Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Milyen ételt/italt kóstoljunk...

Milyen ételt/italt kóstoljunk meg Szlovákiában és Csehországban?

Figyelt kérdés
Olyan dolgokat ajánljatok, amik az helyi konyhára jellemzőek, v amit ott ettetek/ittatok és nagyon izlett.Előre is köszi a segitséget!
2011. júl. 28. 23:31
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Knédlit ki ne hagyjátok!
2011. júl. 28. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Egyetértek, knédli!! Sokan esküsznek a cseh sörökre is.
2011. júl. 28. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

knédli, sör

Illetve a szlovák kifli verhetetlen :) Kockasajttal

Kofola, bár én nem szeretem azért megkóstolhatjátok, egy fura ízű kóla.

2011. júl. 28. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Juhtúrós sztrapacska :) Én Szlovákiában lakom, és ez az étel nagyon jellemző nálunk, és nagyon finom is. A Kofolát is ajánlom, bár aki nincs hozzászokva az ízéhez, annak talán furcsa, de itt mindenki imádja.
2011. júl. 29. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Phoney ***** válasza:
Hát a cseh "abszintot" semmiképp, mert az csak a turisták szédítésére van:)
2011. júl. 29. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:
Hát én Szlovákiába lakok és szerintem a söröket érdemes megkóstolni ,de ugyanolyan minden mint Magyarországon szerintem .
2011. júl. 30. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 mustafa33 ***** válasza:

Csehországban: aperitív: Prostějovská starorežná (ánizsos rozspálinka), előétel: Olomoucké syrečky (a világ legbüdösebb sajtja - a pálpusztai az kutyafüle), Délmorva rizling, Leves: cesnačka (fokhagymaleves kenyérben tálalva), főétel: Vepro-knedlo-zelí (sült tarja,dinsztelt savnyú káposzta, knédli), helyi 12° os sör, vagy Budvar sör, deszert jablečna štrúdla (almás rétes) utána édes 14°barna sör .

Szlovákia: aperitív: Spišská borovička (Sepesi borókapálinka 40%), előétel : parenica (gőzölt sajt) sobranecké Müller thurgau (kiráz tüle a hideg), leves: zemiaková polievka (rántott krumplileves), főétel: halušky s bryndzou (juhtúrós krumpligaluska), zakysanka (aludtej), gazdovská slivovica 56%, deszert: ovčí syr , chlieb (fris juhsajt, kenyér) žinčica, Horec vodka 40% (enciános vodka).

2011. szept. 26. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 mustafa33 ***** válasza:

folytatom, délmorvaországban óvatosan a sörrel, a helyiek nem szeretik ha nem bort isztok, valóban jó boraik vannak. Délcsehországban nem szeretik ha bort isztok és nem sört. Ott jó a halak is, csak hallevest ne egyetek. A szilvásgombócot nem szabad kihagyni - slivkové knedlíčky, a "slovácká slivovice" is kitűnő (a morva "slovák" az nem szlovák! az Slovácko lakója ) A komplikált nemzetiségi viszonyok: cseh kvázi magyar, morva kvázi székely, szlovák (valójában cseh nem felvidéki szlovák) kvázi csángó. A cseh-morva viszony és a magyar - székely viszony között az a hasonló hogy egy a nyelv, de a különbség az hogy magyar és székely közöt nincs az a kicsi nem szeretés.

Szlovákiában a fentebb leírt juhtúrós menű inkább Zólyom, Liptó, Trencsén, Árva vidékére érvényes, délen minden magyar étel őshonos, északkeleten pedig Ruszin vidéken a pirohy (derelye) édesen vagy húsosan, krumpli ételek, lapcsanka (meghatározhatatlan rántásos leves), mindennemű pálenka, a borhoz nem értenek (szerintük legjobb az édes cukros ribizlibor) a sör az mindegy milyen csak legyen hozzá egy féldeci is, de nagyon vendégszeretőek és szívesen látnak. A nyelvük a legtisztább ószláv, például "pénztárca - bugyilar, költség - kelcsik, sütemény - sutaminy vagy biles, tükör - spígel, vasaló - biglajz, csésze - findzsa.

2011. szept. 26. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!