Rakott Karfiol milyen eredetű étel?
"A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot!
A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni.
XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű. "
Valószínűnek tartom, hogy a fentiek alapján Görögország, Olaszország, vagy Franciaország találta fel ezt az ételt, de konkrét feljegyzésekről nem tudok ezzel kapcsolatban, szóval csak találgatni lehet.
Érdekfeszítő kérdés! :)
Maga a technológia az biztos, hogy a francia konyhához tartozik.
De az is igaz, hogy általában ezekhez az egyszerűbb kajákhoz, amik gyorsan mindenütt elterjednek, minden régió hozzáadja a saját ötleteit, ízvilágát, esetleg 1-1 kiegészítő alapanyagot.
Szóval az, hogy pöri alapon pároljuk meg hozzá a darált húst, az közel sem biztos, hogy autentikus francia. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!