Mi a hagyományos alkoholos ital az észak-európai népeknél? (finn, svéd, norvég, dán)
pl. ugye oroszok: vodka, japánok: szaké, franciák: bor, stb.
így értem a hagyományos szót
Ahogy olvastam a finneknél egy ilyen nemzeti ital a Koskenkorva, ami meleg rumos tea, de és egyszer leveleztem egy finnel, aki a következőt írta a kérdésemre:
"Sahti, a form of Finnish beer is pretty traditional. It's beer made from malting different grains and filtering the liquid over juniper branches. Gives the beer a nice aftertaste and kick."
Ha értesz angolul érted, de a lényeg, hogy a Sahti egy malátából, külömböző magokból és borókából készülő sör.
Részemről ennyi, remélem hasznos volt!
Eszerint a dánoknál a sör a legelterjedtebb, a finneknél, svédeknél, norvégoknál pedig a vodka és a sör nagyjából egyformán.
igaz, izlandiakat nem említettél, de mivel ők is észak-európaiak, talán beférnek ide.
az ő nemzeti, hagyományosnak tekintett italuk a "Brennivín", ami égő bort jelent. krumpliból és köménymagból készül, pálinkaféle. néha "fekete halálnak" is nevezik, 37,5%-os. együtt is fogyasztják a "hákarl" nevű ételhez, ami erjesztett cápahús.
itt van róla az angol nyelvű wikipédiás szócikk: [link]
ez pedig további információ az izlandi alkoholfogyasztásról, ha érdekel:
"Boltokban kizárólag alacsony alkoholtartalmú sör(?) [~2%] kapható. Az ára 80-100 Korona [~300 Forint] körül van dobozonként. Ilyen söröket Európában nem termelnek, hiszen erre ott nincs szükség. Ezeket mind izlandiak gyártják, 3 külön márka van: Thule, Viking, Egils. Inkább frissítönek használják öket, masszív alkoholizálásra nem alkalmasak.
Akkor hol vásárolnak az alkoholisták? Két helyen van rá lehetöségük. Az egyik a monopol helyzetben lévö Vínbúð nevü bolthálózat. A kínálat rendkívül széles, a világ minden táját képviselik a polcokon sorakozó üvegek. Dél és é-amerikai borok, likörök, igazi (>4%) sörök, és minden egyéb, amit egy izlandi alkoholfüggö csak kívánhat. Alkalmanként magyar borok is kaphatóak. A magyar árakhoz képest minden legalább 3x annyiba kerül. [Egy Bailey's árát le sem merem írni] A másik lehetöség, ha szórakozóhelyen fogyasztunk alkoholt. Itt az árak húsbavágóan [szó szerint] drágák. A lerészegedést 8-10 ezer korona [30 ezer HUF] alatt nem lehet megúszni, ezért a bulik elött az "alapozás" mindig otthon vagy az utcán kezdödik."
forrás: [link]
köszönöm a sok részletes választ
igen, Izland is jó példa, csak kimaradt :)
és engem érdekelne ott egy Bailey's ára XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!