A kenyér előbb-utóbb megkel hűvösben is?
"A kovászban is élesztőgombák tevékenykednek"
Egy túrót!
Azért, mert a te öreganyád összekevert egy kis lisztet csipetnyi cukrot meg élesztőt vízzel, és tudatlanságból ezt nevezte kovásznak, az csak amiatt van, mert amikor az öreganyádnak az ő öreganyja magyarázta, hogy mi a kovász és hogyan kell készíteni - nem figyelt oda rendesen.
A kovász a levegőben millió számra szálldosó tejsavbaktériumokat és laktobacillus fajokat tartalmazza főleg, és természetesen van benne Saccharomyces cerevisiae is, amit sütőélesztő néven forgalmaznak. Szóval vagy 5-10 gombafaj és vagy 10-20 baktériumfaj dolgozik a kovászban. És tejsavas erjedés is zajlik. És tejsav, meg ecetsav is keletkezik a széndioxid mellett, ezért van különlegesen jó íze a kovászos kenyereknek.
Olaszországban egy pizzériában "véletlenül" eltévedtem a toalettet keresve, és kiderült, hogy ők 15 C fokon két napot kelesztik a kovászos tésztát. (Na azt, hogy milyen liszttel dolgoznak, már nem árulták el.)
A jó kovászt napokig készítik, és "etetik" liszttel, amikor a savanyú illatának az erősségéből arra következtetnek, hogy éhes a kovász, és enni kér. Egy gramm boltban vásárol élesztő sincs benne, csak az a Saccharomyces, ami a levegőből belekeveredett.
A kérdésre válaszolva:
a kenyeret konyharuhával, vagy sütőpapírral és pléddel mindenképpen be kell takarni. Nem csak azért, hogy melegben legyen, hanem amiatt főleg, hogy ne száradjon a felülete, a nedvesség ne párologjon belőle. Akár tiszta nylon zacskóba is beteheted. Ha a tészta összetétele megfelelő, és kellő mennyiségű a kovász, akkor meg fog kelni hűvösben is, csak jóval hosszabb időt kell hagyni neki.
A kovászoshoz nem értek, egyszer volt kovászom, de akkor nyár volt, annyira nem szerettem meg.
De az élesztős...
Még a hűtőben is lelkesen kel a tészta, ezt tapasztaltam, amikor ott tároltam. 18 fokos konyhában szinte ugyanolyan gyorsan megkel, mint melegben, ez is tapasztalat.
A kalácsok olyan kis finnyásak, hogy mindennek langyosnak kell lennie s megfázik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!