukorral tesznek édessé. Mivel ma már a friss tej is elérhető, a konzervtej kicsit nosztalgikussá teszi az édességet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!