Van olyan hal ami nem hal ízű?
Nincs.
Ha az omega zsírsavak miatt ajánlják, akkor fogyassz egyszerűen olajos magvakat, hidegen sajtolt olajakat (lenmagolaj, repceolaj, stb.).
A helyedben pedig orvost váltanék, mert nem szakszerű tanáccsal lát el, ha kifejezetten a halat ajánlja. Neki elsősorban arra kellene összpontosítania, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetednek, majd emellé megfelelő beviteli forrásokat ajánlania. A hal csak egy a sok lehetséges közül. Ráadásul pl. a lenmagolaj 3x annyi omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint a halolaj.
A családodnak pedig semmi beleszólása abba, hogy mit fogyasztasz és mit nem, amíg az értékeid rendben vannak. Márpedig az ember lehet tökéletesen egészséges anélkül is, hogy életében egy gramm halat is fogyasztana.
Nem muszáj halat enned.
Én a legtöbbet nem szeretem, de a lazac nekem nem halízű, hanem lazacízű, egészen speciális, külön világ, ráadásul zsíros (bár erre más halak is képesek).
Nagyon odavagyok a lazacért, igazán. De minden hónapban azért én sem bírnám megenni... Nekem ez csak színesítés, hedonizmus, a tápanyagbevitelemben viszonylag kis szerepe lehet. Ami nem baj. Semmiféle húst nem muszáj enni, ha az ember máshogyan beviszi a szükséges tápanyagokat, amik pl. a húsban vannak... Én sok tojást eszem, nem hiányzik a hús.
A 2-es nagyon ijesztő. Ha ő lenne a feleségem, én félnék tőle. Kicsit bele is borzongtam.
A tengeri halak között találhatsz igen sok jó minőségű halat, amivel kizárt dolognak tartom hogy problémád lenne. A fentebb említett lazac, vagy tonhal például személyes kedvenc. Elég sztenderd, mindenki által közkedvelt halak. Csak hogy ne menjünk messzire, a füstölt lazacfilé például egy prosecco vagy egyéb füstölt sonkára hasonlít a leginkább.
Alapjában véve a tengeri halaknak semleges ízük van. Ha például alanature megsütsz egy sima Cod, bármilyen fehér húsú tőkehalat, annak nem szabad hal ízének lennie. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az elkészítési móddal van a gond. Túl zsíros, túl fűszeres, stb, amit nem bír a gyomrod. Ha csak simán akár egy pisztrángot vagy Codot beteszel a sütőbe minden nélkül, nem lenne szabad hal szagának, ízének lennie. Sokkal inkább semlegesnek.
De ha már a tengeri dolgoknál tartunk, ha alapjában véve szereted mondjuk a fokhagymát, akkor nem lehet gondod egy fokhagymás fekete kagylóval, vagy például egy paradicsomos mártásban elkészített garnélával.
A polipnak, és a tintahalnak kifejezetten semleges az íze. Csak az állagából tudod megállapítani miről is van szó.
Még Hamburgban ettem anno sok füstölt halat. Az íze valóban nem különbözik jó füstölt sajtokétól és sonkáétól.
Mindezekből lehet különféle leveseket is készíteni, amiknek semmi köze a magyar halászléhez. Szóval tényleg olyan óriási nagy a választék, és annyiféleképpen el lehet készíteni őket, hogy nem lenne szabad hogy gondot okozzon.
Azt én sem gondolom hogy sanyargatnod kéne magad, és ha nem kívánod akkor is letold magadba, de azt mondom hogy egy egészséges felnőtt ember tud találni olyan vízi élőlényt amit meg tud enni/szeret.
Szia!
A hallal nekem is sokáig meggyűlt a bajom, próbálom magam szoktatni már gyermekkorom óta. Jelenleg ott tartok, hogy a tengeri halak közül egész sokat szeretek, a tonhal pedig az egyik kedvencem lett.
Egyébként tényleg sok múlik az elkészítésen is, pl. lazac esetén egy kis citrom vagy füstölés csodákat tehet, de ilyen mellékízcsökkentő praktikák más halakra is léteznek... meg azért halat is lehet pácolni, ha nem is olyan sok ideig mint más húsokat.
Egyébként a hal, ahogy korábban is írták, pótolható más ételekkel, ne erőltesd ha ennyire viszolyogsz tőle. Ha mentalitás miatt szeretnéd megkedvelni (mint ahogy én, más okom nincs rá), akkor érdemes elkezdeni ezekkel a panírozott bolti halas cuccokkal, azok elég messze vannak az igazi halíztől, viszont rávezetésnek jók lehetnek.
(bocs a sok szóismétlésért, és erőt és egészséget neked és a babának :) )
A lazac valóban isteni finom, de ne próbálkozz vele ha "halellenes" vagy! Nagyon intenzív az illata is, szerintem 3 napig a lakásba sem mennél be ha megsütnétek! :D
Van ez a mélyfagyasztott Alaszkai tőkehalfilé (made in Kína! Alaszkai! AHA!). Az olyan "minőségű", hogy csak kevéske halíze van! Talán bejönne!
Minden jót!
Való igaz, lazacsütés után egész nap kellemes lazacillat van a házban :D Nekem azzal nincs bajom, de tó mellett a halszag borzalmas néha...Alapvetően nem szeretem a halakat, évtizedekig nem is ettem. Aztán rájöttem, hogy van köztük finom. A lazac még nyersen is az, persze olyan frisset inkább tengerparton kap az ember. Fagyasztott, füstölt verzióban azért gondolom, lehet próbálkozni. Én csóró vagyok, én halcsont, nyesedék néven veszem az olcsó, finom, nagy lazacdarabokat, azt muszáj jól megsütni. Ami a bőrnek, jegyzem meg, remekül is áll.
De aki mindenféle halra emlékeztető szagot utál, annak lehet, hogy baja lesz a lazaccal is, igen. De ízben szerintem speciális :)
De még mindig arról van szó, hogy rosszul van a haltól..
Nem nehéz helyettesíteni. Az omega savak a baba megfelelő idegrendszeri fejlődéséért felel. Így mindenképp fogyaszd! De nem kell erőltetni a halat..
Előttem írták a különféle HIDEGEN sajtolt olajakat amit persze hőkezelés nélkül kell fogyasztani!! Olajos magvak, dió!!
Ezek így már megfelelő mennyiségbeb juttatják be a szervezetedbe az omega savakat:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!