Mik az autentikus mexikói fűszerek?
A korianderről és az oregánóról tudom, hogy előszeretettel használják, nagyobb mennyiségben is. A chili pedig ugye nem is kérdéses. De ezeken túl melyik fűszereket használják még előszeretettel, és milyen arányokban (mennyire kell érződnie az adott fűszernek)?
Chili szószhoz szeretnék fűszerkeveréket összeállítani. Ha már chili szósz, ha jól tudom, az USA déli részein is nagy hagyománya van a chili főzésnek. Tehát az ilyen déli tippek is jöhetnek!
Köszönöm!
A chili ezen a néven igazából egy texmex fűszer, a neve is a “chile” spanyol szó (ami paprikát jelent) amerikaias kiejtéséből ered, ugyanis az amerikaiak “csíle” helyett “csili”-t mondanak. Mexikóban természetesen van “polvo de chile”, azaz paprikapor, de rengeteg féle létezik a paprika típusától függően: pasilla, cascabel, guajillo, ancho, stb, továbbá lehet ezek keveréke is. A paprikákat nem csak por alakban, hanem egészben, akár szárítva, akár frissen is használják fűszerként. Tipikus friss paprika mint fűszer a habanero, a serrano, a jalapeño (mind “nyersen”, minde ecetesen elrakva), illetve egészbe szárítva használt legjellemzőbb paprikafűszer a chipotle, ami a jalapeño paprika szárított, füstölt formája, egy különleges szószban (adobo) eltéve.
A koriandernél meg kell említeni, h Mexikóban csak a friss koriandert, azaz a zöldet használják (cilantro), a koriandermagot nem igazán.
További gyakran használatos fűszer az achiote (magyarul orleánfa) magja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!