Román nemzeti ételt mondjon valaki?
Olvasd el Kövi Pál:Erdélyi lakoma c. könyvét.
Abban van pl. Román almaleves. Húslevesben főzik meg az almát.és tejfölösen behabarják.
De megtudhatod belőle,hogy Erdélyben a románok,szászok,örmények stb. konyhája hatással volt egymásra. A brassói aligha székely étel,mert Brassóban régen nem éltek székelyek.
A székelyek legalább annyit vettek át a többi nemzetiségtől,mint azok tőlük.
mici, mititei (mics, mititej) csórékolbász
töltött káposzta
csorba
pacalleves
A román konyhára hatással volt a balkán, magyar, német, szerb, olasz, görög és török konyha is. Így kapott helyet a palacsinta, zakuszka, muszaka. A puliszkát, málét legtöbb helyen bármi mellé fogyasztják, sokszor kenyér helyett is. Hagyományos ünnepi ételeik hasonlóak a magyar-székly ételekhez, kalácsok, sültek, húsgombócleves, csorba (bors-al savanyítva) tej és tejtermékekből készült ételek, sütemények, sok zöldséggel...ugyanakkor nagyon sok fokhagymát használnak, fogyasztanak.
Nehéz itt összefoglalni, de ha valami érdekel írj még, igyekszem válaszolni. :)
A töltött káposzta török étel, ök terjesztették el az általuk megszállt területeken.
De a csorbaleves sem erdélyi abban az értelemben, ahogyte használod, a bolgárok is ugyanigy fözik, tölük vették át az erdélyiek.
A puliszka végképp nem magyar, a magyarok az olaszoktól vették át, ott ugyanis sokkal régebben készitették, és török közvetitéssel került Mo-ra.
Eleve olyan étel nincs, ami MAGYAR, mert az eredeti magyar ételeket már senki sem késziti, amiket meg ma annak tartanak, azok jórésze vagy másoktól lett átvéve és módositva, vagy az alapanyagokat hozták ide máshonnan. (Csak a pörköltet emlitem, a paprika egyáltalán nem magyar alapanyag, és hasonló kajákat mindenhol készitenek, ahol a paprikát használják - pl. spanyol területek, stb)
ceruzaelemérnek
"csorba (bors-al savanyítva)"
Szerinted a borsnak mióta van savanyú íze, azzal így nem is lehet semmit savanyítani.
És köszönet helyett legalább kicsit nyugisabb hangnemben is visszakérdezhetsz, nem ilyen stílusban "szerinted mióta..."
Tisztelet a titka sokmindennek, s ezt most nem a konyhára értettem, de akár ott is van helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!