Mi a sushi receptje?
sushi:
venned kell ezt a zöld lapot.. ez ilyen tengerifű
venned kell sushirizst, ami olyan szépen megdagad, ez kb olyan mint a speciális tejberizs-rizs
Kell hozzá venned sushi "halakat"
meg uborka, meg avokádó, meg wasabi, amit akarsz...
Utána.. kifőzöd a rizst... ha kész van, fogod ezt a zöld lapot, és az érdesebb felületén dolgozol.
A rizst felülről kb két ujjnyira kezded el tenni, és a szélétől befelé haladsz.. Mindenhova felkensz egy kis rizst...
Ne túl vastagon, mert akkor vastag lesz a sushid.
Utána rápakolod amit szeretnél, majd óvatosan alulról felcsavarod!
Rögzítésnél pedig vizet használsz. JA IGEN! Elfelejtettem!
Kell egy tálka ecetes-víz.. A rizs felkenésénél használod... tehát belemártod az ujjadat a vizbe, kimarkolod a rizst, felkened.. újra bele a vízbe, rizs, felkened.
Illetve ezt használod a végén, mikor lezárod a zöldet.. szépen megkenegeted vele, aztán ráragad.
Ennyi.
Utolsónak
Bocs, hogy nem tudtam nevén nevezni a gyereket ^^ .. de szerintem egész jól leírtam az egyik verziót annak ellenére is :)
Oké, a fenti, sushi rizs elkészítését szerintem felejtsd el :)
Vagy japán rizst használj (haruka, nishiki), vagy amiből még jó a sushi, az a kék csomagolású SOS rizs. Miután megfőzted (rizsfőzőben, mikróban, hagyományosan, ahogy van rá lehetőség), össze kell keverni a rizst sushi ecettel, vagy sushi ecetporral (arányokat megtalálod a csomagolásukon). Ezután érdemes gyorsan lehűteni a rizst, legyezővel, ventilátorral, ami akad, mert ha hagyod magától kihűlni, nem lesz olyan finom íze, és a rizs is nagyon megpuhul, ami nem jó.
Ezután attól függ, milyen sushit szeretnél készíteni, vedd elő az alapanyagokat, algalapot (nori), halakat, zöldségeket, wasabit, és kezdheted a készítést.
Sima tekercs:
Egy bambusztekerőre tegyél egy algalapot, amire vékonyan lapogass rizst úgy, hogy a tetején egy kis részt hagyjál üresen. Tedd bele, amit szeretnél még beletekerni (hal, zöldség, pici wasabi ízlés szerint) és a bambusztekerő segítségével alulról tekerd fel az algát. Hogy ne essen szét, érdemes az üresen hagyott algafelületet egy kicsit megvizezni, hogy könnyebben összetapadjon. Ezután szeleteld ahogy tetszik, általában egy tekercset 6 szeletbe szoktak vágni.
Kifordított tekercs:
Szintén a bambusztekerőre tedd rá az algalapot, majd az egészet fedd be vékonyan rizzsel. Érdemes ezután megszórni mondjuk szezámmaggal, vagy repülőhalkaviárral díszíteni, hogy szebb legyen a sushink. Ezután fordítsd meg az algalapot, hogy a rizs legyen alul, majd tedd bele a zöldséget/halat, amit szeretnél, és szintén alulról kezdve tekerd fel az algát a bambusztekerő segítségével. Itt nem kell vizezni az algát, mert a rizs miatt könnyen össze fog tapadni.
Nigiri:
Ez az, amikor az ovális rizsgombócon van rajta a halszelet. Kicsit nehezebb megcsinálni, hogy szép is legyen. A legegyszerűbb, ha formázod a rizst, és aztán ráhelyezed a halszeletet. Ha esetleg nagyon le akarna esni róla, akkor átkötheted egy vékonyra vágott algacsíkkal, aminek ha a végeit picit benedvesíted, nem fog szétesni. Van olyan lehetőség is, hogy megformázod a rizsgombócot, majd betekered egy picit vastagabb csíkra vágott algával, és ebbe teszel mondjuk picire vágott avokádót, halcafatokat, kaviárt. Ha hülyén fogalmazok, és nem tudod mire gondolok, akkor keress rá neten arra a szóra, hogy gunkan és nézd meg a képeket hozzá :)
Ha nem akarsz a fentiekkel nyűglődni, de ennél egy kis sushit, akkor ajánlom a chirashit, vagy egyéb donburikat. Annyi a lényege, hogy egy mélyebb tálba szedjél egy kis sushi rizst, majd ennek a tetejére tegyél nyugodtan halakat, zöldségeket. Nem tart sok ideig bajlódni vele, és így is nagyon finom.
Sushihoz ízlés szerint lehet enni wasabit, szójaszószt, és pácolt gyömbért (az ízek semlegesítésére szolgál, két falat között szokták elrágcsálni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!