Felétek sem irdalják a pontyot?
Az az irdalás, amikor bevagdossuk a hal bőrös oldalát, a szálkákat átvágva?
Ezt én is csak a sült halak esetében ismerem, pedig kőrösi halásztanyánk volt 20 évig.
Halászlénél az alap főzése esetén vannak csontos-szálkás részek, de ezek át vannak passzírozva, a ponty (vagy egyéb hal) szeletekben kerül a levesbe, így mondhatom, hogy mi sem irdalunk.
Halászlébe soha sehol nem irdaltam, pedig túlzás nélkül, végigfőztem az országot, kereszteb is, meg hosszában is.
Teljesen értelmetlen, több kárt csinál, mint hasznot.
Az Y szálkákat akkor se tudod eltüntetni (pláne a farok felé közeledve) ha 2 mm-enként vágod be a halat, mert nem ropogósra sül, hanem fő, szóval csak annyit lehet vele elérni, hogy 1 db szálkából 2 db-ot csinálsz, ami még ugyanúgy ehetetlen méretű....
meg emellett azt, hogy hamarabb szétfő a hal.
Ha meg ritkábban irdalod, akkor meg azért nincs értelme.
Irdalatlanul meg egészben ki tudod tapogatni a szálkákat, nincs szétaprózva, egyben ki tudod szedni belőle.
Már évek óta csak filézett, irdalt pontyszelettel csinálom. Egy fém kosárba teszem, úgy főzöm a lébe és külön tálalom. Így tálaláskor/szedéskor nem törnek össze a szeletek és garantáltan szálkamentes marad a halászlé.
Nem sokkal több munka és nálunk igény van erre.
Akkor is irdalni fogom, ha nullára pontoztok, irigy brigád!
Sőt, szentségtörő módon a rántott pontyot sem patkóra vágom, hanem filézett, irdalt szeletekre.
Na erre is nyomjatok néhány piros kacsót, hogy szebb legyen a napotok!
#6
Én speciel nem pontoztalak sehogy,(ha akarod küldök képernyő képet) mert sem egyetérteni nem tudok veled, sem vitatni a jogodat ahhoz, hogy úgy készítsd a saját ételedet ahogy akarod.
Egyébként abban nem értek veled egyet, hogy külön szerkezetben kellene a halászlébe ereszteni a halat, hogy ne essen szét. Nekem pl. soha nem esik szét enélkül sem, mert nem főzöm szét és ennyi a titok.
Csak az érdekelne, hogy mi a fenét is kellene tőled, vagy rajtad irigyelni?
#7
Az irigy brigád csak egy feltételezett célzás. Az egész gyakorin nincs annyi lepontozás mint ebben a rovatban. Sokszor egy egyszerű linkért vagy teljesen normális válaszért is lepontozzák a válaszadót. Mivel ide valószínűleg felnőtt emberek járnak kérdezni és válaszolni, nem tudok másra gondolni csak irigységre ennyi negatívum láttán. Szóval nem tőlem vagy rám irigyek, hanem mindenkire. Persze ez csak feltételezés és egy kis bosszantás a gonoszkodóknak :)
Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára!
A beirdalt halszelet sokkal hamarabb szétesik mint egy egészben hagyott, a vendégem egy része pedig nem szereti a főtt halat, így amikor keresgélik az ikrát vagy a haltejet akaratlanul is összetörik a szeleteket. Ezt előzöm meg a külön tálalással.
#9
Igen, ahogy írod, pucolás, belezés után, először lefejtem a csontokról a halhúst. Ekkor kapok két fél ponty oldalt bordák és gerinc nélkül. Levágom a farok részt és a hasúszókat, ezek mennek a csontokkal együtt az alaplébe. Ekkorra két nagyjából téglalap alakú ponty oldalam van, ezt hívják filének. Ezekben viszont még fölül, a hát részen vannak a rettegett Y-szálkák.
A téglalap alakot felvágom 3-4 cm széles szeletekre és a szeletek fölső, háti részét beirdalom 2 mm sűrűn, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjam át. Ezzel apróra összevágom a maradék Y-szálkákat.
Most már teljesen szálkamentes szeleteim lesznek, amiket sózás ízesítés után főzhetek, süthetek, vagy bármilyen módon elkészíthetek és gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. Nagyjából úgy csinálom, mint ezen a videón:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!