Egy csoport külföldinek milyen magyaros jellegű ebédet főzzek?
Vendégül látok kb. 10 külföldi személyt, a nemzetiségük teljesen vegyes, van japán, mexikói, német, angol, lengyel... Ebédet kell főznöm nekik, de nem tudom, mi lenne az, amit nagy valószínűséggel mindenki szívesen megeszik. Szeretném, ha köze lenne a magyar konyhához. Tudom, hogy mindenki a gulyásra, pörköltre gondol elsőre, de ezeket szereti a külföldiek többsége is?
Vegyétek figyelembe, hogy nem vagyok túl tapasztalt szakács, szóval nem a legbonyolultabb fogásokat szeretném elkészíteni. :D
Tudnátok ajánlani valamit? Köszönöm!
Ezeket általában szeretik a külföldiek, és a paprikás is jó ötlet, galuskával.
Csirkéből viszont semmiképpen ne csontosat, és bőröset vegyél. Inkább csinálj egy seréspaprikást, vagy akár pulykapaprikást, felső comb filéből.
Ha csirke, akkor szintén bőr nélküli cs.felső comb filéből készíteném.
Én csirke-és gombapaprikást főztem nokedlivel a német vendégeimnek, meg voltak érte őrülve. Mellé tejföl, kovászos uborka.
Készítettem somlóit is, annak is nagy sikere volt. Ezenkívül itt a levescipóból tálalt leves is újdonság volt, azt is nagyon szerették. Amit a franciákon és a svájciakon kívül nem eszik szinte senki, az a liba-és kacsamáj (nem csirke, azt felejtsd el). Igazi ínyencség, különlegesség, nyugodtan meg lehet próbálkozni belőle kis előétel-adagokkal.
ui.: én a tyúkhúslevest mellőzném, mert az majdnem minden nemzetnek van európában!
helyette egy sűrű bablevest tálalnék cipóban, esetleg palóclevest! de lehet krémleves is, nem kell feltétlen magyarnak lennie, bár készítheted magyarosan is - pirított hagymás krumplikrémleves sült kolbásszal benne, stb..
A vörösbort ne felejtsd el a paprikás mellé! :)
Több fogást terveztél, ugye? Szerintem legyen valami leves, az amúgy is egyszerű és nem feltétlenül kell gulyásleves, ugyanis egy egyszerűbb zöldségleves is a magyar konyha specialitása. Érdekes például hogy én vegán babgulyást szoktam csinálni, ami nekem nem a kedvencem de amikor valakinek készítem annak mindig bejön, ráadásul tipikus magyar étel, pirospaprikával. Répával, fehérrépával stb. Vannak szegényesebb receptek, de érdemes akár több receptet összevegyíteni hogy még gazdagabb legyen mert egyikben a fűszer jó, másikban a zöldség jó, külön külön nem a legjobbak de összevegyítve jó szokott lenni. Csak ahhoz a babot be kellene előző nap áztatni.
Levesen kívül: egy jó lecsó is sikert szokott aratni, amúgy bármit is készítesz arra figyelj hogy max csak az egyik fogás legyen húsos. Mivel ha nem akarjuk kikészíteni a vendégek emésztését ezért fontos hogy ne az összes fogás ilyen zsíros nehéz húsos tejfölös étel legyen, főleg a nyár közepén ne. Tehát egy könnyedebb leves után lehetne valami köret (tradicionálisan magyar köret a köles és hajdina), mellé pedig 2-3 feltét vagy pörkölt és mindenki választana amit akar. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, de ha változatosat szeretnél nekik kínálni akkor kicsit időigényes. Pl borsópörkölt is egyszerű és magyaros, én padlizsánnal szoktam készíteni. Zöldségfasírt, kölesgombóc vagy kölesfasírt, stb.
Az előzőek is jókat írtak, csirkepaprikás, paprikás sült hal, de ez esetben csinálj még legalább pár fogást ami nem ilyen nehéz, mivel a magyar ételek nagyon nehezek átlagban és ugye nem az a cél hogy kidőljenek a vendégek. Zöldségleves ugyanaz mint a húsleves csak hús nélkül.
Amik nálam beváltak:
Ezek közül az utolsót ajánlanám kurkuma nélkül. Mivel a kurkuma nem túl magyaros.
De krémlevesek is nagyon jók, zellerszár levest, hagyma leves stb, ezek magyar konyhában is népszerűek.
Még arra figyelj hogy ne mindenbe tegyél tejet és ne mindenbe használj fehér lisztet, sokan gluténérzékenyek és tejfehérje érzékenyek bár ez elsősorban Európaiakra jellemző, azaz legyen választási lehetőségük. Desszertek közül pedig vmi csokis biztos hogy bejön, ki ne szeretné a csokit? Desszertből nem feltétlenül kell kettő, a lényeg hogy a főfogások közül tudjanak az asztalról válogatni.
És ez lehet hogy időigényes de nem sokkal több mint egy vasárnapi ebég, mert kell egy leves meg egy köret ami egyszerű, az gyorsan megvan, mellé 1-2 feltét vagy pörkölt és a desszert, ezek időigényesebbek lehetnek.
Amúgy meg elsősorban magadra hallgass. Nézz át pár receptet és amiről úgy érzed hogy meg kellene csinálni, azt válaszd.
Ahogy elnézem, lakhelyük alapján mindegyik megeszi a halat.
Vagyis egy jó adag fincsi halászlé bográcsban, utána túrós-csusza töpörtővel, sós pogi, bor, sör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!