Különleges receptekre lenne szükségem. Jó ötlet?
Tejfölös-zöldséges sonkaleves
Hozzávalók:
* 2 evőkanál olaj
* 1 fej vöröshagyma
* 40 dkg füstölt sonka (húsos)
* 2 sárgarépa
* 1 fehérrépa
* 1 vékony cikk zellergumó
* 1 evőkanál pirospaprika
* 1 evőkanál zsír
* 1 evőkanál liszt
* 1 csokor snidling
* 1,5 dl tejföl
* őrölt bors
* só
Elkészítés:
A répákat és a zellert megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A sonkát ugyanakkora kockákra daraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és megpirítjuk. Hozzákeverjük a sonkát, a répákat, a zellert, és állandóan kevergetve még néhány percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük, majd tűzre visszatéve felöntjük 1 liter vízzel. Ha felforrt, lassú tűzön puhára főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, berántjuk vele a levest, és ha újból felforrt, belekeverjük az aprított snidlinget. Közvetlenül a tálalás előtt kevés forró levessel simára kevert tejfölt is teszünk bele. Tartalmasabb lesz, ha lisztből-tojásból kevert galuskákat is szaggatunk bele.
Görög joghurtos csirke
Hozzávalók:
* 4-6 db nagyobb bőrös csirkecomb
* 2 pohár natúr görög joghurt
* 1 citrom vagy lime
* só
* bors
* olívaolaj
Elkészítés:
A combokat a forgónál kettévágjuk, olívaolajjal megkenjük, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb tálba öntjük az egyik pohár joghurtot, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd a combokat beleforgatjuk. Hűtőbe tesszük, és pár órát vagy akár egy egész napot állni hagyjuk.
Egy tepsit kiolajozunk, a combokat beletesszük a bőrös felükkel felfelé, rátöltjük a joghurtos pácot, és oldalanként 20-25 percig sütjük 200 fokon. Amikor kész, újra a bőrös felét felfelé fordítjuk, és még 10 percig pirítjuk.
A sült combok alatti laza joghurtos, olajos levet kikanalazzuk, és a maradék joghurttal összekeverve mártásként a combokra öntjük.
Legjobban egy könnyű saláta illik hozzá, de tetszőleges köretet tálalunk mellé.
Tarka zöldségsaláta
Hozzávalók:
* 10 dkg karfiol
* 10 dkg zöldbab
* 10 dkg sárgarépa
* 1 kávéskanál tengeri só
* 10 dkg uborka
* 2 szál zellerzöld
* Az öntethez:
* 2 kávéskanál citromlé
* 1 kávéskanál napraforgóolaj
* fél kávéskanál fűszeres só
* 1 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál tejföl
* 1 evőkanál finomra vágott snidling
* 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt, a zöldbabot és a sárgarépát tisztítsd meg, mosd meg, és darabold fel. Enyhén sós vízben főzd 10-12 percig. Közben hámozd meg az uborkát, és vágd 1 cm-es kockákra. A zeller zöldjét mosd meg, és vágd apróra. Az öntetet készítsd el a citromléből, a napraforgóolajból, a fűszeres sóból és a zúzott fokhagymából. Habverővel keverd hozzá a tejfölt is.
A zöldséget csöpögtesd le, és tedd tálba, majd add hozzá az uborkát és a zellert. Az öntetet öntsd a még meleg zöldségekre, és óvatosan keverd össze. A snidlinggel és a petrezselyemmel díszítve tálald.
Megjegyzés:
ez nagy kedvencem:
Dubarry-szelet recept
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott sertéskaraj,só,sz.dió,liszt,a rántáshoz kb.8 dkg liszt és u.annyi vaj,6 dl tej,1/2 dl tejszín,2 t.sárgája,kb.2 dkg vaj,1 kisebb fej karfiol,reszelt sajt tetszőlegesen,tetejére kevés zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A négy szelet kicsontozott sertéskarajt megmossuk,széleit bevagdossuk.Vékoyra kiverjük,megsózzuk és lisztben megforgatva egy kevés olajban vagy zsírban pirosra sütjük.Közben 8 dkg lisztből és u.annyi vajból világos (nem pirított)rántást készítünk,feleresztjük 6 dl tejjel,és sóval,reszelt szerecsendióval(ki lehet hagyni, ha nem szeretitek) ízesítve sűrű mártássá főzzük.A tűzről levéve hűlni hagyjuk,majd hozzákeverünk 1/2 dl tejszínnel elvegyített 2 t.sárgáját és belemorzsolunk kb.2 dkg vajat.Egy vékonyan kivajazott tepsibe (vagy tűzálló tálba)egy keveset őntünk a mártásból,erre ráfektetjük a hússzeleket és mindegyik tetejére egy halom sós vízben főtt és levétől lecsurgatott karfiolt nyomunk.Ezt a maradék mártással bevonjuk,a zsírral,amiben a hús sült,megöntözzük,a tetejét megszórjuk tetszőlegesen reszelt sajttal,meghintjük kevés zsemlemorzsával és a sütőben szép pirosra sütjük.
levesek közül ez a favorit:
Vörösboros málnakrémleves
45 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek porcukor.
A málnából kiveszek egy maréknyit és behűtöm. A többit összeturmixolom, majd hozzámixelem a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtöm, majd csészékbe osztva elosztom a tetejére a málnaszemeket.
sütik közül pedig ez:
Töltött méhcsípés
Ez a változat a kiadós mézes-mandulás bevonaton kívül pompás krémtölteléket is kap.
* Reszeljük le a citrom héját. Keverjük össze a lisztet, a sót, a citromhéjat, az élesztőt és 1 evőkanál cukrot. Adjuk hozzá a vajat, a 2,5 dl langyos tejet és a maradék cukrot. Gyúrjuk sima tésztává, majd letakarva kelesszük.
* A bevonathoz forraljunk fel folytonosan kevergetve 10 dkg vajat a mézzel, a mandulával és a tejszínnel. Hűtsük be.
* Gyúrjuk át a kelt tésztát, majd nyújtsuk ki a kikent sütőlapon. Szúrjuk meg többször villával. Kelesszük 15 percig. Kenjük rá a mézes mandulát, és süssük kb. 30 percig.
* Keverjük el a pudingport 4 evőkanál tejben. Forraljuk fel a maradék tejet, adjuk hozzá a kikevert pudingport, főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. A maradék vajat keverjük habosra a porcukorral. Kaparjuk ki a vaníliarúd puha belét, és tegyük bele. A kihűlt pudingot kanalanként keverjük hozzá.
* Vágjuk fel a tésztát 24 szeletre, felezzük el a szeleteket vízszintesen, és töltsük meg mindegyik szeletet 2 evőkanál krémmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!