A szárított tőkehalnak mi értelme van?
ma néztem egy filmet egy ilyen gyárról Norvégiában, mindenki arról beszélt, hogy milyen okádék szaguk lesz a haltól, és én nem értem, hogy ezt a viszonylag keresett halat miért szárítják ahelyett, hogy fagyasztanák(persze szokták is ugye bár) de akkor a szárításnak mi értelme?
az hogy régen csak így tudták tartósítani azt értem
16 csoportra osztották, a legundorítóbbakat küldték Oroszországba és Nigériába, a legjobbakat Németországba
Mert ha megszárítod, eláll és nincs több költség.
ha fagyasztod költség, ha tárolod, ameddig teszed folymatosan kóltség, ha szállítod csak hűtőkamionban, ha kirakod megint csak hűtőbe teheted, ez mind költség...
A folyamatod végiggondoltad és űgy tetted fel a kérdést?
Akik dolgoznak vele, azoknak lesz rossz szaguk, mert akkor még nyers, és nem a hal marad rossz szagú, akár szárítják, akár fagyasztják...
Persze vannak minőségi különbségek, de az sem az okádék szaggal kezdi...
Nem akarod meggyőzni magad.
.
1. Az. hogy mi az "okádék szagú", nézőpont kérdée. (Van, aki szereti a Pálpusztai sajtot, aminek illazát más ki na állhatja.)
2. A fagyasztott élelmiszer tárolásához energia kell, ami nem mindenütt érhető el egyszerűen.
3. A Sarkkör közelében lő ember túrájára inkább szárított halat visz, mit fagyasztotta, mert
- konnyebb,
- nem hűti a hátát.
.
Magam részéről undorodom attól, ha valaki/bárki undorítónak tartja azt az ételt, amit más jóízűen, vagy léétfentartási kényszerből megeszik.
Vedd már észre, ha egyszer megszárítottad napo, szabad levegőn, azaz INGYEN, utána már nincs semmi költség!
Ha fagyasztod, már a fagyasztás is pénzbe kerül, és utána napokig-hetekig-hónapokig folyamatossan gondoskodni kell a hűtésről egészen addig, szállítás közben is, amíg üzletbe nem kerül, és ott is hüteni kell, amíg a vevő megveszi...
Ez szerinted ingyen van?
Mert nem... És ez benne van az árában az egyszeri szárítással szemben.
Ha ezt nem tudom mérlegelni, akkor sajnálom...
Szerinted akkor Európa sok országában élő többször 10 millió ember izlelés ficamos és le kéne mondnia kedvencéről?
Azért csak nem lehet annyira rossz, ha ennyien szívesen fogyasztják....
Megtartom a mélyhűtőmet, még ha nem is lesz benne fagyasztott tőkehal.
Rengeteg étel-ital ízvilága, stílusa úgy alakult ki, hogy "régen csak így tudták". (Pl. szinte bármelyik töményszeszről meg tudom mondani, hogy eredetileg milyen kényszerűség alakította ki a jellegét.)
Magyarul azért, mert így szeretik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!