Milyen ételt/italt kóstoljunk meg Szlovákiában és Csehországban?
knédli, sör
Illetve a szlovák kifli verhetetlen :) Kockasajttal
Kofola, bár én nem szeretem azért megkóstolhatjátok, egy fura ízű kóla.
Csehországban: aperitív: Prostějovská starorežná (ánizsos rozspálinka), előétel: Olomoucké syrečky (a világ legbüdösebb sajtja - a pálpusztai az kutyafüle), Délmorva rizling, Leves: cesnačka (fokhagymaleves kenyérben tálalva), főétel: Vepro-knedlo-zelí (sült tarja,dinsztelt savnyú káposzta, knédli), helyi 12° os sör, vagy Budvar sör, deszert jablečna štrúdla (almás rétes) utána édes 14°barna sör .
Szlovákia: aperitív: Spišská borovička (Sepesi borókapálinka 40%), előétel : parenica (gőzölt sajt) sobranecké Müller thurgau (kiráz tüle a hideg), leves: zemiaková polievka (rántott krumplileves), főétel: halušky s bryndzou (juhtúrós krumpligaluska), zakysanka (aludtej), gazdovská slivovica 56%, deszert: ovčí syr , chlieb (fris juhsajt, kenyér) žinčica, Horec vodka 40% (enciános vodka).
folytatom, délmorvaországban óvatosan a sörrel, a helyiek nem szeretik ha nem bort isztok, valóban jó boraik vannak. Délcsehországban nem szeretik ha bort isztok és nem sört. Ott jó a halak is, csak hallevest ne egyetek. A szilvásgombócot nem szabad kihagyni - slivkové knedlíčky, a "slovácká slivovice" is kitűnő (a morva "slovák" az nem szlovák! az Slovácko lakója ) A komplikált nemzetiségi viszonyok: cseh kvázi magyar, morva kvázi székely, szlovák (valójában cseh nem felvidéki szlovák) kvázi csángó. A cseh-morva viszony és a magyar - székely viszony között az a hasonló hogy egy a nyelv, de a különbség az hogy magyar és székely közöt nincs az a kicsi nem szeretés.
Szlovákiában a fentebb leírt juhtúrós menű inkább Zólyom, Liptó, Trencsén, Árva vidékére érvényes, délen minden magyar étel őshonos, északkeleten pedig Ruszin vidéken a pirohy (derelye) édesen vagy húsosan, krumpli ételek, lapcsanka (meghatározhatatlan rántásos leves), mindennemű pálenka, a borhoz nem értenek (szerintük legjobb az édes cukros ribizlibor) a sör az mindegy milyen csak legyen hozzá egy féldeci is, de nagyon vendégszeretőek és szívesen látnak. A nyelvük a legtisztább ószláv, például "pénztárca - bugyilar, költség - kelcsik, sütemény - sutaminy vagy biles, tükör - spígel, vasaló - biglajz, csésze - findzsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!