Hogyhogy nem esznek a Magyarok marhahúst? Angliában éltem egy évet ott a Tesco ban szinte csak marhahúst lehet kapni szeletelve, mindenki azt eszi.
Nemrég olvastam az origón ennek a történelmi hátteréről. A török hódoltság idején a törökök, mint muszlimok a marhát elvették, a sertést viszont nem, így adott volt, hogy inkább a sertésre álljanak rá az emberek.
Felhasználás szempontjából a marhahúst hagyományosan főzve-sütve esszük, míg a sertést minden formában.
Olcsóbb is a sertés, és minden egyes porcikáját fel lehet használni.
Én ennék, de csak csütörtökön van a hentesnél, és 1600 ft - 4500Ft.A java inkább a magasabb áron, ami szeletnek jó. Míg csirkét már 500-ért kapok. De nagy ünnepeken megreszkírozzuk.
Imádom a marhapörköltet, a tokányt, a stefániát, és legjobban kétszer átdarálva, tejben áztatva, majd borssal összegyúrva, s kisütve HMMM. De ennyi konyhapénzem nincs egy családra.
Anyámék hoznak marhakolbászt néha. Párizsit, májast borjúból veszünk.
ennénk borjút és birkát is, d eaz tényleg beszerezhetetlen és megfizethetetlen. Hacsaknem háztól. Ha néha eltöri valami alábát, akkor a kényszervágásról tudunk venni.
Most van lókolbász itthon. Amúgy sok pulykát eszünk, az olcsó. Borjúnak készítem el :)(
Viszont a magyar disznó olcsó és nagyon szép.
De már ettem a tavasszal szürkemarha-pörköltet. Kétszer is, sőt pacalt is ettünk.
"Felhasználás szempontjából a marhahúst hagyományosan főzve-sütve esszük, míg a sertést minden formában. "
nemmondanám, a marhát esszük nyersen is, a disznót nem szabad.
Ennek több oka van:
1. A marhahús drágább, mint a sertéshús, és kisebb a választék.
2. Az igazán finom, frissen sütésre való részeket (hátszín, rostélyos)több hétig érlelni kell, ezt az ÁNTSZ úgymond higiéniai okokból nem engedi meg (érdekes, Amerikában a T-Bone steak meg az argentin steak nem probléma, ezek ugyanolyan érlelt húsok). Viszont az a hentes, aki érlelt marhahúst ad el, 5.000 - 8.000 Ft-ot kér kilójáért. Ezt nem sokan engedhetik meg maguknak.
Mindezek ellenére, az igazi magyar szakács gulyáslevest kizárólag marhalábszárból főz!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!