A szalicilt/Na-benzoátot miért nem keverjük bele a befőzővízve, miért csak az üvegek tetejére kell tenni egy késhegynyit?
Nem az lenne a lényeg, hogy egyenletesen mindenhova jusson?
Most a befőtteknél a legtöbb recept úgy írja, hogy a tetejére késhegynyit. De akkor feloldódik, nem? De.
Celofánt nem használok.
De ezt is elmagyarázhatja vki, hogy az mire jó, hogy befőtt, celofán, a CELOFÁNRA a tartósító, és rá a kupak?
Tavaly, mikor paradicsomlevet főztem be, azt a minimális nátriumbenzoátot belekevertem, de biztosan a recept írta így, nem magamtól találtam ki. Most nem keresem vissza a receptet, de 5-6 félét el szoktam olvasni, és gondolom így írták. Idén nem volt sok paradicsom, lesz viszont befőtt, amik meg ezt a másik módszert írják. Nyissátok fel a szemem. :)
A celofánra tenni semmi értelme, ez csak most divat.
Viszont ha tisztán dolgozol, akkor eleve fölösleges a tartósítószer!
Én biztosra megyek.
Az üvegeket mosogatógépben mosom, a gyümölcsöt megmosom, de a konyhám sosem lesz egy vegytiszta labor.
Az a minimális tartósítószer meg nem módosít semmit az ízén, én legalábbis nem érzem. Szerintem más sem, csak bebeszéli magának. :D
#2
Nem azért NEM teszünk bele tartósítószert, mert kiérződik az ízén, hanem mert rongálja a májat és a vérképedet.
Én nem tartósítószerezek, de tisztán dolgozom, a kupakokat kifőzöm és jól zárnak. Van 3 éves lekvárom is és savanyúm, mert nálam nem romlanak a dolgok.
Én írtam, hogy fölösleges a tartósítószer.
NEm az íze miatt, hanem mert fölösleges mérgeket fogyasztasz, amire semmi szükség, csak a te egészséged rongálod velük.
Nekem is teljesen hétköznapi konyhám van, mosogatógépem csak két éve, ennek ellenére jó 15 éve teszek el így lekvárokat, befötteket, savanyúságokat, gyümölcsszörpöket és gyakorlatilag nem romlott még meg eddig semmi, kivéve egy-két üveg esetében, amikor a tetö valamiért megsérült, de évente több száz üveg mellett ez elenyészö mennyiség.
SZóval nem kell patikai tisztaság meg laboratórium, egy normál konyha böven megfelel.
Köszönöm.
Jogos, hogy oxigén nélkül nem lesz penész.
Ettől függetlenül egyes receptek mégis úgy írják, hogy bele kell keverni.
Valamint sok helyen írják, hogy meg kell fordítani - így a levegős rész el is tűnik onnan.
DE! Nem csak penészesedéssel romolhat meg bármi, ergo nem árt, ha egy minimális tartósítószer van benne.
Ennyi erővel ipari körülmények között meg főleg nem kéne beletenni semmit, mert gépesítve van, azaz lényegesen sterilebb egy üzem, mint egy átlagos konyha, másrészt meg sokkal nagyobb hőmérsékleten tudnak dolgozni, a gép több száz fokos levegőn is rácsavarja a kupakot, amit te otthon kézzel tuti nem fogsz tudni megcsinálni, de még azt a hőt sem tudod előállítani.
Mégis vannak tartósítva ezek az üzemi befőttek, stb. Nyilván nem véletlenül.
Én biztosra megyek, a májnak ez nem szabad megártson, azért van, hogy kiválassza, amit ki kell. Persze észszerűen, nem nagy mennyiségben, de itt mg-okról beszélünk. Megnézném, hogy aki "nem terheli ilyesmivel" a máját, az mennyi készételt, mekis hamburgert, műanyag kaját eszik össze. Biztos van, aki semmit, de nem ez a jellemző.
Inkább a "dupla hamburger - diétás kólával" a jellemző, és akkor már elmondhatja, hogy tett vmit az egészségéért... :D :D :D
Valamint abban is biztos vagyok, hogy ezekben a tartósítószer-mentes konyhákban előfordult már, hogy felforrt ez vagy az - amivel egyébként nincs semmi baj, előfordul, de lássuk be, mégsem esik jól az embernek, mert oda a munka, az idő, az alapanyag, azaz idő-, energia- és nem utolsósorban pénz-veszteség.
Sajnos már nem tudom tőle megkérdezni, mert rég nem él, de emlékszem, hogy drága nagymamámnál is meg-megrottyant néha ez/az. Ez van, mindenkivel megesik. Kétlem, hogy tartósítószert használt volna 30 éve. Én eddig csak lecsót tettem el, picike nátriumbenzoáttal, de egy sem rottyant meg.
Én nem vagyok ellene a tartósításnak, mindenki döntse el, hogy kell-e neki vagy sem. Az amit belerak az ember az üvegbe tartósítószer az bőven az eü.-i határértékeken belül van. Valaki szereti használni, valaki nem, ennyi.
"Ennyi erővel ipari körülmények között meg főleg nem kéne beletenni semmit, mert [...]"
Igazából ipari körülmények között sem csinál mást a gép, minthogy átmossa, forró vízzel átöblíti az üveget és belenyomja a forró befőttet. A kupakot külön nem szokták előmelegíteni.
Hogy miért kell az ipari termékekbe tartósítószer? Mert egyrészt előírás, másrészt ezek a kotyvalékok (tisztelet a tényleg minőséget gyártóknak!) felbontás után simán képesek megromlani egyetlen nap alatt is... Én így jártam egy bolti eperlekvárral, pedig abban is volt tartósítószer. Itt elsődlegesen nem az ellen védekeznek a gyártók, hogy az üvegben állva megromlik, hanem hogy felbontás után minél több ideig elálljon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!