a második cikk szerint : A kóser vágást kizárólag a sakter végezheti, a lényege az, hogy az állat nyakát egyetlen vágással kell elmetszeni, hogy minél kevesebbet szenvedjen, és minden csepp vére elfolyjon.
Ezt azért nem értem, a többi vágóhídon akkor hogy a fenébe vágnak?
Vallási előírás, erről kár vitatkozni.
A zsidó vallásnak szigorú étkezési, ételkészítési szabályai vannak.
Ennek első lépése a kóser alapanyagok előállítása, az ételek kóser elkészítése.
.
Hasonló előírások vannak az iszlámban is, ott 'halal' ['törvényes'] a mód/módszer neve.
ma 9.50
A vágás többnyire elektromos kábítás után történik, ezt azonnal követi a szúrás és az elvéreztetés. Ez utóbbi helyes végrehajtása igen lényeges, mivel egyrészt a bőrfelület vagy a szúrókés a vért szennyezheti, másrészt a nem tökéletes kivéreztetés a hús minőségét és eltarthatóságát rontja. A sertéstestet ezt követően forrázzák (ami csak 60 °C-os vizet jelent), majd az így fellazított szőröket gépi vagy kézi úton eltávolítják (kopasztás), a szőrmaradványokat perzseléssel leégetik. A 800–1000 °C-os gázláng a bőrfelület mikrobaszámát jelentősen csökkenti, amit fokoz a perzselést követő tisztítás vízzel, kaparókéssel.
Szerintem éppenhogy nem kábítják a kóser meg a halal vágáskor az állatokat. Hanem imádkoznak közben, hogy bocsáttassék meg az okozott fájdalom.
A kábítás azért van a nemkóser és nemhalal vágóhídon, hogy humánus módon vágják le az állatokat, hogy ne okozzanak fájdalmat nekik. Az európai törvények szerint kábítással kell az állatokat megölni, ezalól a kóser meg a halal valahogy mentességet kapott-szerzett.
Kaptam közben egy privát üzenetet a kérdésemmel kapcsolatban, ha nem haragszik az illető, ide is kiteszem a válaszomnak azon részét, amit tőle is megkérdeztem aztán, a pontosítás kedvéért:
Szóval mi a különbség a kóser- és nem kóser vágóhidas vágás között, abból a szempontból, hogy az állat mennyire szenved? Ezt a kérdést így kellett volna kitennem.
Hát, ha azért kell az eu szerint kábítani, hogy ne fájjon nekik, akkor azt gondolják, hogy kábítás nélkül fáj.
DE azt is mondják olyanok akik dolgoztak már egyszerű vágóhídon, hogy az állatok eleve megérzik, riadtak lesznek, már a kábítás előtt is. Mert olyan a helyzet.
"A sertéstestet ezt követően forrázzák "
Ennek mi köze a kosher vágáshoz? Zsidó még véletlenül se eszik disznót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!