Hogy kell csinálni nagyon tuti gulyáslevest? Miből mennyi, menete?
Én így soktam, de tudod ahány ház annyi szokás. Ebből egy nagy lábos lesz.
2 fej hagymát felkockázok, megpirítok olajon. Miközben pirul teszek bele 2 evőkanál vízet és azzal pirítom-párolom amíg el nem fő a víz.
Lehúzom a lapról teszek bele sót (kb. 2 evőkanállal) és pirospaprikát (abból is kb 2 kanálnyit) összekeverem. Beleteszem a felkockázott húst (min. 60 dkg. általában lapockából vagy combból szoktam) visszateszem a lapra picit pirítom így, de vigyázok, mert a paprika könyen megég.
Felöntöm vízzel. Én ilyenkor már annyi vízet teszek bele amennyi levest szeretnék.Teszek bele köménymagot egy kiskanállal egy kiskanál borsot és 2-3 babérlevelet.
Mikor a hús félpuha beleteszek egy fél zellert, sárgarépát hasábra vágva (kb. 3-4 répát), fehérrépát hasábra (abból is olyan 3-at) főzöm tovább. Én ilynekor már szoktam kóstolgatni, ha kell még sózom, borsozom, paprikázom.
Mikor már majdnem puha a hús beleteszem a kockára vágott krumplit.
Mikor már a krumpli is megpuhult lehet bele tenni csipetkét.
Sokan rántással csinálják, úgy is jó ízű, de én így jobban szeretem.
A nem túl forró sertészsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát,
gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről,
hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, majd felöntjük egy kevés
hideg vízzel. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre, és a pörköltalapot lassan
zsírjára pirítjuk.
A pörköltalaphoz hozzáadjuk az 1 cm oldalú kockára darabolt marhahúst.
Megsózzuk, fűszerezzük őrölt köménymaggal, összezúzott fokhagymával, jól
elkeverjük, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ha saját levét elfőtte, zsírjára
pirítjuk. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi a hús párolásához szükséges. A párolást végezhetjük
fedő nélkül is. Ebben az esetben bizonyos idő múlva a folyadék elpárolog,
az anyagok lepirulnak. így kellemes pörzsanyagokat kapunk. A lepirított
anyagokat ezután felöntjük folyadékkal, és folytatjuk a párolást.
A párolás, pirítás müveletét folyamatosan kell végezni. így a rövid lében
történő párolás mellett kialakulnak a pörköltre jellemző pörzsanyagok.
Ha a hús majdnem felpuhult, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk az l-l cm-es
kockákra darabolt burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot vagy a lecsót. Az
anyagokat addig pároljuk, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ekkor csontlével
felöntjük és lassan készre főzzük. Ha szükséges, sóval utánaízesítjük.
1. A husit tedd fel pörköltnek ahogy szoktad
2. Amikor kb. fél óra van hátra a főzési időből, hígítsd fel, rakd bele a kockára vágott krumplit és karikára szelt zöldséget + apróra vágott petrezselymet. Hagyd meg ismét a savát
3. Amikor a krumpli + zöldség is kb. félig megfőt (ha kell ismét hígítsd a levét) rakd bele a tésztát és főzd készre. Mielőtt végleg jóváhagyod, ne felejtsd el ismét megnézni, megkóstoli a savát-borsát!!
4. Jó étvágyat!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!