Tudsz főzni? . Ha igen, mi a kedvenced amit el is tudsz készíteni?
Hány éves vagy, és hány éve fözöl?
Tippeketis recepteket is szívesen fogadok.
Köszönöm eddig mindenkinek.
Utolsó. Bármilyen receptek örülnék. Igazából pont a régies Magyar konyha az ami vonz.
Hát én 29/F vagyok és kb. 6 éve főzök.
Annó esti szakács suliba jártam, ahonnan ragadt rám azért valami. Viszont csakis azért akartam szakács lenni - papíron legalábbis - mert egy ilyen papírral könnyebben vesznek fel konyhára kisegítőnek, és ha már konyhán van az ember, akkor ott már nehezebben fog éhenhalni, másrészt így kajára sem kell annyit költeni. 🙂
Viszont időközben elkezdtem őszintén érdeklődni a gasztronómia iránt és végül szenvedélyemmé vállt a főzés. 🙂
Elkezdtek érdekelni a különféle nemzetek ételei és italai - még az igazán bizarr dolgok is, mint pl. kínai a száznapos tojás vagy a svéd rohadt hering, a surströmming - és megfogadtam, hogy ha az életben lesz rá lehetőségem, minél több ételt is italt fogok megkóstolni és minél több nemzet kultúráját fogom megismerni a gasztronómián keresztül.
Jelenleg két nagy kedvenc van nálam, amit személyesen is el tudok készíteni. Az egyik a magyarosított spagetti:
Én sokáig bolti spagetti tésztát használtam, de utólag "rászoktam" a házi készítésű tésztára, miután vásároltam egy robotgépet a tészta bekeveréséhez és egy kézi (tekerős) tésztavágó és nyújtógépet. Ilyesmit: [link]
Ugyanis rájöttem hogy az olajos vízben kifőzött gyári tészta azért nem jó, mert egyrészt az olaj miatt a tészta kevesebb szaftot szív fel a raguból, másrészt más egy frissen készített házi tészta, ugyanakkor mérföldekkel jobb mint egy gyári, amibe nem tudni mi van.
Amúgy ami a ragut illeti:
Igazából én majdnem mindig ipari mennyiséget főzök (1 kg hús a minimum) mivel nálunk sokan vannak a családban és alapvetően én tudok "aránylag jól" főzni a családon belül - ezért nem is tudok és merek mennyiséget ajánlani grammra pontosan, de megpróbálom:
- 500g sertés v. marhahús
- 1 konzerv hámozott paradicsom (ajánlom nyári időszakban a friss, édes paradicsomot leforrázva, pürésítve - mégis a házi a legjobb 🙂)
- Kis fej vörös- vagy mogyoróhagyma (utóbbit ajánlom inkább – ha van, ugyanis az íze sokkal édesebb és a szaga sem olyan erős)
- Kevés fokhagyma (kb. 1-2 gerezd ehhez a mennyiséghez, nyomva vagy reszelve)
- Oregánó, bazsalikom, rozmaring (javaslom a frisset, sajnos én általában szárítottból dolgozom)
- Kevés frissen őrölt bors
- Kevés gomba (Igazából ez ízlés kérdése hogy mekkora mennyiség, és hogy milyen gomba, vagy szeretne-e bele tenni valaki gombát egyáltalán. Mivel a mi családunk imádja a gombát, ezért mi a spagettibe rakunk; csiperkét - barnát és fehéret egyarát, erdei gombakeveréket - Aldiba és néhány nagyboltba kapni - és ha sikerül szerezni, kkor szárított vargányát v. vargánya port. A vargánya egy igazán különleges, fűszeres ízvilágot kölcsönöz a ragunak.)
- 1 vékonyabb sárgarépa és egy kisebb zeller (a zeller lehetőleg kevesebb, mint a sárgarépa, mert az íze sokkal intenzívebb) lereszelve vagy „Brunoise-ra” vágva (azaz brünoá, ami kb. 0,5×0,5 cm-es kockákat jelent. Én kb mindig ezzel dolgozom, ugyanis a raguban lévő pici zöldségkockák miatt esztétikusabb látványt nyújt tálaláskor az étel, mivel a fél centis zöldségkockák jól passzolnak a darált húsos raguba, ugyanakkor ízben gazdagítja is azt.
A recept:
Hagymát lepirítom, megy bele a fokhagyma, kicsit tovább pirítom (vigyázva hogy a fokhagyma le ne égjen), ekkor jöhet rá a hús, amit nagylángon, kifehéredésig pirítok, aztán jön rá az aprított zöldség és a gomba. Összeforgatom és folyamatosan, nagy láng felett tartom folyamatosan kevergetve és forgatva (legalábbis amíg a gomba összeesik - amennyiben friss gombából dolgozunk). Miután elfőtte az összes lét és kellően lepirult, jöhet a só (ízlés szerint), a bors, a zöldfűszerek, majd a paradicsom (megj.: mi kicsit édesebben szeressük a ragut, szal ha a paradicsom túl savas, kkor kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom ízét)
Összeforgatjuk, alacsonyra vesszük a lángot majd hagyjuk egyet rottyanni (azaz amíg rotyogni nem kezd újra a ragu). Közben folyamatosan kóstolgassunk – ez alapvető dolog!
Ezután hagyjuk a ragut min. 5 percig „pihenni” (hogy az ízek végleg összeérjenek), majd tálaljuk a frissen kifőzött tésztára öntve.
Kerülhet a tetejére frissen reszelt parmezán, de mivel a mi családunk imádja a sajtot, ezért mink resztelt trappista és karaván keverékét szórjuk rá, amit mikróban utólag ráolvasztunk.
Ez a "saját fejlesztésű", házi spagetti recept nálunk. (Amúgy ugyanezt a ragut használom – esetleg néhány kisebb eltéréssel – ha mondjuk görög muszakát vagy lasagna-t, esetleg cannelonit készítek).
A másik már félig-meddig "gyári" de kísérletezek a "full házi" változaton.
Régen gyerekkoromban anyukám sokszor vásárolt Uncle Ben's féle mártásokat a boltban, amiket aztán itthon csinált meg, néhány plusz extrát (pl. csirkehús) hozzáadva. Az egyik ilyen volt a szecsuáni szósz a másik az indiai curry.
Nos, én a curryt turbóztam föl itthon magamnak:
- 1 nagyobb fej vörös, vagy két közepes mogyoróhagyma
- 1 vörös kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 konzerv bébikukorica
- 1 kg csirke vagy pulykamell
- 4 gerezd fokhagyma
- Só, indiai curry por, garam masala (esetleg őrölt római kömény), chili por, frissen őrölt bors
- 250 g vadrizs (indián rizs), basmati vagy jázmin rizs
- 4 üveg Uncle Ben’s indiai curry (de jó a thai mártás is, ugyanúgy be lehet ízesítni, mint a curryt)
Először is a bébikukoricát fél vagy negyed darabokra tördelem, folyóvíz alatt alaposan kimosom belőle az ecetes lét, lecsepegtetem majd jobb minőségű (lehetőleg sötétebb színű) szójaszósszal megöntözöm és hagyom benne pácolódni.
Kókusz zsíron lepirítom a hagymát, jön rá a zúzott v. reszelt fokhagyma, tovább pirítom (vigyázok hogy a fokhagyma nehogy leégjen), jön rá az előzőleg csíkokra vágott hús, tovább pirítom, míg a hús kifehéredik és majdnem megfő vm. kicsit le is pirul, jöhet rá a felcsíkozott parika és a bébikukorica. Addig pirítom nagy lángon folyamatosan forgatva és kevergetve, míg az összes levét el nem fövi, ekkor jöhet rá az összes fűszer – amit már előzőleg kimértem egy kis tálba, majd a só (csak vigyázva, mert a sós szójaszószban pácolt bébikukorica is sós szintén). Aztán megy rá a curry mártás (mivel az üveg falán mindig marad egy kicsi és mivel én utálok pocsékolni, ezért rakok az üvegbe egy kevés vizet, jó alaposan megrázom és hozzáöntöm a többihez, így egy csepp sem megy kárba). A lángot alacsonyra veszem és hagyom hogy újra felrottyanjon, majd elzárom a hőt alatta.
Közben a fajta rizst lemosom és megfőzöm (úgy, ahogy ahogy az elő van írva az adott rizsnél), majd még melegen tálalom.
Ezzel az étellel csak az a baj, hogy az Uncle Ben’s mártások viszonylag drágák, ezért akarom kikísérletezni a házi „curry alapszószt” amivel már tudok dolgozni.
Nálam ez a két kedvenc házi kaja. 🙂
Van még egy, a házi hamburger marhacombból készült húspogácsából de sztem ez egy olyan kaja, amit bárki megtud csinálni, aki képes arra hogy egy rántottát elkészítsen.
Amúgy Tisztelt Kérdező, időközben olvastam hogy téged elsősorban a magyar ételek érdekelnek.
Itt az egyik ajánlásom:
Krumplis tészta "kolozsvári módra" házi kovászos uborkával (télen házi ecetes uborkával - érdemesebb otthon megcsinálnia az embernek a savanyúságot).
Igazából a krumplis tésztát ugyanúgy kell elkészíteni, mint a legtöbb esetben, annyi csavarral, hogy előtte kockára vágott (lehetőleg házi készítésű, nem bolti és gyorspácolt) füstölt kolozsvárit lepirítunk zsírjára. Mikor a szalonna kellően lepirult, kivesszük az edényből és félretesszük. A kisült zsíron kezdjük el pirítani a hagymát és megcsinálni a pörköltalapot. Mivel a szalonna alapból sós, ezért a sóval bánjunk finomabban. Mikor az étel elkészült, akkor tegyük bele újra a szalonnakockákat, amiket keverjünk el benne. A ropogós szalonna ad egy kis plusz textúrát az ételnek, az ízről nem is beszélve (és mivel a végén kevertük bele, ezért a szalonna sem lesz gumiszerű).
Tudok. Kedvenc: zöldséges csili vagy curry.
Kiskoromban segítettem anyukámnak, de rendszeresen magamra 18 éves koromtól főzök. Recept alapján kb. bármit elkészítek, de nem szeretek főzni egyáltalán.
Itt van egy nagyon régi, autentikus recept, az
Igmándi káposztás vakarcs:
Hozzávalók (hagyományos méretű 23x35 cm-es tepsi esetén): kb. 1 kg káposzta, hozzá ízlés szerint só, 35-40 dkg liszt, 20 dkg házi zsír, 2-3 teáskanál tejföl.
Elkészítése egyszerű. Le kell reszelni a káposztát, s besózni. A zsírt (ami, ha kacsa-, vagy libazsír, akkor még ízletesebb az étek) felforrósítjuk, közben egy tálba betesszük a lisztet, s hozzáadjuk a kinyomkodott reszelt káposztát, majd beletesszük a forró zsírt, s a tejölt, ha kell, még megsózzuk. Az alapanyagot jól összedolgozzuk – akkor elég zsíros, s nem lesz száraz a vakarcs, ha az összedolgozáskor kezünkön érezzük a zsírt. Az összedolgozást követően a tepsiben kézzel szét kell nyomkodni ujjnyi vastagságúra. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg ropogóssá nem sül, s hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.
19 éves vagyok, és mindent el tudok készíteni. Legjobban a zöldséggel sütött tepsis húsokat szeretem készíteni, illetve főzelékeket.
13 éves korom óta vagyok elég aktív a konyhában.
Tudok, 12 éves korom óta és 17 vagyok..
Kedvencem a rakott káposzta 😋
17 éves vagyok, kb. 2-3 éve kezdtem el főzni, bár nem minden nap. Általában neten keresek recepteket és azokat készítem el, és szerencsére eddig szinte minden jól sikerült. Jelenleg talán egy penne arrabiata szerű tészta a kedvencem, bár én a chilit ki szoktam belőle hagyni. Ezt nagyon egyszerű elkészíteni, 3-4 gerezd fokhagymát lereszelek, és egy fél vöröshagymát apróra vágok és egy kis olívaolajon megpirítom. Ezután beleteszek kb. 400 g sűrített paradicsomot, majd paradicsom üvegét félig töltöm vízzel és azt is hozzáöntöm. Kb. fél óráig főzöm (vigyázz, mert ha forr, nagyon tud fröcskölni, az első próbálkozásnál nekem a fél konyha paradocsomos lett :D) Amíg fő a paradicsom, addig megcsinálom a tésztát. Ha letelt a fél óra és megfelelő állagú lett a szósz, hozzáöntöm a tésztát, sózom borsozom és kész.
A másik kedvencem pedig ez a recept: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!