Mit rakjak bele hogy ne színeződjön el? Bővebben lent.
Bibimoni receptje:
Hozzávalók :
kb. 4 db 1 literes üveghez
80 dkg paprika
80 dkg vöröshagyma
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöld paradicsom
80 dkg káposzta
80 dkg uborka
Hozzávalók az alapléhez :
4,5 liter víz
5 dl. 20 %-os ecet
20 dkg só
1 kg kristálycukor
50 gramm fekete szemes bors
50 gramm mustármag
1 csapott evőkanál borkén
Továbbá: steril befőttesüvegek tetővel együtt
Elkészítése
A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot, vékony karikára szeleteljük.
A káposztát legyaluljuk.
Az összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és nagyon enyhén kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.
Lefedve, másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.
Másnap, az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borént , felforraljuk és teljesen kihűtjük.
Amikor kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük a borként.
Figyelem ! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg vízbe keverni TILOS!
Sterilizáljuk az üvegeket.
Én mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró gőztől már steril és tiszta is lesz.
A savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.
Jól lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.
Előző vagyok
Természetesen a saját ízlésed szerint variálhatsz a són, cukron, eceten. Nekem ennyibe 1 kg cukor baromi sok lenne, de van aki nálam édesebben szereti.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Receptet tényleg nem kérek, mert tudom, hogy hogy szeretem. :)
Az első hozzászólótól kérdezném, hogy mennyi borként kell számolni üvegenként? (literes üveg) A másodiknak pedig mondanám, hogy nagyon soknak találom az egy ek borként 4 üveghez. Nem lesz abból fejfájás?
Én vagyok az 1-es és a 2-es is.:)
Most elolvastam megint a receptet és valamit elírtak benne. A 4 db 1 literes üveghez minek kell 4,5 liter lé?
És akkor még hol van az 5 kg zöldség?
Arra nem tudok neked válaszolni, hogy egy üvegbe mennyi kell, mert a mennyiségeket mindig a lének a literjéhez számolják. És ugye nem tudjuk, hogy az üvegedbe mennyi lé fog kerülni, mert attól is függ mennyire tömöd meg.
Elvileg 1 liter vízhez kell egy csapott teáskanálnyi, de ha egy hangyányival kevesebbet teszel bele, az is szokott használni.
#6
A kieresztett lére vonatkozóan ugyanaz az adagolás, csak meg kell mérni, hogy mennyi is.
Én is jobban szeretem a saját levét mint a vizet.
Biztos finom lesz!
Közben eszembe jutott, hogy a nagyanyám meg egy szitába tette a felaprított anyagokat és alatta valamiben kénlapot égetett. Persze ezt a szabadban tette.
Nekik a szőlőjük miatt mindig voltak ilyesmik otthon.
De ennek sem az idejét sem mértékét nem tudom, de gondolom nem is vacakolnál ilyesmivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!