Hogyan kell kéksajtot vagy más penészest házilag készíteni?
Hallottam, hogy lehet beoltani a rendes sajttal, s szeretném kipróbálni. Meg azt is, hogy szurkálni kell, hogy belül is penészedjen, de hányszor? Hogyan? Mikor? Mennyire kell kevergetni a lötyit, hogy krémes, de még szilárd maradjon, kb mint a bolti állag, noha olyan nem lehet tudom. Kefírből, tejből vagy joghurtból? Meddig és hol, hogyan tároljam, hogy penészedjen? Hány fokon?Mi fontos még?
Köszönöm a válaszokat!
Bármilyen sajtot szeretnél készíteni, ahhoz először "sajtot" kell csinálnod. Nem elég, ha csak a tejbe kevered a megvásárolt sajtot.A szurkálást pikírozásnak nevezik és elég egyszer megcsinálni.
Szerintem a lényeg mégis az, hogy nagyon óvatosan használd a penészes sajtok otthoni készítését, mert akár súlyos mérgezést is kaphatsz. Az üzemekben előállított sajtoknál vigyáznak arra, hogy más egészségre ártalmas fajok ne kerüljenek a sajtba, viszont otthon ez elég nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!