Hogyan kell készíteni a paellat (spanyol étel)?
Hozzávalók 6 személyre:
► 500 g kerek szemű rizs
► 400 g csirkehús
► garnélarák
► bébitintahal
► feketekagyló
► 200 g zöld lapos bab
► 50 g fehér bab
► 4 gerezd fokhagyma
► 1 érett paradicsom
► 1 articsóka
► húsleves alaplé
► sáfrány
► só, füstölt pirospaprika
► olívaolaj
Egy nagyobb serpenyőt készítsünk a gáztűzhelyre és öntsünk bele néhány evőkanál olívaolajat. Amikor az olaj felforrósodott, tegyük bele a feldarabolt húsokat (csirkét vagy nyulat) és hirtelen tűzön pirítsuk aranybarnára. Ha kész a hús, adjuk hozzá az előzőleg lecsöpögtetett zöldségeket és a húst félretéve pirítsuk meg őket. Amikor ezzel készen vagyunk, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepén és adjuk hozzá a fokhagymát valamint az átpasszírozott paradicsomot. Ezt hagyjuk egy-két percig pirulni. Ezek után tegyünk vissza a serpenyőbe a húsokat, megszórhatjuk őket egy kevés füstölt pirospaprikával, ami a spanyol konyha egyik legizgalmasabb fűszere, félúton a hagyományos magyar konyha és a mediterrán ízvilág között. Ez persze csak egy tipp, a lényeg, hogyha a húsok és a zöldség is megpirult, öntsük fel a serpenyőt másfél liter húsleves alaplével, és ha felforrt, öntsük bele a rizst. Fontos, hogy mindig apránként adagoljuk utána a rizshez az alaplevet. Bár a matek egyszerűnek tűnik (fél kiló rizs háromszorosa, tehát körülbelül másfél liter alaplére van szükség), a párolgás miatt tovább pótolnunk kell az alaplevet. Már csak azért is, mert az arroz bomba könnyen meglepheti az embert, és akár a tömegének a 3 és félszeresét is felveszi a folyadéknak… ¡Que aproveche!
Paella gazdagon
0.5 dl olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
0.5 db csirkemellfilé
10 dkg chorizo
1 közepes db paprika
4 db koktélparadicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál sáfrány
2 db babérlevél
1.5 dl fehérbor
5 dl alaplé
20 dkg tenger gyümölcsei mix
30 dkg fehérbab (egy konzerv)
25 dkg rizs
0.5 citromból nyert citromlé
0.5 db citrom
4 db chili
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
Ha már a csirke teljesen kifehéredett, jöhet a felkarikázott chorizo, majd a felkockázott paprika és a felnegyedelt koktélparadicsom. Sózzuk-borozzuk, rászórjuk a sáfrányt, és beledobjuk a babérleveleket.
Felöntjük a fehérborral és az alaplével, majd lefedve főzzük 15 percet, hogy a lé nagyjából a felére-kétharmadára redukálódjon.
Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a tenger gyümölcsei mixet, a főtt fehér babot, végül a rizst. Csak annyira megkeverjük, hogy a rizst mindenhol befedje az alaplé, majd fedő alatt nagyjából 20 percet főzzük, amíg a rizs elkészül.
A tetejét meglocsoljuk egy fél citrom levével, majd tálaláskor citromgerezdekkel és kis chilipaprikákkal díszítjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!