Melyik országból származik a méregerős gulyásleves?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A népi ételeknek nincs kőbe vésett, eredeti receptje, ennek ellenére képesek ölre menő vitát folytatni az elkészítés módjáról. Az olyan ételeknek van, mint a Dobos torta, Rákóczi túrós,
Pont ez bennük a fantasztikus, hogy ahány tájegység, annyiféle elkészítési mód. Plusz a rendelkezésre álló alapanyagok is változnak az idők során. A gulyás esetén ez hatványozottan igaz, hiszen a többség ma már nem marhahúsból készíti, pedig eredetileg éppen a gulyát (marhacsorda) őrző pásztorok készítették olyan alapanyagokból, ami a rendelkezésükre állt.
Így ízlés szerint készültek, vagyis aki szereti a csípőset, tett bele, aki nem szereti, kihagyta.
Amiket felsoroltál, gulyásfajtákat többnyire éttermek találják ki, hogy némiképp vigyenek egy kis csavart a megszokott hungarikumba.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Zalában, tejfölös? Ha zalaiként tejfölösen eszed a gulyáslevest, mert te úgy szereted, akkor az ugyanúgy zalai családtagod furcsán fog rád nézni, mert neki nem illik hozzá a tejföl. Ezt jelenti, hogy ízlés dolga, utalva a 4-es kérdésedre.
Méregerős gulyásleves nevet még nem hallottam, így, névként, hanem csak jelzőként. Például a családban az egyik családtag szereti bele a méregerős paprikát, akkor tesz bele magának a saját tányérjába. Na, ezt jelenti, hogy ízlés dolga.
Hurkagulyás? Nem birkagulyás?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Egyébként a mindenkori Magyarországon sokféle nemzet élt, a maga szokásaival, ételeivel. Elképzelheted, hogy ez a kis összetöpörödött ország milyen színes konyhával rendelkezik, mennyivel bőségesebb lehetett korábban. Az itt élő emberek főzőtudománya kölcsönösen hatott egymásra. A paprika nem őshonos errefelé, de már a 16. századtól elérhető volt.
Bár az olasz konyha csak „szomszédos”, de a pizza és a kenyérlángosunk édestestvérek. De a bodag is. A lecsó is sok nép életében jelen van, pl. a zsidó és török konyhában.
A gulyás sokféle paprikás ételeink egyike. Közeli rokona a pörköltnek, paprikásnak. Abban a formában ahogyan ma ismerjük, egyértelműen alföldi.
A méregerős az egyedi jelző, nem egy másik étel. Olyanra sikerült, vagy direkt erősre készítette valaki.
A hurkagulyás az autocorrect?
Értem hát
A hurkagulyással Sokoncán találkoztam, Romániában
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
#16
Helyiek így nevezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!