Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan kell készíteni a...

Hogyan kell készíteni a paellat (spanyol étel)?

Figyelt kérdés
2007. dec. 3. 10:05
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

pl így: [link]

vagy így: [link]

jó étvágyat!

2007. dec. 3. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Hozzávalók 6 személyre:

► 500 g kerek szemű rizs

► 400 g csirkehús

► garnélarák

► bébitintahal

► feketekagyló

► 200 g zöld lapos bab

► 50 g fehér bab

► 4 gerezd fokhagyma

► 1 érett paradicsom

► 1 articsóka

► húsleves alaplé

► sáfrány

► só, füstölt pirospaprika

► olívaolaj


Egy nagyobb serpenyőt készítsünk a gáztűzhelyre és öntsünk bele néhány evőkanál olívaolajat. Amikor az olaj felforrósodott, tegyük bele a feldarabolt húsokat (csirkét vagy nyulat) és hirtelen tűzön pirítsuk aranybarnára. Ha kész a hús, adjuk hozzá az előzőleg lecsöpögtetett zöldségeket és a húst félretéve pirítsuk meg őket. Amikor ezzel készen vagyunk, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepén és adjuk hozzá a fokhagymát valamint az átpasszírozott paradicsomot. Ezt hagyjuk egy-két percig pirulni. Ezek után tegyünk vissza a serpenyőbe a húsokat, megszórhatjuk őket egy kevés füstölt pirospaprikával, ami a spanyol konyha egyik legizgalmasabb fűszere, félúton a hagyományos magyar konyha és a mediterrán ízvilág között. Ez persze csak egy tipp, a lényeg, hogyha a húsok és a zöldség is megpirult, öntsük fel a serpenyőt másfél liter húsleves alaplével, és ha felforrt, öntsük bele a rizst. Fontos, hogy mindig apránként adagoljuk utána a rizshez az alaplevet. Bár a matek egyszerűnek tűnik (fél kiló rizs háromszorosa, tehát körülbelül másfél liter alaplére van szükség), a párolgás miatt tovább pótolnunk kell az alaplevet. Már csak azért is, mert az arroz bomba könnyen meglepheti az embert, és akár a tömegének a 3 és félszeresét is felveszi a folyadéknak… ¡Que aproveche!

2024. máj. 21. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
2024. máj. 21. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Paella gazdagon


0.5 dl olívaolaj

1 közepes db vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

0.5 db csirkemellfilé

10 dkg chorizo

1 közepes db paprika

4 db koktélparadicsom

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 teáskanál sáfrány

2 db babérlevél

1.5 dl fehérbor

5 dl alaplé

20 dkg tenger gyümölcsei mix

30 dkg fehérbab (egy konzerv)

25 dkg rizs

0.5 citromból nyert citromlé

0.5 db citrom

4 db chili


Elkészítés:


Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.

Ha már a csirke teljesen kifehéredett, jöhet a felkarikázott chorizo, majd a felkockázott paprika és a felnegyedelt koktélparadicsom. Sózzuk-borozzuk, rászórjuk a sáfrányt, és beledobjuk a babérleveleket.

Felöntjük a fehérborral és az alaplével, majd lefedve főzzük 15 percet, hogy a lé nagyjából a felére-kétharmadára redukálódjon.

Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a tenger gyümölcsei mixet, a főtt fehér babot, végül a rizst. Csak annyira megkeverjük, hogy a rizst mindenhol befedje az alaplé, majd fedő alatt nagyjából 20 percet főzzük, amíg a rizs elkészül.

A tetejét meglocsoljuk egy fél citrom levével, majd tálaláskor citromgerezdekkel és kis chilipaprikákkal díszítjük.

jan. 15. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!