Valaki egy kicsit tud a kirgiz konyháról?
Mik az ország nemzeti ételei?:D
A Wikipedián nincs nagyon ilyen leírás, más honlapon sem találtam semmit, angol nyelvtudásom pedig sehol nincs.
Előre is megköszönném a normális válaszokat!
Nagyon sokat teáznak és vodkáznak.
Ilyen erjesztett lótejet isznak (kumisznak hívják), ami nagyon szar.
Sok húst esznek (főleg kecskét, birkát és marhát), vallásukból adódóan nem esznek disznót.
Nem nagyon fűszereznek.
#1
Köszönöm!
#4
Neked is köszönöm!
A lakossag 10%-a nem iszlam vallasu, ok ehetnek sertest.
Ott Kozep-Azsiaban nepszeru meg a plof (avagy pilaf). Valamilyen csak ott kaphato kozeli orszagbol importalt rizzsel keszitik es barannyal.
Az üzbég konyhát ismerem jobban, de nem lennék meglepve, ha a kirgiz erősen hasonlítana rá, hiszen szomszédos és félig-meddig rokon népekről van szó, mindkettő türk eredetű.
A legnépszerűbb étel egyértelműen az előző válaszoló által is említett plov, vagy más néven piláf. Ez egy egytálétel, gyakorlatilag rizseshús, ami tradicionálisan birka- vagy bárányhúsból készül, de ma már csinálják szinte mindenféle húsból igény szerint. Ami még első pillantásra eléggé jellegzetes, hogy mindig tesznek bele egy csomó hajszálvékonyra vágott, párolt sárgarépát. Ezen túl ízlés szerint kerülhet még bele mazsola, mandula, stb.
Népszerűek a mindenféle tésztába töltött ételek. A nagyobb, péksütemény méretű a szomsza, a kisebb, nagyjából falatnyi a manti. A leggyakrabban valamilyen fűszeres, főtt, darált húsos töltelék található bennük, de persze ma már készülnek zöldséges meg mindenféle egyéb változatban is.
Nagyon jellegzetes az üzbég kenyér, ami mindenhol kapható, az utcán is lépten-nyomon árulják. Alakjában és elkészítésében hasonlít az indiai nánhoz, de attól lényegesen magasabb, szabályos kör alakú, és a szélén jellegzetes pereme van. Gyakran valamilyen mintát, díszítést is nyomnak bele, illetve megszórják magokkal, fűszerekkel.
Érdemes megemlíteni még a lóhúsból készült ételeket. Idehaza eddig még csak a tipikus, nagyon zsíros lókolbászt láttam, a közép-ázsiai országokban viszont sokkal változatosabban használják fel, a főtt lóhúst például egyaránt fogyasztják hidegen felvágottként, vagy húslevesben levesbetétként, stb.
A fentieken túl egy csomó, nálunk is ismert, török eredetű vagy egyéb közel-keleti ételt ott is előszeretettel fogyasztanak. Így például van rengetegféle kebab, dolma (töltött szőlőlevél), joghurtleves (mint a tzatziki), a desszertek közül például halva, stb.
A kumisz, azaz az erjesztett lótej, amit az első válaszoló említ, ugyanakkor az üzbégeknél annyira nem elterjedt. Északabbra, illetve keletebbre, a kazahoknál, a kirgizeknél, valamint a mongoloknál viszont már annál inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!