Milyen ízű a haggis?
Már régóta foglalkoztat a skótok nemzeti étele. Én nagy rajongója vagyok a hurkának és úgy nézem hogy a haggis nagyon hasonlít rá. Aki már evett haggist, az hogyan tudná jellemezni az ízét?
Régóta szeretnék hozzájutni hogy megkóstoljam. Árulnak a boltokban haggis konzervet, pl.:
Még rendes elkészítési módot is találtam hozzá:
https://www.youtube.com/watch?v=lPIo-EOC4sc
Kérdés, hogy mennyire hasonlít ez ízben az eredeti haggishez?
Otthoni elkészítés rendes alapanyagokból itt Magyarországon (pesti viszonylatban) majdhogynem lehetetlen, hacsak nem birkatenyésztéssel foglalkozik az ember. Ezért a magamfajta prolik kénytelenek a „gyári” minőségre hagyatkozni.
1 #
Nagyon szépen köszönöm! Szabad megkérdeznem kedves válaszoló, hogy neked hol volt alkalmad megkóstolni a haggist?
Ajánlanád-e a konzerves változatot? (Merthogy máshogy nekem - pesti prolinak - sajnos nincs alkalmam megkóstolni).
# 3
"Átmenet a disznósajt és a hurka között."
Igen, erről már sok helyen olvastam (én szeretem mindkettőt, ha házi és nem gyári). De ettől függetlenül érdekelne a válasz az előző kérdésemre.
Az hogy a "hurka és disznósajt" között van, nekem még elég homályos. Jobban szeretném tudni a részletes beszámolóját annak, aki már kóstolta. Illetőleg az az illető ajánlaná-e a konzerv változatot annak, a meg szeretné ezt kóstolni?(Érdekelnek a más kultúrák ételei és ízei.)
Ha itt nem is kapok pontos választ a kérdésemre (vagyis jó-e a konzerv), akkor eszküszöm kipróbálom magam.
Ahogy láttam, nálunk jelenleg a Grant's féle konzerv változat kapható a british store-ban és a culinaris-ban.
Azt állítják hogy minőségben majdhogynem megközelíti az eredetit. Sokféle receptet néztem már a neten, de többnyire a "hagyományos" elkészítési mód a legnépszerűbb:
- Fogunk egy konzerv haggist
- A tartalmát kevés zsiradékon (fedő alatt) megpároljuk
- Burgonyát és tarló- vagy karórépát (utánanézek hogy hol lehet az utóbbit beszerezni) héjában megfőzünk sós vízben (mindkettőt külön edényben) és rendes pürét csinálunk belőle, vajjal elkeverve
- Kevés zsiradékon előbb hagymát, majd gombát és paradicsomot pirítunk, só, bors, majd nyakon öntjük egy kis whiskeyvel (állítólag a skót a legjobb), kicsit megflambírozzuk majd tejszínnel összekeverjük és 1 percig forraljuk
- Fogunk egy hosszú, hengeres eszközt (pl. a konzervet, amiben a haggis volt)
- Alulra a burgonyapüré, középre a répapüré és tetejére a haggis kerül (jól összenyomkodva) majd az egészet nyakon öntjük a szósszal és megszórjuk petrezselyemmel vagy metélőhagymával
Szerintem nem hangzik rosszul. Vesszek meg ha nem próbálom ki legalább egyszer az életben (egyszer mindent ki kell próbálni)
Amúgy ez a videó ösztönzött a megcsinálásra: https://www.youtube.com/watch?v=h1d7Em5efk0
# 6
Igazad van, főleg ha tudnám hogy melyik pesti piacon tudnék biztosan beszerezni tarló és/vagy karórépát hozzá. Ugyanis az eredeti recept szigorúan ezt írja elő és azt is, hogy mással nem illik helyettesíteni. Én pedig (mivel különleges nemzeti ételről van szó) szeretnék pontról pontra az eredeti, autentikus recepthez igazodni. Gasztro fanként azt vallom, hogyha az ember új ízekkel ismerkedik, mindig az első benyomások számítanak a legtöbbet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!