SOS! Karalábélevest hogy készitünk?
Én egy kis zsiradékon egy pici finomra vágott hagymát dinsztelek, erre teszem a kockára vágott karalábét-sárgarépát. pici vízzel fedő alatt majdnem puhára párolom.
utána leszórom egy fakanál liszttel és átforgatom vele. rá egy kis pirospaprika, hogy színe is legyen, majd egy kevés hidegvízzel átkeverem, hogy a liszt egyenletesen elkeveredjen. utána felhúzom annyi melegvízzel, amennyi levest szeretnék. Nem zubogva felforralom, és a végén friss petrezselyemmel szórom meg.
Fűszere só, bors, esetleg egy csipet majoranna vagy kömény, de ezek természetesen elhagyhatók, illetve ízlés szerint ki mit tesz bele fűszerként.
Ha laktatóbbra akarom, egy kis aprótésztát is főzök bele. (csiga, eperlevél, kiskocka pl. )
Én így:
kevés olívaolajon felolvasztok egy vékony szelet vajat, ezen megfonnyasztok fokhagymát, hagymát. Rádobom a feldarabolt karalábét, sózom és borsozom - ettől levet ereszt, ez lesz a leves alapleve. Kb. 4-5 percig fedő alatt párolom. Felöntöm megfelelő mennyiségű vízzel, ízlés szerint fűszerezem - pl. majoranna, petrezselyemzöld, szerecsendió, lestyán, kapor, mikor mi. Sokszor más zöldségeket is adok hozzá, pl. egy kevés zellerszárat, brokkolit, karfiolt, fehér-vagy sárgarépát, krumplit, mikor mit.
Miután puhára főtt botmixerrel a nagyját pürésítem, egy részét meghagyom és visszateszem levesbetétnek. Tejszínnel felöntöm, és 1 perc forralás mellett kikeverem.
Nagyon finom, könnyű, savanykás leves lesz így belőle, amiben remekül érvényesül az íze.
Mi így szeretjük:
Vajon (ez fontos) megpárolom a felkockázott karalábét, majd répát, zöldséget, meghintem egy csapott evőkanál liszttel, felóntöm vízzel, sózom, borsozom, és csigatésztával készre főzöm. A vajon párolt karalábé íze dominál, a répától szép a színe...egyik kedvenc levesem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!