"Fontos számukra a kenyér, olyannyira, hogy gyakran a reggelizem, ebédelek, vagy vacsorázom kifejezéseket úgy mondják: kenyeret eszem. A különféle kenyerek és lepények elkészítési módja anyáról leányra száll.
Az örmény menü mindig gazdag, de figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak: a húsételek mellé például mindig zöldséges kiegészítőket tálalnak. A levesek, előételek szerepe is fontos, a menü végén pedig csak olyan ételeket esznek, amelyek nem terhelik tovább a gyomrot. Mindig természetes alapanyagokat használnak, friss vajat és forrásvizet, jellemző fűszerük a sáfrány, a tárkony és a mazsola.
Néhány ételük:
Padlizsán fokhagymás töltelékkel
Főtt lencse szőlőlevélben
Spárgasaláta tojással
Tökleves húsgombóccal
Töltött pisztráng"
Terebess Ázsia lexikonból idéztem.
Eléggé hasonlítanak a grúz konyhához, azt meg ki tudod próbálni több helyen Budapesten.
Érdekes kombinációk vannak, imádják a fokhagymát, diót, padlizsánt, és ezeket keverni erős ízű zöldfűszerekkel (tárkony, ánizs) és savanyú gyümölcsökkel (a mi fosókaszilvánk helyi megfelelőjével, éretlen szőlővel). Hozzánk képest sok birkát fogyasztanak és szeretnek mindenféle levélbe csavarni dolgokat.
Pesti grúz éttermek nem jók..
Vagyis jók, de közük nincs az eredeti grúz kajákhoz, pedig az Aragvit és a Hachapurit is grúzok csinálják, mégsem..
Voltam 2*2 hetet Grúziában, teljesen más volt minden, fényévekkel jobb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!