Bureket csak a Balkánon eszik?
Nemcsak a Balkánon eszik.
Eredetileg török. Az egykori Oszmán Birodalomhoz tartozó országokban ma is népszerű, főleg Észak-Afrikában és a Balkánon.
A szó kiejtése országonként változik. Törökországban Börek a neve, Örményországban Boereg, a délszláv nyelvekben burek-nek hívják, Albánul Byrek, bolgárul byurek, görögül pedig boureki vagy bourekaki. Izraelben burekasz a neve.
A su böregi az egyik legelterjedtebb török típus, amelynél a tésztát és a tölteléket egy lapos serpenyőben, tepsiben egymásra rétegzik. Az albán konyha készíti háromszög alakúra, vagy akár csigává tekerik, és utólag szeletelik. Az arab burek marha- vagy bárányhússal töltött, kurkumával, petrezselyemmel ízesíthetik. A szerbek a törökökhöz hasonlóan lapos, kerek formára sütik, főként finomra vágott, fűszeres hússal töltik. A bosnyákok csigává tekert burekje alapvetően szintén húsos, a másik népszerű fajta pedig a sós túrótöltelékes sirnica.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!