Hogy kell eltenni a lecsót üvegbe? Ki mivel tartósítja, mi a legjobb? Meddig áll el? Utána hűtőben v sötétben kell tartani?
A neten nátrium-benzoátot olvastam.
De ezt a tetjére kell szórni, vagy bele kell keverni a lecsóba? Ha a tetejére szórom, akkor hogy biztosítja az alsóbb részek tartósítását?
Szóban szalicilt hallottam. Ez miben más?
És aki csak simán fejre fordítja, az nem is tesz bele tartósítót?
Meddig fog elállni utána?
Ti hagymár is tesztek bele, vagy csak paprika+paradicsom, aztán hagymát majd frissen, a felhasználáskor?
Fagyasztás most nem érdekel, mert nincs hely a fagyóban.
Kuktában készítem, berakom a zöldségeket befőttesüvegbe, majd vízbe a kuktába, forrás után 15 perc s abban hűl ki.
Semmit nem teszek bele, a konyhában, szekrény tetején van. Még csak 1-2 éveseink vannak, azok jók. A gyümölcsökkel hasonlóan járok el. Sokaknak bejött már ez a módszer. A hőkezelés tartósítja, más nem kell, csak jó legyen a fedél rögzítése.
Hagymát nem teszek bele, mert az télen sem különösebben drága. Paprikát se sokat, mert azt nem szeretem főzve, de ez egyéni dolog. A paradicsom a legfontosabb, mivel azt sem nyáron, sem télen nem tudok venni finomat, kizárólag ősszel háztól, de idén neki se lesz... Nekem terem, de az nyers evésre sem elég.
Én főztem egy sima lecsó alapot: olaj, paprika, paradicsom.
Forrón tiszta befőttesüvegekbe szedtem. Fejre fordítottam pár percre, s ennyi. Mehet a kamrapolcra. A tavalyiból maradt még 1-2 üveggel, semmi baja.
Köszönöm.
Hétvégén fogom csinálni.
Én se tennék bele semmi feleslegeset, ha nem muszáj.
Alaposan kimosott, kiforrázott üvegekbe töltöm még forrón a lecsót, azonnal lezárom, és kidunsztolom. Ez az eljárás megöli benne lévő csírákat, és ha jól van lezárva, nem kerülhetnek bele a levegőből mikroorganizmusok.
Amúgy nekem nincs gondom a tartósítószerekkel, simán beleteszem, de ha valaki idegenkedik tőle, egy trükk: az üveg száját megnedvesített celofánnal befedem, erre szórok egy ki szalicilt, vagy Na-benzoátot, és úgy teszem rá a csavaros tetőt. Tartósítószer van is, meg nincs is, mint az okos lány esetében.
Szalicilt egyébként már nem lehet kapni, kivonták a kereskedelmi forgalomból.
A fejre fordítás azért jó, mert a levegő, ami óhatatlanul ott van az üveg tetején, átdiffundál a forró anyagon, így az is sterilizálódik.
A magam részéről nem teszek a lecsóba mást, mint paradicsomot és paprikát. Hagymához, zsírhoz télen is hozzájutok, ezzel fölösleges a szűkös tárolási kapacitásomat lefoglalni, bár az igaz, hogy a lecsó tetejére feljövő olaj, vagy zsír szintén elzárja a levegő útját, agy tartósabb marad a "konzervünk", nem csak hogy nem romlik, de nem is oxidálódik. Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi válik be.
Ha jól csinálod, évekig eláll hűvös, száraz, sötét helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!