Milyen gyümölcsöt, zöldséget lehet lefagyasztani?
A málna a legfinibb, már ha van... Igaz töttyedt izé lesz, ha kienged, de sütikhez, édességekhez jó kis mártást, öntete lehet belőle csinálni.
Az almát is lehet és érdemes fagyasztani, hiába nagy a víztartalma... Csak éppen nem úgy kell fogyasztani, mint a friss almát. A fagyasztott alma sok mindenhez jó. Máglyarakás, almáspite, stb.
Répákat is lehet, csak miután megpucoltad, azt vág is fel, hacsak nem egészben akarod mondjuk levesbe tenni.
És mindent megenni a következő szezonig, mert ezek kikristályosodnak idővel a fagyasztóban.
Én télre ezeket szoktam elrakni a fagyasztóba:
Gyalult tök, spenót, sóska, petrezselyem zöld, kapor, meggy, cseresznye, málna, áfonya.
Én gyümölcsöket szoktam, meggy, barack, cseresznye, málna, eper, szeder... Némelyiket püréként, hogy több férjen. A fagyasztott gyümölcs nagyon jó, én többnyire nem engedem ki (csak a pürét), hanem úgy eszem, ahogy van.
Olcsó, jól elálló zöldségeket és almát nem, egyrészt nem sok terem, a helyet is foglalná a gyümölcsök elől s nem nyernék vele sokat. De bizonyára sokminden fagyasztható.
Mindegyiket lehet, de csak azt érdemes, ami nem áll el magától is. Ha jó minőségű fagyasztóládád van, saját termésed, s körültekintően használod, akkor a áramfogyasztás költsége nem jelentős. De azért csak van!
A gyökérzöldségeket mid lehet tartani hűvös helyen, paprikát is, burgonyát is. Almából kétféle van ilyen szempontból. Ami eltartható, az elvan a szekrény tetején is. Ami nem, azt fagyasztva sem nagyon tudod tartani.
Nyers paradicsomot nem érdemes lefagyasztani, feldolgozni pl. ivólének praktikusabb.
Tényleg szinte mindent. Talán a krumplit nem érdemes házilag, de felesleges is lenne. A tököt is lehet legyalulva, a cukkinit is főzeléknek. Én mindent fagyasztok, amikor jó árban meg tudom venni. Ha csak egy gyerekfejnyi zellert kapok, akkor a többit lefagyasztom konyhakészen. Ugyanígy a fehérrépát is, sárgarépát.nem mindegy, hogy 80 ft egy kiló répa vagy 280.. előbbi esetben nyilván veszek és kerül belőle a fagyóba.Gombát is fagyasztok szeletelve, amikor kell, csak letörök annyit amennyi szükséges. nagyon jól használható fagyosan is.Borsó, zöldbab, fejtettbab, karfiol, brokkoli, mind fagyaszthatóak.Petrezselyem,-zellerzöld mindig van a fagyasztómban.
Tavaly rengeteg meggyet tettem el, és nagyon jól tettem. Sokszor volt finom meggyszósz és süti belőle.
Pár adag aprómagvast is szoktam eltenni, de ez annyira nem jellemző volumenű.
A konkrét kérdésedre a válaszom az, hogy igenis érdemes sárgarépát és más konyhakerti zöldséget is fagyasztani , pláne, ha magad megtermeled.
Blansírozni sem szoktam, csak tisztán, feldarabolva kissé leszárítva bezacskózni, ellapítva betenni a fagyasztóba.
Nyers paradicsomot miért nem érdemes?! De érdemes!
Néhány darabot jó dolog eltenni, húslevesbe isteni! A fagyott paradicsomot kb akkor kell a levesbe tenni, mikor a nyers krumplit. Nem fog érződni rajta, hogy fagyasztva volt, és nyár varázsolható így télbe...!:)
Teljesen igaz, én kifelejtettem a paradicsomot, paprikát.
A parikat fém tálcára teszem, és amikor kőkeményre fagyott, akkor zacskózom be. felhasználáskor csak egy kis melegvíz alá tartom és már ki is csusszan a héjából. Pár percig áll a deszkán és kiválóan szeletelhető, kockázható, kiváló lecsóalap, a pörköltökbe is így teszem.
A jó húsos paprikát felszelem, bezacskózom és mehet a fagyóba. Bármikor le tudok törni akár egy maréknyit, akár egy lecsóra valót. De általában kilós adagokban fagyasztom, így könnyen kezelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!