Hogyan érjem el azt, hogy a kovászos uborka ne puhuljon meg? Kemény maradjon de megérjen
Figyelt kérdés
Mert úgy a finom2015. júl. 16. 16:29
1/6 anonim válasza:
Nálam az vált be, hogy nagyon friss, kemény uborkákat veszek, inkább keskenyebbet és kisebbet, 3. nap leszedem a kenyeret, ilyenkor még nem teljesen érett be, de másnapra, harmadnapra a hűtőben már összeérik.
2/6 anonim válasza:
Szerintem is tovább tartod kint a napon, mint kellene, és "túlérik".
3/6 anonim válasza:
Ez alapvetően részben az uborkától, részben az erjesztés során elszaporodó mikroorganizmusoktól függ. Fiatal, az érett állapottól távol levő, tiszta uborka kell, ahol a pektint bontó enzimek még kevéssé működnek. Kenyérnél, mint mikroorganizmus forrásnál jobb a néhány darab nyers burgonyaszelet. A felöntőlének erősebben sósnak kell lennie, mint amit ízleléssel kellemesnek találunk és az erjesztés alatt az összes szilárd anyagnak a folyadék alatt kell lennie, különben a folyadék felett levő szilárd részeken penészgombák tudnak elszaporodni. Az erjesztést 20-25° között kell folytatni vagy még alacsonyabb hőmérsékleten (legjobb pincében !) és a főerjedés megindulásakor különösen fontos a "hűvösebb" környezet. Az erjedés során nemcsak a tejsavas erjesztést végző mikroorganizmusok szaporodnak el, hanem az uborka felületén, az adalékanyagokon (kenyér, kapor, szőlőlevél, meggyfa levél stb.) levők is. Márpedig ezek a mikroorganizmusok pektint bontó enzimeket is termelnek, amelyek hatására a sejtfalak megpuhulnak. Egyébként állítólag a szőlőlevél és az éretlen, zöld szőlőbogyók tartalmaznak egy inhibitort, ami gátolja a pektint bontó enzimek működését. Nem tudom, hogy ez természettudományosan egyértelmű igazolást nyert-e.
4/6 anonim válasza:
Nekem még sosem puhult meg, én is 3.napon leszűröm
és levében hűtőben, isteni. Ha tehetem szintén megy bele szőlőlevél, de anélkül is finom.
5/6 anonim válasza:
Én a sós meleg felöntőlébe mindig teszek egy lapos evőkanál ecetet. Mindig ropogós marad az uborka, mert a sav nem engedi elpuhulni.
Természetesen nem érezni ki azt a kevés ecetet, ne nagyon bevált, és akinek eddig elmondtam, nem bánta meg, hogy hallgatott rám.
6/6 anonim válasza:
A profik állandó környezeti hőmérsékleten és fénymentes helyen háborítatlanul érlelik elejétől végéig.
Maga az érés is bőven elég hőt ad le. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!