Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi lehetett a májakkal?...

Mi lehetett a májakkal? Romlottak voltak, vagy nyáron nem érdemes libamájat venni? Netán "vegyileg" voltak tartósítva, vagy töbször ki-be fagyasztva? Kérem a kedves olvasók válaszát, esetleg hasonló tapasztalatát. Károly, Szlovákiából.

Figyelt kérdés
Múlt pénteken, prágai ismerösökkel Budapesten voltunk /Szlovákiából írok/. Mivelhogy már pár éve, hízott libamáj vásárlásal szoktuk a pesti kiruccanást zárni /Lehel piac/, kedveskedni szerettem volna nekik, fínom sült libamájjal. Beugrottunk a Nagy Vásárcsarnokba, hízott libamájat és libahájat venni. Három hízott libamájért kifizettem 15. 000, -HUF. Másnap libamáj sütés közepette infarktus kerülgetett. A 870 gr. májból, húsz perc alatt csak kb.250 gr. máj maradt, ez megfeketedett, szétesett és olyan maradt mint a .... /nem szeretnék drasztikus lenni/ . Megjegyzem, hogy a vevésnél szép sárga színe és egészséges konzisztenciája volt, habár lezárt nylon /müanyag/ tasakba volt a hütöpulton. Puha, vizenyös, savanyú és keserü, ehetetlen sz.... /bocsánat/ lett belöle. Sajnos a másik kettönek is ez lett a vége. Nagyon rossz szájízzel búcsúztunk a libamájaktól és az egész bevásárlástól. Megjegyzem, hogy már pár éve vásárlunk hízott libamájat a Lehelen, de ez még soha nem történt meg velünk.

#Romlott libamáj
2013. aug. 28. 16:47
 1/5 anonim ***** válasza:
Romlott volt : Nem hizott libamáj volt : Valoszínüleg ,hogy valami olyan ételt kapott a liba amitől gyorsan dagadt a mája : hamar el lehetet adni .. Sajnálom ,hogy így jártatok : Legközelebb inkább háztól vegyetek ..
2013. aug. 28. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az első irta : Nem rendesen ették a libát.

A túletetésre a máj már a tömés 3 napja után jelentős növekedéssel reagál, néhány egyednél a májtömeg ilyen rövid tömési idő után is eléri a 300 g-ot, ami a hízott máj (foie gras) minősítés alsó tömeghatára. A komplex minősítésnek nyilvánvalóan nem felel meg, hiszen zsírtartalma mindössze 17%, azaz nem érett. A töméses hizlalás folyamatában a máj zsírtartalma ugyan emelkedik, az adatok azonban arra utalnak, hogy a 12 napnál korábban nem lehet elfogadható minőségű (vagyis közel 50% zsírtartalmú) májat előállítani A hizlalás alatt a máj teljes zsír- és víztartalma ellenkező irányban változik. Ugyancsak jellegzetes, hogy a kezdeti szakaszban az egyéb biokémiai összetevők (hamu, fehérje, foszfolipid) teljes mennyisége emelkedik, majd a második félidőben a növekedés először lelassul, később leáll, sőt aránya a májban csökken. Ilyenkor a máj sütés közben bebarnul ,és szivacsos ,lesz és a súlyának 3/4 elveszti.

2013. aug. 28. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 doboszoli ***** válasza:

Kedves második válaszoló!

Alapos, kifogástalan, szakmailag megalapozott választ adtál. Gratulálok!!

-egykori állattenyésztő-

2013. aug. 28. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, tényleg perfekt és kielégitöek /fökép a második/. Még egyszer nagy köszönet ! Károly
2013. aug. 29. 09:34
 5/5 doboszoli ***** válasza:

Újra elolvastam, tényleg profi!

Örülök, hogy vannak még a szakmában ilyen alapos tudással rendelkező szakemberek.

Sajnos ma ez mit sem ér, de hátha egyszer még eljön a mi időnk is.

Újra felvenném a gumicsizmát, a pufajkát, a terepjárót...

Álom, álom....

2013. aug. 29. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!