Melyik a kedvenc sütid? Milyen külföldi édessegeket érdemes megkóstolni?(mindegy melyik ország)
Szinte bármi, ami házi süti.
De ha nagyon választani akarok, akkor reszelt túrós, almás pite, nádasdi hold.
Brownie,
Női szeszély (ez egyfajta sült tojáshabos sütemény)
Fordított almatorta,ismertebb nevén Tarte Tatin.
Én is ajánlom a török örömöt és a Görög Baklavát. Emellett a mézea halvát és a törökmézet. 😋😋🤤🤤
Utána néztem Gyorsan és itt van pár külföldi édesség amit még a legfinomabbnak mondanak:
A Browniet is ismered gondolom, az amerikai.
Citromtorta, Franciaország.
Csokoládé mousse, szintén Francia.
Kólusztorta, Anglia.
Karamellpuding, Anglia.
Tojástorta, Hong Kong.
Mangós ragacsos rizs, Thaiföld.
Cendol, Szingapúr
A jeges kókusztejet pálmacukor sziruppal keverik, ami kellemes, karamellizált aromát ad az édességnek. Ezután feltétként különböző, zöld rizslisztből készült zselé kerül rá, amely rendkívül színessé teszi a cendolt. És hogy még egzotikusabb legyen, az egyik legfőbb hozzávaló az édesített vörösbab-gombóc.
Gulab jamun.
Ez egy különleges indiai fánk féle amit nagy gondviseléssel készítenek el. Krémes túró jellegű cucc van a belsejében.
Cornes de Gazelle, Marokkó
Ez a töltött kifliszerű édesség minden marokkói ünnep elengedhetetlen kelléke. Természetesen - mint sok más sütemény esetén - ezt is sokféleképp tölthetjük, de az eredeti verzióban a tészta belseje narancsos-mandulás krémet rejt. Elképesztően finom.
Kashata, Kelet-Afrika
Számunkra is ismerős lehet ez az édesség, amely gyakorlatilag nem más, mint ropogós karamell mogyoró vagy kókuszdarabokkal, esetleg mindkettővel. Afrika keleti részének piacain nagyon népszerű.
Katayef, Közel-kelet
Olajban sütött, félhold alakú kelt tészta, amelyet sütés után mézben áztatnak. Töltelékként édes sajtkrém, aszalt gyümölcsök, tejszín vagy mogyoró van benne.
Knafeh, Közel-kelet
Vagy magyarul künefe, nagyon kedvelt közel-keleti desszert. Nagyon egyedi a textúrája, sajtót és cérnametélthez hasonló tésztát tartalmaz, amelyet édes krémmel vagy mogyoróval is megbolondíthatnak. A Közel-keleten és Észak-Afrikában is fogyasztják.
Kulfi, India
Az indaiak általában pálcán fogyasztják ezt a kvázi jégkrémnek tekinthető, karamellás-tejes desszertet, amelyet kardamommal, pisztáciával és sáfránnyal is ízesítenek.
Medovik, Oroszország
A mézes piskóta teszi igazán egyedivé ezt az orosz tortát, amely az ország egyik legkedveltebb desszertjének számít. A piskótarétegek között - amelyek akár 10 "emelet" magasak is lehetnek - krémes cukormáz fekszik. Az egyik verzióban a krémben tejfölt használnak, amely klasszikus orosz aromákat idéz, egy másik verzióban pedig édes tejkonzerv, amely az orosz konyhaművészet egyik ikonja volt a szovjet érában.
Pavlova, Ausztrália és Új-Zéland
Örök vitaforrás az új-zélandiak és az ausztrálok között, hogy vajon honnan is származik a pavlova. Származzék bárhonnan, a ropogós habos, hófehér desszert remek választás lehet karácsonyra. Nevét az orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta, aki mindkét országot meglátogatta, de hogy valójában honnan származik, azt nem tudni.
Polvorónes, Dél-Amerika, Spanyolország és Fülöp-szigetek, Mexico.
Kelttészta-golyók. A tészta több hozzávalót tartalmazhat, így például mogyorót, pekándiót vagy mandulát is.
Tarte Tatin, Franciaország
A tarte tatin nem más, mint almatorta. Az almaszeletek vastag karamellában úsznak, cukor és vaj kíséretében állnak vastagon az alapot adó tésztán. A karakteres ízt leginkább az édes almaszeletek adják, így aki kedveli az almát, annak ez az aranysárga torta remek választás lehet karácsonyra.
Trifle, Egyesült Királyság
Egy újabb angol klasszikus. A neve lefordítva egyszerűen "apróságot" jelent - ez minden bizonnyal az egyszerű elkészítési módra utal. Készíthetik akár gyümölccsel, akár tejszínnel, a lényeg, hogy krémesnek kell lennie, sokszor pohárban tálalják. A brit desszert rendkívül régi, az első recept a 16. századból való.
Tres leches torta, Mexikó és Közép-Amerika
Gyakorlatilag tejtortaként is fordíthatjuk. Remek krémes desszert, amelyet Közép-Amerika majdnem minden országában fogyasztanak. A desszert elkészítésekor konzervtejet használnak, amelyet jó adag cukorral tesznek édessé. Mivel ma már a friss tej is elérhető, a konzervtej kicsit nosztalgikussá teszi az édességet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!