Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi az igazi görögsaláta receptje?

LAllercowboy kérdése:

Mi az igazi görögsaláta receptje?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra, hogy ha tegyük fel szakácsnak tanulnék, mi lenne az a közös recept amit minden okatató ugyanúgy tanítana.Mint például a paprikás krumplit.Neten rengeteg recept van, de azokhoz mindegyikhez mindenki hozzá rakta a maga bevált módszerét.

2019. júl. 13. 14:53
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem "igazi görögsaláta" recept nincs Magyarországon, legfeljebb Görögországban lehetne.

A paprikáskrumpli "hivatalos" receptje más országokban egymástól is, meg a magyar recepteketöl is igen eltérö, söt itthon sincs egyetlen hivatalos recept, mert még azon is megy a vita, hogy szalonna, kolbász, sonka kerülhet-e bele. Eredetileg ugyanis húsmentes étel volt, de zsírral készítették, késöbb a jobb módú helyeken került bele szalonna vagy kolbász, de virsli nem, ezzel még késöbb a szeegényebbek helyettesítették az igazi kolbászt.


Ugyanígy a görögsaláta eredetileg sem egy fix recept, hanem az "ami van kéznél" kategória, ami mindenképpen beletartozik, az az olivabogyó meg a feta, a többi tetszés szerint variálódik.

2019. júl. 13. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Görög származású ismerősünk receptje szerint: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, gyöngyhagyma, fetasajt, olivaolaj.
2019. júl. 13. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Görög szomszédom szerint: paprika - piros, sárga és zöld vegyesen, paradicsom, uborka, olivabogyó - lehetöleg fekete, érett, lilahagyma, feta, olivaolaj
2019. júl. 13. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Nincs ilyen.
2019. júl. 13. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
68%

paradicsom, uborka, hagyma, juhsajt, oliva, citromlé, só, bors, majoranna, oregánó, pici szardella az öntetbe, olajbogyó

Az oregánó lényeges.

2019. júl. 14. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
92%

A igazi "görög saláta" - vagy ahogy a görögöknél ismert: "horiatiki-", "therini-", azaz falusi-, rusztikus-, vagy nyári saláta alapja a paradicsom, zöldpaprika, kígyóuborka, lila hagyma, feta sajt, olívabogyó (lehetőleg kalamata), olívaolaj és friss zöldfűszerek (pl.: bazsalikom, oregánó).


Csak történelmi érdekességként említem: A görög konyha a 19. század elejéig egyáltalán nem is ismerte a paradicsomot. 1818-ban kerültek az első paradicsommagok az országba, bár a görögök figyelmét ebben az időben jobban lekötötte a törökökkel vívott függetlenségi háború. Az első, apróbb szemű paradicsompalántákat Syros szigetén nevelték, onnan került át Santorini-re, majd Argolis síkságaira, aztán amikor 1915-ben megnyitották az első konzervgyárat a Nauplionban, akkor a paradicsomot eleinte Argolisból szállították ide. Így honosodott meg a paradicsom szépen lassan az országban és a konyhában egyaránt.


A horiatiki („görög”) saláta eredete egyébként az 1960-as, ’70-es évekre vezethető vissza.

Ravasz vendéglátósok találták ki Plaka belvárosában, az ország első nagy turisztikai fellendülése idején, hogy még több turistát szerettessenek meg a "görög konyhával". Ehhez csak annyi kellett hogy némi friss zöldséget (zöld paprikát, paradicsomot, uborkát és hagymát) összekevertek egy kis fetával és voilá: kész volt a „horiatiki” (vagy mn. „rusztikus” saláta). Tehát, a horiatiki nem egy adott régió konyhájának a terméke. Azonban a friss, nyári zöldségek tökéletes kombinációja hamarosan elhagyhatatlan részévé vált a görög konyhának.


Utólag az ínyencebbek kedvéért került bele az olíva- (abból is elsősorban kalamata), esetenként a kapribogyó, az olívaolaj és a friss zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom).


Hihetetlenül sok variációja létezik. Szerintem minél többet próbál ki az ember, annál jobb. 🙂


Esetleg ha ajánlhatok egy személyes kedvencet ala „deluxe mód”:


- 600-700 g érett piros paradicsom, apróra vágva

- 2 kis örmény uborka (banánuborka) vagy 1 normál kígyóuborka

- 1 kis lila hagyma, félkörösre vágva

- 2 kis, Szentesi kosszarvú paprika vagy zöld kaliforniai paprika (lényeg h zöld és édes legyen)

- 70-80 gr „Throuba Thassos” olajbogyó vagy fekete Kalamata olajbogyó

- 1 evőkanál kapribogyó, leöblítve

- 60-70 ml extra szűz olívaolaj

- Ecet; fehér- vagy vörösborecet

- ½-1 teáskanál szárított oregánó

- Pár szem levél egy friss gyógynövényből, mint a menta vagy a bazsalikom, kb

- 150-200 g feta sajt (alternatívaként más fehér, kecske- vagy juhtejből készült sajtokat, vagy friss sajtokat is használhatunk, mint például az anthotyros, esetleg a mizithra)

- Frissen őrölt fekete vagy zöldbors

- Friss, rozsból vagy árpából készült kétszersült (legjobb a házi készítésű)

- Fleur de sel vagy a szokásos só


Helyezzük a paradicsomot egy nagy saláta tálba és enyhén sózzuk be hogy kevés levet engedjen - amely alapul szolgál majd később a kenyér mártogatásához. (Ez a gyakorlat a görög asztalnál erősen ajánlott.) Vágjuk az uborkát hosszában ketté, távolítsuk el a magokat, majd vágjuk fél centiméteres szeletekre. Egy külön tálban sózzuk meg enyhén, és adjunk hozzá néhány csepp fehér vagy vörösborecetet. Keverjük össze és tegyük ezt is a saláta tálba. Helyezzük a szeletelt hagymát finom szitára egy csipet sót adjunk hozzá, és enyhén rázogassuk meg, így enyhül a hagyma íze, és elveszíti a savasságát. Ezután adjuk hozzá a salátához.

Vágjuk kétfelé a paprikákat a közepén, csumázzuk ki, távolítsuk el a magokat, majd vékony szeletekre vágjuk, mielőtt hozzáadnánk a salátához. Adjuk hozzá a kapribogyókat is. A fetát kockákra vágjuk, vagy kézzel vagy villával széttörjük. Keverjük hozzá a salátához úgy hogy a feta ne morzsolódjon szét túlságosan.


Javasolt - hogy a saláta egy kis "ropogós" állagot kapjon – hogy közvetlenül tálalás előtt tördeljünk bele egy kis darab kétszersültet és óvatosan keverjük össze. Ez felszívja a saláta gyümölcsös, fűszeres levét és ad egy kis extra tartalmat a salátának.


Bon Appétit! 😉

2019. júl. 16. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Feta sajt, paradicsom, zöldpaprika, uborka, lilahagyma, olajbogyó, olívaolaj, oregánó.


A feta sajtot a zöldségekre teszik egyben és meglocsolják olívaolajjal, majd megszórják oregánóval.


Így kell kinézniük:


[link]


[link]


[link]


[link]


[link]

2019. júl. 16. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!