Tényleg nem szabad a mézbe fém eszközökkel nyúlni? Ha nem, akkor miért nem?
Nem érdemes belenyúlni, ha túl gyakran érintkezik fém evőeszközzel, akkor a méz megcukrosodik: a kémiai reakció kristályosodást vált ki, azaz darabos lesz.
A megcukrosodott mézet lassú melegítés közben sűrűn kevergetve elvileg vissza lehet "olvasztani" eredeti állapotába, de azt mondják, nem lesz ugyanolyan az íze.
Ha nem vagy híve a szakszerű mézcsurgatónak, akkor javaslom, hogy nevezz ki egy műanyagból vagy fából készült kanalat mézeskanálnak. Nekem is műanyag, eredetileg mcdonald's-os kanalam van erre a célra. :)
Remélem, tudtam segíteni!
Apiterápiás ismereteim szerint a kristályosodást nem a fém tárgy idézi elő. Ez a valódi mézeknél egy természetes folyamat, hogy idővel kiristályosodnak. Attól az még nem rossz, és melegvízbe állítva az üveget feloldódnak a kristályok. Melegíteni nem érdemes, mert "megölöd" a mézet vele (elszáll belőle az összes hasznos anyag).
Amúgy azért nem ajánlatos a mézhez fém eszközöket használni, mert egyrészt a fém reakcióba lép a mézben található értékes enzimnek, minek következtében azok elvesznek. Ha pedig huzamos ideig tárolsz a mézben fém eszközt, akkor a méz sava megtámadja fémet.
A legjobb valóban a fa, és műanyag eszközök használata. ;)
Nem érdemes belenyúlni, ha túl gyakran érintkezik fém evőeszközzel, akkor a méz megcukrosodik: a kémiai reakció kristályosodást vált ki, azaz darabos lesz.
A megcukrosodott mézet lassú melegítés közben sűrűn kevergetve elvileg vissza lehet "olvasztani" eredeti állapotába, de azt mondják, nem lesz ugyanolyan az íze.
Ha nem vagy híve a szakszerű mézcsurgatónak, akkor javaslom, hogy nevezz ki egy műanyagból vagy fából készült kanalat mézeskanálnak. Nekem is műanyag, eredetileg mcdonald's-os kanalam van erre a célra. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!