Mi lehetett a májakkal? Romlottak voltak, vagy nyáron nem érdemes libamájat venni? Netán "vegyileg" voltak tartósítva, vagy töbször ki-be fagyasztva? Kérem a kedves olvasók válaszát, esetleg hasonló tapasztalatát. Károly, Szlovákiából.
Ahogy az első irta : Nem rendesen ették a libát.
A túletetésre a máj már a tömés 3 napja után jelentős növekedéssel reagál, néhány egyednél a májtömeg ilyen rövid tömési idő után is eléri a 300 g-ot, ami a hízott máj (foie gras) minősítés alsó tömeghatára. A komplex minősítésnek nyilvánvalóan nem felel meg, hiszen zsírtartalma mindössze 17%, azaz nem érett. A töméses hizlalás folyamatában a máj zsírtartalma ugyan emelkedik, az adatok azonban arra utalnak, hogy a 12 napnál korábban nem lehet elfogadható minőségű (vagyis közel 50% zsírtartalmú) májat előállítani A hizlalás alatt a máj teljes zsír- és víztartalma ellenkező irányban változik. Ugyancsak jellegzetes, hogy a kezdeti szakaszban az egyéb biokémiai összetevők (hamu, fehérje, foszfolipid) teljes mennyisége emelkedik, majd a második félidőben a növekedés először lelassul, később leáll, sőt aránya a májban csökken. Ilyenkor a máj sütés közben bebarnul ,és szivacsos ,lesz és a súlyának 3/4 elveszti.
Kedves második válaszoló!
Alapos, kifogástalan, szakmailag megalapozott választ adtál. Gratulálok!!
-egykori állattenyésztő-
Újra elolvastam, tényleg profi!
Örülök, hogy vannak még a szakmában ilyen alapos tudással rendelkező szakemberek.
Sajnos ma ez mit sem ér, de hátha egyszer még eljön a mi időnk is.
Újra felvenném a gumicsizmát, a pufajkát, a terepjárót...
Álom, álom....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!