Ha egy normál erős presszókávé (30 ml) a cél, ahhoz ~10 gramm kávé kell.
Gyors fejszámolás:
200/10=20 adag
20*30=600
600 ml kávé jön ki.
Tehát mégegyszer: Milyen főzővel? Akkor is fontos ezt tudni, ha lepontoztok értek.
Amerikai eszpresszo főző és utánzatai (pl. Szarvasi kávéfőző) alaphangon kb. 10-szeres higítási aránnyal dolgoznak, tehát 200 grammból legalább 2000 gramm kávét főz le, de lehet kevesebb, több is, attól függően meddig engedik folyni. Láttam már extrém esetet is, amikor néhány gramm őrleményből liternyi kávét főztek le és utána napokig azt iszogatták mikrozva.
Valódi olasz eszpresszogép 1-4-szeres higítási aránnyal dolgozik, ami 200-800 gramm kávét jelent. Nem tévesztendő össze az olcsó, nyomásfokozós eszpresszo gépekkel és az automákkal!
Filteres kávénál 15-20-szoros közti arány az ajánlás kávéfajtától és ízléstől függően, nem számolom ki.
Kotyogós kávéról nem tudok nyilatkozni.
Én kotyogóssal 3-4 grammot használok 40 ml kávéhoz. 6-nál több szerintem bele sem férne.
Ez alapján 200g kávéból kb. 2 liter eszpresszó erősségű kávé lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!