Tudtok nekem olyan Erdélyben használatos fűszernövényt vagy termésnövényt mondani, amelyekkel a mai napig főznek, de Magyarországon már elfelejtették?
Lehet, nem vitázom...
de én minden évben teszek el egy évre való tárkonyt a pesti barátnőmnek, mert szerinte nincs a piacokon.
azonkívül mi mindenbe teszünk csombort is, amibe kaprot. eleve összekötve árulják a piacon...elsősorban minden savanyúságba...meg káposztás kajába...
Én a Dunántúlon élek és mindegyik kapható felénk. a kertemben is van pl tárkony,(is) és morzsoltat is lehet mindenhol kapni.
Szerintem, ha valaki jól körülnéz a piacokon, a multik fűszeres polcain, itt is hozzálehet jutni az Erdélyben ismert, használt fűszerekhez.
A szurokfüt mi majorannaként ismerjük, de ugynaúgy használjuk.
A csombor errefelé borsikaű néven fut, de az is van.
Én pilisi lány vagyok, nálunk a nap a füvet kiégette, de a majoránna, a kakukkfű, borsikafű, az nőtt vadon, kiló számra szárítottuk. A borsmenta, bazsalikom, lestyán, kapor, tárkony és a citromfű is elég könnyedén megmarad, úgyhogy akinek kerje van, annak tuti van pár tő.
A medvehagymát is esszük, de azt fagyasztani szoktuk, nem szárítjuk.
Ezek a boltok polcain is megtalálhatóak, csak nagyrészt szárítva kis zacsiban. Vagy kertészetben, cserepesként lehet megvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!