Száznapos tojást hogyan kell enni, hogy élvezhetőbb legyen?
Nemrég vettem a kínai boltban kíváncsiságból. Elég régóta érdekelt hogy milyen lehet az íze.
Miután egyet kibontottam és felvágtam, olyan ammónia szag csapta meg az orromat, hogy még a szemem is könnybe lábadt tőle. Ez az ammóniás utóíz pedig megmarad az ember szájában. Az a baj hogy utána szénsavas üdítővel próbáltam leöblíteni, de attól meg kellemetlen keserű íz maradt a torkomban (talán azért mert a tojás lúgos, az üdítő meg savas volt). Tunkoltam szójaszószba (ilyen gagyi "japán" szójaszósz volt itthon) de attól csak rosszabb lett. Egyáltalán milyen szósz illik ehhez?
Van valakinek vmi tippje hogyan tehetném élvezhetőbbé ezt a tojást?
1. Ha ammnóniaszaga volt, akkor az megromlott. (A száznapos tojás ugyanis nem romlott, és nincs különösebb szaga)
2. Jó minöségü szójamártással szokás enni, de anélkül is majdnem olyan az íze, mint a normál fött tojásnak.
3. Legközelebb ha ki akarod próbálni, akkor megbízható helyröl vegyél jó minöséget.
"(A száznapos tojás ugyanis nem romlott, és nincs különösebb szaga"
Akkor téged jól átejtettek, mert az ammónia keletkezése elkerülhetetlen velejárója az érlelésnek. Erről magad is meggyőződhetnél, ha utánaolvasnál.
# 1
Szerintem pedig pont hogy nem volt túlságosan megérve. Mivel erős záptojás (kén-hidrogénes) szagúnak is kéne lennie, viszont csak ammónia szagot árasztott magából. Biztos hogy te azt ettél, esetleg nem voltál megfázva? Eddig mindenhol azt láttam a neten, hogy kegyetlen szaga van. Még a wikipédia is ezt írja.
Amúgy úgy tudom hogy attól az erősen lúgos, meszes, hamus sártól lesz ammónia szaga és zselés állaga.
Ha romlottnak kéne lennie, akkor nekem is bajom lett volna tőle. Nem volt sérült egyik tojás sem, a fehérje szép fekete színű volt jellegzetes hópehely mintákkal, a sárgája pedig szürke, krémes állagú és nem folyt a belseje.
A sárgájának egyébként nem volt nagyon erős íze, a fehérje inkább főtt tojás ízű volt. Csak mondtam hogy az utóízzel volt gond. Nem tudom hogy miféle tojást ettél a kínaiaknál, de azt tudom hogy a száznapos tojás akkor is szagos, ha "friss".
Közbe utánanéztem a neten, azt írták ha megromlik a tojás, a fehérje kissé összemegy, zöldes árnyalatú lesz, a sárgája folyós lesz és a szaga kb 5x olyan erős lesz, mint általában. Állítólag halálos is lehet. Azt mondtam hogy csípős ammónia szaga volt, de azt nem hogy az egész lakás bűzlött tőle. Akkor éreztem a szagot, amikor közel hajoltam hozzá.
Amúgy azt láttam a legtöbb helyen, hogy congee nevű ételbe (én rizskásának hívom) teszik és úgy eszik meg. Lehet hogy kipróbálom úgy, hátha enyhít rajta valamit.
Aki szeretne száznapos tojást kóstolni, annak javaslom ezt a rizskásás (congee) verziót (jázminrizsből, mert még jobb íze lesz). Egész tűrhető volt így, főleg miután feldobtam egy kis gyömbéres csirkemellel. Recept itt: [link]
Eredetileg egész csirkét kéne gyömbéres, mogyoróhagymás vízben megfőzni és azt beledarabolni, de a melles verzió szerintem egyszerűbb. A rizst pedig meg lehet főzni csirke alaplében is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!