Mi a legtipikusabb magyar, szlovák és cseh ételkülönlegesség? Esetleg még italok fajtáknak is örülnék.
Magyar: Halászlé,Gulyás,Töltött káposzta,illetve Tokai,Villányi és további híres borok
Szlovák : sztrapacska
A Csehek étkeit nem ismerem,de a söreik méltán híresek..
Szlovák (csak a tót vidékről): brindzové halušky - juhtúrós krumpligaluska szalonna tepertővel, starpačky s kapustou - savanyúkáposztás krumlpligaluska sült szalonnatepertővel vagy sült kolbásszal ez furmanské halušky,
Držková polievka - pacalleves,
juhomgrule - habart krumplileves, juha - krumplileves, kapustnica - savanyú káposzta leves krumplival gombával kolbászal, gemerské gulky - gömör húsgombóc, šúlance - krumpli nudli, brindzové pirohy - juhtúrós krumplival töltött derelye leöntve sült füstöltszalonnás szalonnazsíral, harula vagy placky - krumpli tócsni, demikát - rántott leves,...
Italok: žinčica - zsendice az a főtt juh tej ami a sajtkészítésből maradt, zákvas - savanyú vagy aludt tej, borovička 40% - borovicska borókapálinka olyan mint a gin, slivovica 52% - szilvórium, demänovka - gyógynövény likőr van keserű is, Baldovská - baldóci ásványvíz, Salvator - lipóci ásványvíz,
Felvidéki mánta (német) ételek: Ritscha - ricsa bableves árpagerslivel fodormentával és füstöltszalonnával, grullpöltschen - derelye borsos vajas krumplipürével töltve és hagymás szalonna zsíral leöntve, rántott béka comb, tojásos békacomb, főtt pataki rák, dréhápige klőtyasenk - diós darázsfészek sütemény kelt tésztából, hómagrull - hámoros krumpli tepsiben sült törvekrumpli sült szalonnával hagymás zsíral, rábaflásch - zsiványpecsenye hús szalonnával hagymával krumplival nyársra húzva sütőpapírba csomagolva parázson sütve, paprikás pisztráng, Ital: eplbajm (apfelvin) - almabor, bajmpabajm - borbor azaz direkttermő kékszőlő bor, prampajn - házi almaborpálinka, pie - bármilyen sör.
Cseh ételek: veproknedlozelí - knédli dinsztelt savanyúkáposztával és sült tarja vagy oldalas, slivkové knedlíčky - szilvás krumpligombóc, maďarský guláš - barna levű apróhús knédlivel, čočková polévka - lencseleves, roštěnka - rostélyos, plněná kachna - töltött kacsa, pečený kapr - sült ponty, utopenci - vízbefúltak savanyú lében eltett kobászkák (italozáshoz). Italok: cseh sörök, délmorva borok!, slivovica, fernet - keserü nehéz ital, Starorežná - köménymagos ánizsos rozspálinka (jó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!