Milyen kenyérsütőt vegyek?
A kelesztésnél nincs semmi dolgod, csak várni kell :)
A dagasztás pedig annyi, hogy 5-10 perc alatt összegyúrod a tésztát. Ha van esetleg univerzális robotgéped, azzal is meg lehet csinálni kb 2 perc alatt..
Khm... ha elfogadod a véleményem, annak ismeretében, hogy kb. fél évig küzdöttem egy igazi kenyér megalkotásával, aminek ropogós a héja, belül puha, légies, lyukacsos és napokig eláll - közben a célért nemcsak 5-6 féle sütőt, de legalább 50 féle receptet kipróbált - én azt mondom, hogy kenyér sütővel kezdtem, de annak a dagasztó funkciója sem olyan, hogy "vállalható" kenyeret lehessen vele sütni (azért az idézőjel, mert keltésztának keltészta lesz, még finomnak is finom, de annyi köze van annak a kenyérhez, mint a nudlinak a fánkhoz).
Az egyik szabály amit nem lehet kikerülni: a jó kenyérnek idő kell! Tehát a kenyérsütőbe bedobomom és max 2 óra és kész... ez megöli az egészet.
Én a legkényelmesebb verziót, ahol nem kell kovászt érlelni, nem kell dagasztani, nem kell hozzá kenyérsütő, annak tartom, ami "lusta asszony kenyere" címen fut. A "dagasztást" elvégzi a biokémia. Gyorskovásszal készül, csak arra kell figyelni, hogyha te Péntekre kenyeret akarsz akkor illik legalább csütörtök este bekeverni, mert bizony legalább 11 órát pihentetni kell.
A jénai a legjobb megoldás, a párát felfogja, nem kell külön bepárásítani a sütőteret, szép piros lesz a kenyerünk teteje (kenyérsütőnél ez nem fog összejönni) és kb 40-50 perc alatt kész is. Kihűtteni viszont konyharuhába csavarva érdemes (mindig vedd ki a formából a kenyeret mert bevizesedik!) És ha kihűlt, utána zacskózható! 5-6 napig teljesen jó.
Recept: [link]
lábjegyzet: a só meg tudja ölni az élesztőt /csináltam már teljesen lapos kenyeret :) / és akkor nem kell meg a kenyerünk. Én a biztonság kedvéért só nélkül készítem el a tésztát és mikor formázom másnap, akkor keverem bele.
Szia!
Ízlések és pofonok - én nagyon is elégedett vagyok a kenyérsütőgéppel. De tényleg nagyon más kenyeret süt, mint a bolti. Ha biztosra akarsz menni, akkor előtte kérd meg egy ismerősöd, aki használ gépet, hogy hozzon neked a gépes kenyérből, mert nem biztos, hogy ízleni, tetszeni fog neked. Az állaga is más.
Viszont én nagyon szeretem a friss, éppen kisült kenyeret. Csak a géppel tudom megcsinálni, hogy éppen felkeléskor legyen kész. A bolti kenyeret jobban szeretem, amíg friss, de ha már tegnapi kenyérről van szó, akkor a kenyérsütős ízlik jobban, naponta a boltba járni meg nem akarok.
Olyan sütőt vegyél, aminek csak egy dagasztókarja van. Ha tényleg nagyon kis kenyeret akarsz sütni, akkor keress olyat, aminek négyzet alakú az üstje, azok valamivel kisebbek (pl. [link] ). A leggyakoribb üsttípus téglalap alakú, és ott egy kisebb tésztagombóccal könnyen megeshet, hogy az üst sarkába ragad, ahol a dagasztólapát nem éri el. Kerek is létezik, az talán még jobb, de olyat sosem próbáltam.
Figyelj még arra, hogy a kenyérsütőbe kapható legyen új üst és lehetőleg új hajtószíj is. Ezek sajnos nem mindig bírják örökké, nekünk kétnaponta történő sütés mellett 3-5 évenként új üst kell.
Őszintén szólva én is csak dagasztásra használom a kenyérsütő gépet, már vagy 20 éve. Az elsőt ajándékba kaptam. Amikor 5-6 év után tönkre ment, akkor Clatronic-ot vettem akcióban a Metróban. Az is bírta vagy 6-7 évig. Akkor amikor a Clatronic is tönkrement, a legolcsóbb a Cora áruház sajátmárkás kenyérsütője volt, azt vettem meg, azt használom most is. Szóval a legolcsóbb négyzet alapú üstű kenyérsütőt szeretem dagasztásra.
Gőzöm sincs, hogy fél kilós kenyeret össze lehet-e vele hozni, mert az üst mérete a kilós kenyerekre van optimalizálva. A legkisebb liszt mennyiség 600 g volt, amit használni mertem. Ekkor a nyers tészta 800-850 g közötti, a recept függvényében. Ha kisebb a mennyiség, a dagasztókarra feltekeredett tészta nem éri el az üst oldalát úgy, hogy keményen nekinyomódva dagassza, csak forog középen és néha meglöki a tészta az üstöt, de a dagasztástól messze van, amit csinál.
A család nagyon pizzás. De kenyeret, vagy kiflit és zsemlét is csinálok. Vagy TangZhong-os kelt tésztákat. Ha a kenyeret TangZhong-gal csinálod, hosszabb ideig puha marad.
Többen elmondták előttem, és én is megerősíteni tudom, hogy néhány sikertelen kísérlet ne vegye el a kedved a kenyér sütéstől, a kelt tészta készítéstől. Ki kell kísérletezni a jó receptet. Nálunk a pizzának is, a kenyérnek is, a kiflinek is, és a kisfiam által "apasütije" néven emlegetett kelt tésztának más-más receptje van. De megérte az a 2-3 kidobott tepsinyi kelt tészta a kísérletezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!