Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mit rakjak bele hogy ne...

Mit rakjak bele hogy ne színeződjön el? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Ősszel házi csalamádét raktam el, raktam hozzá kis nátrium benzoátot is, finom. De sajnos bár ropogós maradt, de a színe bebarnult kissé, megesszük, de vendég elé nem tenném. Hol rontottam el? Mit kellene legközelebb belerakni, hogy friss maradjon a színe? Köszönöm előre a válaszokat.
2019. jan. 25. 14:37
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Borként tegyél bele.
2019. jan. 25. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
94%

Bibimoni receptje:



Hozzávalók :

kb. 4 db 1 literes üveghez

80 dkg paprika

80 dkg vöröshagyma

50 dkg sárgarépa

50 dkg zöld paradicsom

80 dkg káposzta

80 dkg uborka


Hozzávalók az alapléhez :

4,5 liter víz

5 dl. 20 %-os ecet

20 dkg só

1 kg kristálycukor

50 gramm fekete szemes bors

50 gramm mustármag

1 csapott evőkanál borkén


Továbbá: steril befőttesüvegek tetővel együtt


Elkészítése

A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.

A paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot, vékony karikára szeleteljük.

A káposztát legyaluljuk.

Az összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és nagyon enyhén kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.

Lefedve, másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.


Másnap, az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borént , felforraljuk és teljesen kihűtjük.

Amikor kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük a borként.

Figyelem ! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg vízbe keverni TILOS!


Sterilizáljuk az üvegeket.

Én mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró gőztől már steril és tiszta is lesz.


A savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.

Jól lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.

[link]

2019. jan. 25. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
94%

Előző vagyok

Természetesen a saját ízlésed szerint variálhatsz a són, cukron, eceten. Nekem ennyibe 1 kg cukor baromi sok lenne, de van aki nálam édesebben szereti.

2019. jan. 25. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Receptet tényleg nem kérek, mert tudom, hogy hogy szeretem. :)

Az első hozzászólótól kérdezném, hogy mennyi borként kell számolni üvegenként? (literes üveg) A másodiknak pedig mondanám, hogy nagyon soknak találom az egy ek borként 4 üveghez. Nem lesz abból fejfájás?

2019. jan. 25. 16:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Én vagyok az 1-es és a 2-es is.:)

Most elolvastam megint a receptet és valamit elírtak benne. A 4 db 1 literes üveghez minek kell 4,5 liter lé?

És akkor még hol van az 5 kg zöldség?

Arra nem tudok neked válaszolni, hogy egy üvegbe mennyi kell, mert a mennyiségeket mindig a lének a literjéhez számolják. És ugye nem tudjuk, hogy az üvegedbe mennyi lé fog kerülni, mert attól is függ mennyire tömöd meg.

Elvileg 1 liter vízhez kell egy csapott teáskanálnyi, de ha egy hangyányival kevesebbet teszel bele, az is szokott használni.

2019. jan. 25. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Így már kézzel foghatóbb az adagolás. Én eddig mindig csak a saját kieresztett levét használtam fel felöntésre, mindig elég volt. Köszönöm a tanácsot.
2019. jan. 25. 21:24
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

#6

A kieresztett lére vonatkozóan ugyanaz az adagolás, csak meg kell mérni, hogy mennyi is.

Én is jobban szeretem a saját levét mint a vizet.

Biztos finom lesz!

Közben eszembe jutott, hogy a nagyanyám meg egy szitába tette a felaprított anyagokat és alatta valamiben kénlapot égetett. Persze ezt a szabadban tette.

Nekik a szőlőjük miatt mindig voltak ilyesmik otthon.

De ennek sem az idejét sem mértékét nem tudom, de gondolom nem is vacakolnál ilyesmivel.

2019. jan. 25. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!