2napja Lejárt túróból megcsinálhatom a süteményt ?
Sajnos olyan a a recept amit nem egyben kell
Sütni hanem csak összekeverni a túrót vajat porcukrot
PERSZE!
Feltéve, hogy a szaga, íze normális.
A lejárat nem azt jelenti, hogy addig ehetö (utána meg romlott), hanem csak azt, hogy a gyártó addig garantálja, hogy semmi esetre sem romolhat a minösége.
Éppen emiatt a garancia miatt a minöségmegörzés idejét úgy állapítják meg, hogy a gyártástól számított idötartam másfél-kétszerese még böven beleférjen, mert így vannak bebiztosítva.
Tehát a "lejárat" után még minimum egy hétig semmi baja sem lehet, ha nem történt valami gond a tárolás során, de akkor az íze vagy a szaga megváltozik, azaz nem lehet nem észrevenni!
Más a "minőségmegőrzési idő", meg más a tejtermékek "fogyaszthatósági ideje"! Egy olyan termék, ami akár évekig is megőrzi a minőségét, nem baj, ha pár nappal később kerül felhasználásra (legfeljebb már nem olyan ropogós pl., de attól még nem lesz semmi bajunk). Viszont tejtermék esetében - ami sokkal kényesebb a tárolási körülményekre, és amit eleve sokkal rövidebb időn belül kell elfogyasztani - egész más ugyanaz a pár nap, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes kísérletezni, mert akár néhány napos hasmenés is lehet a vége, az meg kinek kell?
"A fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyassza el a tejet, tejtermékeket."
"a boltokban árult tej jóval tovább bírja, ami a csomagolásnak köszönhető"
Meg nem mellesleg a pasztőrözésnek, vagyis a hőkezelésnek.
Simán megcsinálhatod, 4 napja lejártból is, ugyanolyan finom.
De csinálhatsz belőle körözöttet is, én azt szoktam, ha bizonytalan vagyok.
Egyébként nem rég tudtam meg, hogy a túró lefagyasztható. Ezzel el tudod kerülni, hogy lejárjon. Ha nem tudod mikor fogsz belőle sütit sütni, csak berakod a fagyra és kiveszed előző este, amikor kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!