Magyarul mi a rooibos?
Na hát én is!
Köszi amúgy, ügyes vagy! :) Én csak fordítóprogramokkal próbálkoztam, de nem segítettek...
Rooibos
(Aspalathus linearis)
Aspalathus linearis
Leírás
Dél-Afrika, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben, Clanwilliam környékén őshonos cserje.
1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó bokorszerű cserje. Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony, levelekkel borított oldalág található. Egyenes állású, tűlevélhez hasonlító, 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag, finoman szőrözött, hegyes élű levélkéi vannak. Rövid nyélen ülő, sárga színű és pillangó formájú virágai októberben nyílnak. Termése sárgásbarna, vastag héjú, kemény magvakkal. Meleg és csapadék igénye nagy.
Gyógyhatású részei
A levél, valamint a fás részek és a száron lévő kéreg
Alkalmazása
Ásvány anyagokban, nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag. Jelentős mértékben tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat (99 aromás anyagot, vitaminokat (karotinok, C, E-vitamin). Csersav tartalma igen csekély. Koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet nem tartalmaz.
Teaként kiváló élvezeti ital, kellemes gyümölcsös ízzel, aromával, rubin színnel.
Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést. Kiváló káliumpótló, fokozott verejtékezés esetén, főleg sportoláskor, esetleg vízhajtók mellé ajánlott. Magas fluorid tartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt. Az allergia során létre jött gyulladásos folyamatokat mérsékeli, nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti, illóolajai révén pedig a szélgörcsöt oldja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!